Wymiana Oleju

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
Eleonor
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Re: Wymiana Oleju

Post autor: Eleonor »

krowka1978 pisze:
16 sty 2026, 9:40
Lord M pisze:
16 sty 2026, 9:29

Dziady biorą strzykawkę i odciągają płyn z zbiorniczka i dolewają nowy. Problem w tym, że płyn hamulcowy to nie obwód gdzie płyn cały czas krąży (jak w układzie paliwowy czy chłodzącym) tylko rurka z serwa do zacisku. W zbiorniczku masz czysty płyn a przy zacisku stary syf. U mnie nawet nie ściągali kół (żeby dostać się do zaworów przy zaciskach) a same zaciski wyglądały dziewiczo bo były całe zakurzone, tak jak przyjechałem do serwisu. U rodziców w VW - to samo.

Przy odpowiednich warunkach nie trzeba ściągać kół, żeby dojść do odpowietrzników, wystarczy kanał, czy samochód na podnośniku. Zdjęcie kół może ułatwić/umożliwić podłączenie wężyka w zależności od tego jak dużo miejsca jest pomiędzy felgą a zaworkiem.
Prawda że tak robią - mnie także pierwszy raz zrobili w konia ale następnym razem wyraźnie poprosiłem że chcę przy tym być - i byłem. Lekko naburmuszony mechanik odpowietrzył tak jak to powinno być zrobione.
To samo z drugim autem - także prośba pisemna i spacer na warsztat....

Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Eleonor pisze:
17 sty 2026, 7:22
krowka1978 pisze:
16 sty 2026, 9:40
Lord M pisze:
16 sty 2026, 9:29

Dziady biorą strzykawkę i odciągają płyn z zbiorniczka i dolewają nowy. Problem w tym, że płyn hamulcowy to nie obwód gdzie płyn cały czas krąży (jak w układzie paliwowy czy chłodzącym) tylko rurka z serwa do zacisku. W zbiorniczku masz czysty płyn a przy zacisku stary syf. U mnie nawet nie ściągali kół (żeby dostać się do zaworów przy zaciskach) a same zaciski wyglądały dziewiczo bo były całe zakurzone, tak jak przyjechałem do serwisu. U rodziców w VW - to samo.

Przy odpowiednich warunkach nie trzeba ściągać kół, żeby dojść do odpowietrzników, wystarczy kanał, czy samochód na podnośniku. Zdjęcie kół może ułatwić/umożliwić podłączenie wężyka w zależności od tego jak dużo miejsca jest pomiędzy felgą a zaworkiem.
Prawda że tak robią - mnie także pierwszy raz zrobili w konia ale następnym razem wyraźnie poprosiłem że chcę przy tym być - i byłem. Lekko naburmuszony mechanik odpowietrzył tak jak to powinno być zrobione.
To samo z drugim autem - także prośba pisemna i spacer na warsztat....
To chyba mieli dobry dzień, że cię wpuścili na halę warsztatową, bo normalnie to pieczara alchemików i tajne przez poufne. Jak masz kamerkę w samochodzi to nawet ją odłączają (skur.... nigdy jej nie podłaczyli z powrotem) abyś nie zobaczył voodoo jaie tam się odprawia. Mechnicy to mnisi a ich jedyni, którzy dostępują zaszczytu rozmowy z nimi to doradcy serwisowi.

A tak na poważnie to ASO dla mnie jest dojarką pieniędzy. Tak jak pisałem wcześniej - "serwis olejowy" w ASO kosztował (kiedy jeszcze chodziłem do ASO) 375 zł i to z własnymi materiałami. W Bosch dokładnie to samo czyli wymiana oleju kosztuje 120 zł. Słowem klucz jest "serwis" a nie "wymiana' oleju. Na koniec takiego serwisu olejowego w ASO dostaejmy papier w którym stoi, że mamy płyn w spryskiwaczach, cztery koła i że lampy święcą. Jak chce się zrobić tylko wymianę oleju - nie da się.

Może trochę świruję i może takie "usługi" ASO są fajne dla starszej osoby o zerowym pojęciu o mechanice ale w moim wypadku to już nie tylko robienie ze mnie debila ale (jak w wyapdku płynu hamulcowego) sprowadzanie na człwieka niebezpieczeństwa. Mało absurdów? W DKZA siedzą irydowe świece od NGK. Planowana wytrzymałość w mocnym obciążeniu (np w Cuprach, ciąganie przyczepy) to ok 80 do 100 tys km, ale w ASO każą Ci wymienić przy przeglądzie przy 40 tys albo (tutaj nie pamiętam) po 3 latach. U mnie wypadło to drugie. Pytam się "doradcy serwisowego" jak czas i niski przebieg wpływa na świece zrobione z ceramiki, wysoko gatunkowej stali i irydu. Odpowiedź - tak zaleca producent. Czyliu wynika z tego, że producent świec się nie zna a VAG wie lepiej. BTW świeca od NGK bez rabatów to wydatek 50 zł a to samo od Seata 120 zł. Za sztukę.
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
Misiek (18 sty 2026, 15:44)
Ocena: 4.76%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Sprawdziłem w dokumentacji dla DKZA - dla naszego paliwa wymiana świec co 60tyś.km/4 lata. Robią ludzi w wała, nie ma jakości, dlatego nie pojechałem do nich na przegląd. Do tego na pewno nikomu nie powiedzieli, że DQ200 są zapocone - ze źródeł z sieci wynika, że spływają pary z odpowietrznika, nieszczęśliwie umieszczony. U siebie przejechałem odtluszczaczem - zobaczyłem przy wymianie oleju w silniku - przebieg 30tyś.km.
Coś takiego jest. Bez zdjęcia osłony pod silnikiem tego się nie zobaczy.
https://www.karoq-klub.pl/forum/viewtop ... lscreen_ad

Swoją drogą w 500X mam montowane świece NGK IKR9J8 (też irydowe), jedyne przewidziane do mojegoMultiAir, wymiana jest co 30tyś.km, to nie żart, w tym przypadku trzeba to robić, bo przy przeciągnięciu o 15tyś.km można żegnać się z cewkami.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Awatar użytkownika
Lord M

krowka1978 pisze:
18 sty 2026, 21:46
Sprawdziłem w dokumentacji dla DKZA - dla naszego paliwa wymiana świec co 60tyś.km/4 lata. Robią ludzi w wała, nie ma jakości, dlatego nie pojechałem do nich na przegląd. Do tego na pewno nikomu nie powiedzieli, że DQ200 są zapocone - ze źródeł z sieci wynika, że spływają pary z odpowietrznika, nieszczęśliwie umieszczony. U siebie przejechałem odtluszczaczem - zobaczyłem przy wymianie oleju w silniku - przebieg 30tyś.km.

Swoją drogą w 500X mam montowane świece NGK IKR9J8 (też irydowe), jedyne przewidziane do mojegoMultiAir, wymiana jest co 30tyś.km, to nie żart, w tym przypadku trzeba to robić, bo przy przeciągnięciu o 15tyś.km można żegnać się z cewkami.
Jezu to z czego są zrobione te cewki? Cewki powinny pociągnąć przynajmniej 150 tys km.

krowka1978

Lord M pisze:
19 sty 2026, 10:52
krowka1978 pisze:
18 sty 2026, 21:46

Jezu to z czego są zrobione te cewki? Cewki powinny pociągnąć przynajmniej 150 tys km.
Tu nie chodzi o cewki, moje mają 123tyś.km i mają się bardzo dobrze - zapewniam, że wytrzymają więcej niż 150tyś.km (swoją drogą ta wartość jest dla mnie nieśmiesznym żartem, mam do czynienia z cewką na 4 świece, która ma przelot 255tyś.km, czasy zapłonu z odczytu OBD mówią, że to nie są jej ostatnie chwile - "steruje" standardowymi świecami, interwał wymiany 60tyś.km :P) - cewki padły tylko tym, którzy na czas nie wymienili świec zgodnie z przebiegiem - w tym silniku jednak na innych wartościach zapłon pracuje, do tego inne sterowanie zaworami dolotowymi (elektrohydrauliczne, co powoduje, że może opóźniać, sterować wzniosem (w tym na potrzeby sterowania prędkością obrotową - przy wciśniętym gazie >50% przepustnica idzie na 100%, sterowanie zaworami robi resztę), kilka razy w cyklu napełniania otworzyć i zamknąć), co więcej ma wyższe ciśnienie w cylindrze niż DXDB. ACT z TSI to popierdółka :P Problem siedzi w zużyciu świecy, a te wyraźnie zwiększają przerwę na elektrodzie - widać to patrząc na nowe i zużyte. To powoduje, że cewki się przegrzewają i w końcu przepalają. IKR9j8 nie ma takich parametrów, jak do np. DXDB.

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Aktualizacja sytuacji po serwisie w ASO na 2 lata/30 tyś.
Pojechałem ze swoim olejem kupionym w innym ASO na allegro (ok 175zł) i zapłaciłem 705zł za przegląd. Oprócz wymiany oleju i filtra, korka i 3 śróbek uprzedzono że na fakturze pojawi się 80zł za utylizację w przypadku własnego oleju. Jeżeli ich olej to było by 30zł !?
Zakres przeglądu to chyba standard, bo jakieś różne sprawdzenia
- pomiar klocków (tył miałem 9mm, do 3 lat wytrzymają podobno),
- test sprawnosci akumulatora - 75%
- test zamarzania płynu chłodzącego (-24 st)
- poziom płynu hamulcowego
- bieżnik opon
- światła
- wycieraczki
- usługi connect
I jakieś tam inne duperele.
Ogólnie 700zł plus olej za przegląd i pieczątkę to chyba warto. Obsługa bardzo dobra. Folia, oględziny auta przed i po razem z doradcą.

Teraz pytanie, za ile czasu/km powinnien być ustawiony kolejny przegląd? Przebieg aktualny 15tyś.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Awatar użytkownika
Lord M

700 zł za wymianę oleju to hit.

- pomiar klocków (tył miałem 9mm, do 3 lat wytrzymają podobno), - każda szczęka i para klocków ma czujnik zużycia i wierz mi samochód umie poinformować o zużyciu a znając jakość tarcz w Seacie i całym VAG to prędzej Ci się spaczą tarcze (jak u mnie i u moich rodziców), zanim klocki spiłujesz.
- test sprawnosci akumulatora - 75%, Ciekaw jak go zrobili skoro, w całej grupie VAG alternato nie doładowuje akumulatora do 100% i co zonacza sprawność akumatora? SOH?
- test zamarzania płynu chłodzącego (-24 st) - pytanie jaki masz płyn ale pewni G12 evo. Płyn wymienia się co ok 3-4 lata i nie wiem jak by miał stracić swoje włąsciowści w miedzyczasie (no chyba, że lubisz sobie chlapniąć jak menele kiedyś Borygo za śmietnikiem i dolać wodę)
- poziom płynu hamulcowego - kolejna czynność wymgająca "wyspecjalizowanego" pracownika serwisu, który sprawdzi czy poziom jest między MIN a MAX. Jakby sprawdzili higroskopowość płynu to jeszcze.
- bieżnik opon (jak wyżej, czynność nieosiągalna przez przeciętnego Kowalskiego aby sprawdzić znacznik na kole)
- światła (a co tu sprawdzać skoro są LED'y? Wpadnij do mnie to miezy pierwszym a drugim piwie sprawdzę czy Ci światłą świecą, które wg instrukcji dla LED powinny przeżyć auto ;) )
- wycieraczki (nie no wymiękam, ASO traktuje ludzi jak debili, tegfo to nawet u mnie nie dawali w raporcie)
- usługi connect (kolejna krytyczną usługa, która działa binarnie - albo działa albo nie działa).

Wiem, że masz masz gawarancję ale to jest zdzierstwo. Ja robiłem tak że miałem ustawione na 30 tys wymianę oleju a wymieniałem co 10 tys w serwisie Bosch. Nic nie restowali. Olej, korek i filtr przywoziłem - zlewali olej, zmiali filtr, zalewali olej. Cena 120 zł. Stać mnie na ASO ale mnie szlag trafiał na te ceny i to że na Jansogórskiej w Krakowie wymiana oleju w moim aucie trwała dwie i pół godziny. Poza tym jest coś takiego jak przeglą techniczny (wiadomo że dla nowego auta jest po 3 latach pierwszy) gdzie zbadają auto lepiej niż większość ASO :).

Ale na poważnie. Jak chcesz długo jeździć autem to zmieniaj olej co 10 tys km, zwłaszcza jak jeździsz po mieście. Olej możesz lać od VW (pewnie masz 0W20). Olej nie jestz ły bo to niemalże to samo co Shell AV-L i jest o klasę lepszy od poprzedniego dostawcy VAG - Castrola. Filtr oleju możesz kupować od MANN albo serwisowy - są identyczne a różnica w cenie jest marginalna. Ważne jest aby zmieniać co te 10 tys olej. TSI są wrażliwe na stary olej i marne paliwo. Ja mam zboczenie i zmieniam olej co 10 tys km lub co rok ale jak będziesz trzymał się tych 10 tys km to wystarczy. Olej od VAG nie jest jakoś bardzo drogi a do 1.5 TSI bańka 5 litrów jest w sam raz. Ja co drugą wymianę wlewam płukankę do oleju przed zlaniem. Dużo syfu nie mam ale przynajmniej spłynie nagar i inne śmieci które gdzieś się przykleiły.

Oczywiście są też te sztywne ramy przeglądów i bezsensownych wymian ustalonych przez ASO (jak poruszana wyżej wymiana świec po 3 latach lub 40 tys km tak jakby od stania świece się zużywały), tutaj musisz zadzwonić do ASO i oni z radością Ci powiedzą kiedy masz się u niech zjawić i zostawić kasę.

Płyn hamulcowy polecam wymieniać (zaznaczam wymieniać w CAŁOŚCI a nie tylko w zbiorniczku, jak to robi ASO) raz na 3 lata. Są rożne szkoły ale lepiej na hamulcach nie oszczędzać. Tarcze są starsznie miekkie w 1,5 TSI (Ateca, T-Roc etc) i już w dwóch auatch widziałem taki ran po 47 tys jazdy po mieście, że nowe klocki (pierwsze od zakupu auta) wleciały razem z nowymi tarczami. Warto też zaznaczyć, że jazda na autoholdzie, choć bardzo wygodna, powoduje mimo wszystko zwiększone zużycie.

Płyn chłodniczy spokojnie pociągnie 4-5 lat. Wszystko zależy jak dużo jeździsz ale nie czarujmy się płyn się nie psuje od tak. Jak płyn zacznie zmieniać kolor z różowego na coraz ciemniejszy (zacznie być coraz bardziej brązowy) to znaczy, zę trzeba go już na pewno zmienić). Ja leje ten od VAG. Różnice w cenie są niezbyt duże.

Płyny w skrzyni to są raczej trwałe i nie paskudzi się jak u mnie - 120 tys km przy normalnej jeździe.

Haldex (ale chyba w 1,5 nie ma 4x4) to chyba co 60 tys należy wymienić a wiele ASO albo tego nie robi albo nie umie i potem tarczki się rozpadają.

Akumulator to loteria. U mnie padł akumulator po 3 latach (a na aku jest właśnie 3 lata gwarancji) a u znajomego w identycznym aucie już pracuje 6 rok bez zarzutu.
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
Misiek (22 sty 2026, 0:01)
Ocena: 4.76%

krowka1978

Lord M pisze:
21 sty 2026, 21:39

- test sprawnosci akumulatora - 75%, Ciekaw jak go zrobili skoro, w całej grupie VAG alternato nie doładowuje akumulatora do 100% i co zonacza sprawność akumatora? SOH?
No to ja Ci odpowiem, na testerze zapewne im wyskoczyło GOOD & RECHARGE, ale to autor posta powinien mieć informację. Elektronika utrzymuje naładowanie akumulatora w okolicy 85%, nie tylko w VAG.
W tym przypadku dali wynik z testera, 75% to SOH, jest jak najbardziej możliwy - nie podano informacji, czy było - zły, wymień. Akumulatory firmy na V - cud techniki, miałem z wieloma do czynienia, w tym na B (to samo, inna naklejka, góra 3 lata), ostatnio w samochodzie teściowej wymieniałem lekko ponad dwa lata fabryczny V, zaraz po gwarancji.

Podaję zatem parametry mojego AGM, prawie 3 lata - swoją drogą już na forum wspominałem, że przed zimą zmienię, ale jednak tego nie zrobiłem - na dniach kupuję nowy, żeby niespodzianki nie było.
Po naładowaniu do "pełna" chwilę po (ładowarka Ctek MXS10, tryb AGM):
1. Napięcie: 12,77 - nie przyjął ładunku do 100%
2. Prąd znamionowy: 680A, zmierzony 518A
3. Rezystancją wewnętrzną: 4,48mOhm
4. SOH: 76%
5. SOC: 89

Podsumowanie: BAD & REPLACE
Następny pomiar, zrobiony godzinę po:
1.12,64V
2. 513A
3. 4,52mOhm
4. SOH: 75%
5. SOC: 78%

Teraz ma 12,59V - 7 godzin po ładowaniu.

Sprawny akumulator tak nie gubi.
Przed naładowaniem miał 12,3V. Nie pamiętam reszty, nie zrobiłem wydruku, ale tester pokazał: GOOD & RECHARGE.
Są niuanse, po których od razu można poznać, że coś jest nie tak, np. zbyt szybkie naładowanie akumulatora ładowarką.
W każdym razie w Atece wymiana akumulatora taniej mnie wyjdzie bez gwarancji, z której świadomie zrezygnowałem. Lepszego i tak by nie zamontowali.

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Lord M pisze:
21 sty 2026, 21:39
700 zł za wymianę oleju to hit.

- pomiar klocków (tył miałem 9mm, do 3 lat wytrzymają podobno), - każda szczęka i para klocków ma czujnik zużycia i wierz mi samochód umie poinformować o zużyciu a znając jakość tarcz w Seacie i całym VAG to prędzej Ci się spaczą tarcze (jak u mnie i u moich rodziców), zanim klocki spiłujesz.
- test zamarzania płynu chłodzącego (-24 st) - pytanie jaki masz płyn ale pewni G12 evo. Płyn wymienia się co ok 3-4 lata i nie wiem jak by miał stracić swoje włąsciowści w miedzyczasie (no chyba, że lubisz sobie chlapniąć jak menele kiedyś Borygo za śmietnikiem i dolać wodę)
- poziom płynu hamulcowego - kolejna czynność wymgająca "wyspecjalizowanego" pracownika serwisu, który sprawdzi czy poziom jest między MIN a MAX. Jakby sprawdzili higroskopowość płynu to jeszcze.
- bieżnik opon (jak wyżej, czynność nieosiągalna przez przeciętnego Kowalskiego aby sprawdzić znacznik na kole)
- światła (a co tu sprawdzać skoro są LED'y? Wpadnij do mnie to miezy pierwszym a drugim piwie sprawdzę czy Ci światłą świecą, które wg instrukcji dla LED powinny przeżyć auto ;) )
- wycieraczki (nie no wymiękam, ASO traktuje ludzi jak debili, tegfo to nawet u mnie nie dawali w raporcie)
- usługi connect (kolejna krytyczną usługa, która działa binarnie - albo działa albo nie działa).

Wiem, że masz masz gawarancję ale to jest zdzierstwo. Ja robiłem tak że miałem ustawione na 30 tys wymianę oleju a wymieniałem co 10 tys w serwisie Bosch. Nic nie restowali. Olej, korek i filtr przywoziłem - zlewali olej, zmiali filtr, zalewali olej. Cena 120 zł. Stać mnie na ASO ale mnie szlag trafiał na te ceny i to że na Jansogórskiej w Krakowie wymiana oleju w moim aucie trwała dwie i pół godziny. Poza tym jest coś takiego jak przeglą techniczny (wiadomo że dla nowego auta jest po 3 latach pierwszy) gdzie zbadają auto lepiej niż większość ASO :).

Ale na poważnie. Jak chcesz długo jeździć autem to zmieniaj olej co 10 tys km, zwłaszcza jak jeździsz po mieście. Olej możesz lać od VW (pewnie masz 0W20). Olej nie jestz ły bo to niemalże to samo co Shell AV-L i jest o klasę lepszy od poprzedniego dostawcy VAG - Castrola. Filtr oleju możesz kupować od MANN albo serwisowy - są identyczne a różnica w cenie jest marginalna. Ważne jest aby zmieniać co te 10 tys olej. TSI są wrażliwe na stary olej i marne paliwo. Ja mam zboczenie i zmieniam olej co 10 tys km lub co rok ale jak będziesz trzymał się tych 10 tys km to wystarczy. Olej od VAG nie jest jakoś bardzo drogi a do 1.5 TSI bańka 5 litrów jest w sam raz. Ja co drugą wymianę wlewam płukankę do oleju przed zlaniem. Dużo syfu nie mam ale przynajmniej spłynie nagar i inne śmieci które gdzieś się przykleiły.

Oczywiście są też te sztywne ramy przeglądów i bezsensownych wymian ustalonych przez ASO (jak poruszana wyżej wymiana świec po 3 latach lub 40 tys km tak jakby od stania świece się zużywały), tutaj musisz zadzwonić do ASO i oni z radością Ci powiedzą kiedy masz się u niech zjawić i zostawić kasę.

Płyn hamulcowy polecam wymieniać (zaznaczam wymieniać w CAŁOŚCI a nie tylko w zbiorniczku, jak to robi ASO) raz na 3 lata. Są rożne szkoły ale lepiej na hamulcach nie oszczędzać. Tarcze są starsznie miekkie w 1,5 TSI (Ateca, T-Roc etc) i już w dwóch auatch widziałem taki ran po 47 tys jazdy po mieście, że nowe klocki (pierwsze od zakupu auta) wleciały razem z nowymi tarczami. Warto też zaznaczyć, że jazda na autoholdzie, choć bardzo wygodna, powoduje mimo wszystko zwiększone zużycie.

Płyn chłodniczy spokojnie pociągnie 4-5 lat. Wszystko zależy jak dużo jeździsz ale nie czarujmy się płyn się nie psuje od tak. Jak płyn zacznie zmieniać kolor z różowego na coraz ciemniejszy (zacznie być coraz bardziej brązowy) to znaczy, zę trzeba go już na pewno zmienić). Ja leje ten od VAG. Różnice w cenie są niezbyt duże.

Płyny w skrzyni to są raczej trwałe i nie paskudzi się jak u mnie - 120 tys km przy normalnej jeździe.

Haldex (ale chyba w 1,5 nie ma 4x4) to chyba co 60 tys należy wymienić a wiele ASO albo tego nie robi albo nie umie i potem tarczki się rozpadają.

Akumulator to loteria. U mnie padł akumulator po 3 latach (a na aku jest właśnie 3 lata gwarancji) a u znajomego w identycznym aucie już pracuje 6 rok bez zarzutu.
Już wyjaśniam, te 75% to tak na prawdę słowa doradcy jak zapytałem o wyniki załączenego testu, powiedział coś że akumulator ma niecałe 75% swojej sprawności, ew. można go trochę doładować lub zrobić trasę ze 100km.
Czy myślisz że wystarczy taka trasa żebym spokojnie przejeździł do końca mrozów? Auto garażuje więc zwykle stoi w lekkim plusie.

Obrazek
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

krowka1978

Pomiar rezystancji by jeszcze się przydał na tym wydruku. W każdym razie ten akumulator trzeba naładować, sprawdzić czas ładowania i zachowanie po - jak szybko traci napięcie, jak wysokie będzie napięcie - to określi, czy przyjmuje ładunek. Normalnie EFB powinien być naładowany w okolicach 80%, tu po napięciu wychodzi około 55%. Moim skromnym zdaniem po naładowaniu ten akumulator nie będzie miał odpowiednich parametrów, ale trzeba jednak to sprawdzić.

ODPOWIEDZ