Automatyczne (samoczynne) wyłączanie deaktywacji START STOP?

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Re: Automatyczne (samoczynne) wyłączanie deaktywacji START STOP?

Post autor: Misiek »

Skylla pisze:
01 sie 2025, 21:10
Maper pisze:
01 sie 2025, 19:36
Chociaż ostatnio, jeżdżąc zagranicą, ta informacja o ograniczeniach prędkości się przydała i jej nie wyłączałem.
Czyli za granicą przestrzegasz ograniczeń prędkości a w Polsce nie? :lol:
Bo w Polsce wysokość mandatów za przekroczenie prędkości, nawet po ostatnich podwyżkach, mniej bolą, a za granicą to jak czytam, to aż przerażenie bierze. Na przykład w Holandii i Belgii już za 5 km / h płacisz 42 Euro, a to przecież jest praktycznie nieodczuwalne (prędkość). Francja : > 50 km / h - 1500 Euro ! I właśnie dlatego z perspektywy czasu za największe dobrodziejstwo Ateki uważam tak bardzo niedoceniany ogranicznik prędkości, mimo że mógłby się go uruchamiać łatwiej / szybciej. Na moje pytanie o niego sprzedawca powiedział : "Panie, ale nikt tego nie używa". A mnie już przez te ponad dwa lata jazdy z kilkadziesiąt razy "życie uratował", bo po drodze do pracy i z powrotem stoją z radarem przynajmniej 2 - 3 razy w miesiącu i już nieraz zatrzymywali kogoś obok mnie. A że przez niego (ogranicznik) praktycznie każdy mnie wyprzedza na obwodówce (70 km / h), to mam to gdzieś, bo to ewentualnie mój stres i w razie czego moje pieniądze.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Maper
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Maper »

Skylla pisze:
Maper pisze:
Chociaż ostatnio, jeżdżąc zagranicą, ta informacja o ograniczeniach prędkości się przydała i jej nie wyłączałem.
Właśnie tak jest. W kraju też chętnie bym ich przestrzegał, bo jeżdżąc np. w takich Niemczech doceniam, jaki tam jest poziom bezpieczeństwa na drodze. Ale w sytuacji, gdy w Polsce wszyscy jadą te 10-20 km/h więcej, a część kierowców jeszcze szybciej, często dużo szybciej, to jazda zgodnie z przepisami stwarza większe zagrożenie na drodze, niż dostosowanie się do stada. Widać bardzo często, jaką frustrację wśród innych kierowców wywołuje osoba jadąca zgodnie z przepisami. Wtedy dochodzi do różnych nieodpowiedzialnych i niebezpiecznych zachowań, wyładowania złości i agresji na drodze.
Za ten post autor Maper otrzymał podziękowanie:
kmw (04 sie 2025, 15:15)
Ocena: 4.76%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)

Maper
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Maper »

Misiek pisze:
02 sie 2025, 1:33
Skylla pisze:
Maper pisze:
Bo w Polsce wysokość mandatów za przekroczenie prędkości, nawet po ostatnich podwyżkach, mniej bolą, a za granicą to jak czytam, to aż przerażenie bierze. Na przykład w Holandii i Belgii już za 5 km / h płacisz 42 Euro, a to przecież jest praktycznie nieodczuwalne (prędkość). Francja : > 50 km / h - 1500 Euro ! I właśnie dlatego z perspektywy czasu za największe dobrodziejstwo Ateki uważam tak bardzo niedoceniany ogranicznik prędkości, mimo że mógłby się go uruchamiać łatwiej / szybciej. Na moje pytanie o niego sprzedawca powiedział : "Panie, ale nikt tego nie używa". A mnie już przez te ponad dwa lata jazdy z kilkadziesiąt razy "życie uratował", bo po drodze do pracy i z powrotem stoją z radarem przynajmniej 2 - 3 razy w miesiącu i już nieraz zatrzymywali kogoś obok mnie. A że przez niego (ogranicznik) praktycznie każdy mnie wyprzedza na obwodówce (70 km / h), to mam to gdzieś, bo to ewentualnie mój stres i w razie czego moje pieniądze.
To nawet nie o to chodzi. Bo ja uważam, że w Polsce szansa na otrzymanie mandatu za przekroczenie dozwolonej prędkości jest tak mała, że można tego w ogóle nie brać pod uwagę. Przyzwolenie na jazdę powyżej limitu jest systemowe i tylko w sytuacji, gdy dochodzi do bardzo drastycznych sytuacji, gdy zdarza się jakiś mocno medialny wypadek, policja i politycy udają, że nie ma na to przyzwolenia. A w rzeczywistości jest i nikt nie próbuje nawet nad tym zapanować. Gdy kilka lat temu mocno podniesiono kwoty mandatów, to policja się sprężyła i wyłapała jakieś większe ilości łamiących prawo kierowców. Ale ta akcja była jednorazowa i krótkotrwała. I politycy wraz z policją pokazali wówczas, że są bardzo niekonsekwentni i tak naprawdę to im nie zależy, by w taki sposób poprawiać bezpieczeństwo na drodze.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Maper pisze:
02 sie 2025, 23:46
To nawet nie o to chodzi. Bo ja uważam, że w Polsce szansa na otrzymanie mandatu za przekroczenie dozwolonej prędkości jest tak mała, że można tego w ogóle nie brać pod uwagę. Przyzwolenie na jazdę powyżej limitu jest systemowe i tylko w sytuacji, gdy dochodzi do bardzo drastycznych sytuacji, gdy zdarza się jakiś mocno medialny wypadek, policja i politycy udają, że nie ma na to przyzwolenia. A w rzeczywistości jest i nikt nie próbuje nawet nad tym zapanować. Gdy kilka lat temu mocno podniesiono kwoty mandatów, to policja się sprężyła i wyłapała jakieś większe ilości łamiących prawo kierowców. Ale ta akcja była jednorazowa i krótkotrwała. I politycy wraz z policją pokazali wówczas, że są bardzo niekonsekwentni i tak naprawdę to im nie zależy, by w taki sposób poprawiać bezpieczeństwo na drodze.
Bo za granicą to faktycznie jest kładziony nacisk na poprawę bezpieczeństwa i kulturę jazdy, a u nas na łatanie budżetu. Bo policja stojąca o 23 czy 1 w nocy i łapiąca w miejscu, gdzie przekroczenie tej prędkości naprawdę nikomu nie zrobi krzywdy, nie robi tego dla bezpieczeństwa, ale taką stosuje przykrywkę. Nie wspominając już o tym, że inne przewinienia są przez nią niezauważalne (np. niesprawne oświetlenie czy śnieżny dywanik na dachu lub całym aucie), bo są mało dochodowe względem mandatów za prędkość. :)
Za ten post autor flash otrzymał podziękowanie:
Misiek (03 sie 2025, 0:43)

Misiek

flash pisze:
02 sie 2025, 23:56
...
Bo za granicą to faktycznie jest kładziony nacisk na poprawę bezpieczeństwa i kulturę jazdy, a u nas na łatanie budżetu. Bo policja stojąca o 23 czy 1 w nocy i łapiąca w miejscu, gdzie przekroczenie tej prędkości naprawdę nikomu nie zrobi krzywdy, nie robi tego dla bezpieczeństwa, ale taką stosuje przykrywkę. Nie wspominając już o tym, że inne przewinienia są przez nią niezauważalne (np. niesprawne oświetlenie czy śnieżny dywanik na dachu lub całym aucie), bo są mało dochodowe względem mandatów za prędkość. :)
Właśnie, bo gdyby chcieli NA PRAWDĘ zadbać o bezpieczeństwo i nauczyć / przyzwyczaić co poniektórych do jazdy z przepisową prędkością, to według moich obserwacji wystarczyłoby na naszej obwodówce (Trasa Generalska), którą jeżdżę codziennie, stawiać w wielokrotnie zmienianych miejscach smerfa z "suszarką" i mało że pozyskaliby na prawdę sporo kasy dla budżetu, to jeszcze prawdopodobnie po miesiącu, czy dwóch takiej akcji przynajmniej ci, którzy jeżdżą tam stale / codziennie wreszcie by się nauczyli. Przyznaję, że wielkich przekroczeń prędkości nie widuję (tak jak na nagraniach z kamerek samochodowych, że niektórzy jadą co najmniej o połowę szybciej, czasami nawet wyprzedają na ciągłej, czy czasami i na podwójnej), a jeżeli już, to bardzo rzadko, ale tak jak napisał kolega Maper, 10 - 20 jest nagminne / codzienne i chyba przez prawie wszystkich. Czasami nawet zastanawiam się, raz na tydzień, dwa, czy kierowca jadący za mną tak samo przepisowo jak ja nie jest przypadkiem nieoznakowanym radiowozem z kamerą :lol:

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Maper pisze:
02 sie 2025, 23:46
Misiek pisze:
02 sie 2025, 1:33
Skylla pisze:

Z tym się nie zgadzam, może zależy od miejsc, do których jeździsz, u mnie w okolicach wsi gminnej i na krajówce do małego i dużego miasta kiedy bym nie jechał, to gdzieś stoją, zwłaszcza na tej krajówce, mają z 5-6 stałych miejsc, na wsi losowo, ale też bardzo często, sam wyłapałem niedawno za 65/50 przez nieuwagę, a zaczaili się za murkiem. Raz trafiłem na takiego skur****, który wlepił mi 100 mandatu za brak światełka odblaskowego na rowerze (chociaż miałem światła ledowe i był jasny dzień wtedy) i 500 za używanie telefonu komórkowego podczas jazdy rowerem, które polegało na przekładaniu telefonu z kieszeni spodni do sakwy w rowerze koło kierownicy, ale według niego i przepisów używanie telefonu komórkowego polega na trzymaniu go w dłoni i tyle. Co lepsze mimo tych patroli ciągle widzę na wsi ludzi z telefonami przy uchu, czy to na rowerze, czy to w samochodach, nawet nowoczesnych - co tym bardziej mnie dziwi, bo mają zestawy głośnomówiące, czy ludzi jadących na rowerze po zmroku bez świateł jakichkolwiek.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (05 sie 2025, 0:20)

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Skylla pisze:
Maper pisze:
Niech rzuci kamieniem ten, który tak nie robi. Niestety w Polsce mamy absurdalnie rozmieszczone te ograniczenia, co chwilę zmiana, znak na znaku i najlepiej prawie wszędzie max 50kmh na krajówkach. Dla przykładu Francja, Austria, Finlandia, Portugalia, Hiszpania - tam owszem, w miastach i miasteczkach jest ograniczenie 50kmh lub 30, ale wraz z końcem miasteczka, czy wsi od razu jest 70, czy 90 do następnej mieściny i to, czy zwolnisz na zakręcie zależy od Ciebie, bo nikt nie narzuca stawiając pierdyliard znaków. Przy na krajówce niedaleko mnie, przez którą bardzo często jeżdżę jest zakręt i przed zakrętem skrzyżowanie jednostronne i przed nim w strefie niezabudowanej jest postawiony znak ograniczenia 70, za nim powtórzony 70, za 100 metrów jest 50 za kolejne 100 jest teren zabudowany. To aż 4 znaki na odcinku 250 metrów. Czy u nas naprawdę nie da się inaczej oznakować tych dróg?

I żeby nie było, jeżdżę raczej zgodnie z ograniczeniami, ale jak jadę w kolumnie kilku, kilkunastu aut jadących 60kmh na 50, to nie będę się wygłupiał i hamował wszystkich do równych 50, bo to stwarza większe zagrożenie tak jak ktoś wyżej napisał, bo ludzie dostają szału i zaczynają szukać byle okazji do wyprzedzenia takiego kierowcy (to samo jak ktoś zamula 10-20kmh poniżej ograniczenia), często na podwójnej ciągłej, skrzyżowaniach, czy pasach. Taka mentalność, ale takie też bzdurne ograniczenia u nas, że wszędzie poza ekspresówką, czy autostradą się wleczesz.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (05 sie 2025, 0:23)

Misiek

kmw pisze:
04 sie 2025, 15:35
Skylla pisze:
Maper pisze:
Niech rzuci kamieniem ten, który tak nie robi. Niestety w Polsce mamy absurdalnie rozmieszczone te ograniczenia, co chwilę zmiana, znak na znaku i najlepiej prawie wszędzie max 50kmh na krajówkach. Dla przykładu Francja, Austria, Finlandia, Portugalia, Hiszpania - tam owszem, w miastach i miasteczkach jest ograniczenie 50kmh lub 30, ale wraz z końcem miasteczka, czy wsi od razu jest 70, czy 90 do następnej mieściny i to, czy zwolnisz na zakręcie zależy od Ciebie, bo nikt nie narzuca stawiając pierdyliard znaków. Przy na krajówce niedaleko mnie, przez którą bardzo często jeżdżę jest zakręt i przed zakrętem skrzyżowanie jednostronne i przed nim w strefie niezabudowanej jest postawiony znak ograniczenia 70, za nim powtórzony 70, za 100 metrów jest 50 za kolejne 100 jest teren zabudowany. To aż 4 znaki na odcinku 250 metrów. Czy u nas naprawdę nie da się inaczej oznakować tych dróg?

I żeby nie było, jeżdżę raczej zgodnie z ograniczeniami, ale jak jadę w kolumnie kilku, kilkunastu aut jadących 60kmh na 50, to nie będę się wygłupiał i hamował wszystkich do równych 50, bo to stwarza większe zagrożenie tak jak ktoś wyżej napisał, bo ludzie dostają szału i zaczynają szukać byle okazji do wyprzedzenia takiego kierowcy (to samo jak ktoś zamula 10-20kmh poniżej ograniczenia), często na podwójnej ciągłej, skrzyżowaniach, czy pasach. Taka mentalność, ale takie też bzdurne ograniczenia u nas, że wszędzie poza ekspresówką, czy autostradą się wleczesz.
Specjaliści takie coś nazywają "dbaniem o bezpieczeństwo ruchu drogowego", gdzie "zarządca drogi w porozumieniu i po konsultacji z Policją" wskazuje miejsca do postawienia znaków. Ale całkowicie się z tym ("przeznakowaniem") zgadzam, mimo że poza miasto nie jeżdżę, to wielokrotnie widywałem na nagraniach z kamerek samochodowych lub w reportażu w TV, różne totalne absurdy znakowe, gdzie chyba rekordem, niestety nie pamiętam już gdzie, chyba w jakiejś popularnej miejscowości turystycznej, było ustawienie na około 500 m AŻ 24 znaków bo tak nakazywała sytuacja drogowo - terenowa. Ktoś to fajnie nazwał : znakoza.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
kmw (05 sie 2025, 8:09)

Misiek

kmw pisze:
04 sie 2025, 15:23
...
Z tym się nie zgadzam, może zależy od miejsc, do których jeździsz, u mnie w okolicach wsi gminnej i na krajówce do małego i dużego miasta kiedy bym nie jechał, to gdzieś stoją, zwłaszcza na tej krajówce, mają z 5-6 stałych miejsc, na wsi losowo, ale też bardzo często, sam wyłapałem niedawno za 65/50 przez nieuwagę, a zaczaili się za murkiem. Raz trafiłem na takiego skur****, który wlepił mi 100 mandatu za brak światełka odblaskowego na rowerze (chociaż miałem światła ledowe i był jasny dzień wtedy) i 500 za używanie telefonu komórkowego podczas jazdy rowerem, które polegało na przekładaniu telefonu z kieszeni spodni do sakwy w rowerze koło kierownicy, ale według niego i przepisów używanie telefonu komórkowego polega na trzymaniu go w dłoni i tyle. Co lepsze mimo tych patroli ciągle widzę na wsi ludzi z telefonami przy uchu, czy to na rowerze, czy to w samochodach, nawet nowoczesnych - co tym bardziej mnie dziwi, bo mają zestawy głośnomówiące, czy ludzi jadących na rowerze po zmroku bez świateł jakichkolwiek.
No to wyjątkowo niefortunnie trafiłeś na smerfa, który był typowo nastawiony na "zysk za wszelką cenę", jest przepis i trzeba go wyegzekwować, taki pewnie miał przykaz od zwierzchnika i tyle, zastosował się. Tobie się nie udało, a faktycznie na licznych nagraniach z kamerek samochodowych widać jak rowerzyści wieczorem lub nawet w środku nocy jeżdżą w ogóle bez świateł, czy odblasków i im jakoś się udaje. To jest dopiero stwarzanie niebezpieczeństwa dla innych (manewr wymijający w ostatniej chwili, jak go już w światłach widać), ale przede wszystkim dla siebie, no bo jakie ma szanse rowerzysta, nawet jadący wolno, jak go w ogóle nie widać i w optymistycznym przypadku samochód jedzie te przepisowe 50 km/h ? A znów trzymanie telefonu w ręku, czy wręcz rozmowa podczas jazdy rowerem, czy hulajnogą oraz podczas przechodzenia przez przejście, to już plaga chyba w każdym mieście. I to widuję już z samochodu na własne oczy. I gdzie wtedy są smerfy, bo może taki jeden z drugim by się wreszcie nauczyli.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
kmw (05 sie 2025, 8:08)

Pit
Samochód: Seat Ateca 2.0 tsi
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Pit »

platek71 pisze:
01 sie 2025, 7:43
Nie chce zaśmiecać innych tematów, a ten jest najbliższy i przy okazji fizycznego start-stopu zapytam 🙂. Jak jest natomiast z dezaktywacją Lane Assist i ostrzeżeń o prędkości (fizyczny start-stop to duży plus w tych czasach)? Jestem przed przesiadką na Atecę i chciałbym się zorientować, czy gdzieś na kafelkach ekranu, jak w Formentorze?
Z ciekawości spytam po co wyłączać lane assist? Ateca to nie jest jakiś chiński wynalazek, w którym ciska od pasa do pasa. :? Jak dla mnie to całkiem dobrze działa i jest pomocne, A jeśli ma się opcję travel assist to auto na autostradach sobie jedzie samo środkiem pasa ruchu, automatycznie stara się trzymać środka bez wjeżdżania na linie.
Za ten post autor Pit otrzymał podziękowania (w sumie 2):
kmw (06 sie 2025, 15:14) • Misiek (06 sie 2025, 22:23)
Ocena: 9.52%
Seat Ateca 2.0 TSI

ODPOWIEDZ