Harmonogram serwisowy

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Re: Harmonogram serwisowy

Post autor: Misiek »

Luk4as pisze:
12 cze 2025, 7:17
Sienko to jedno, Top auto też czeka na autoryzację Seata, a chwilka później będzie Cupra. W sumie fajnie, będziemy mieli 3 konkurencyjne serwisy w 1 mieście
Dzięki za info. Może wtedy pojawią się i konkurencyjne ceny i lepsza jakość obsługi, bo jak klient będzie miał do wyboru aż trzy, to niektórym może zacząć bardziej zależeć na przyciągnięciu do siebie.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

W moim przypadku pozostał jeden dzień do pierwszego przeglądu. Podejmuję ryzyko i nie jadę, mam dość obsługi ASO, wolę mieć spokojną głowę i sam robić, a przypuszczam, że przez kolejne 3 lata nic nie wyskoczy, a jeżeli nawet, to zapewne taniej wyjdzie naprawa niż koszt przeglądów.
Z dokumentacji wychodzi, że pierwszy przegląd na 2 lata/30tyś.km w naszym klimacie, zapyleniu i normie paliwa EN 228 obejmuje tylko wymianę oleju i filtrów (piszę z oczywistych względów o 1.5, nie obejmuje filtra powietrza silnika, ale i tak wymieniam przy okazji oleju co 10tyś.km). Świece na 60tyś.km (przy braku spełnionej normy paliwa EN 228 co 30tyś.km), pierwsza wymiana fabrycznego płynu hamulcowego po 3 latach, następne co 2.
Gdyby używali kluczy dynamometrycznych, dzięki czemu gwinty byłyby w porządku, to jeszcze można dać, ale z doświadczenia wiem, że na pałę przykręcają, a potem problemy...
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

krowka1978 pisze:
13 cze 2025, 9:06
W moim przypadku pozostał jeden dzień do pierwszego przeglądu. Podejmuję ryzyko i nie jadę, mam dość obsługi ASO, wolę mieć spokojną głowę i sam robić, a przypuszczam, że przez kolejne 3 lata nic nie wyskoczy, a jeżeli nawet, to zapewne taniej wyjdzie naprawa niż koszt przeglądów.
Z dokumentacji wychodzi, że pierwszy przegląd na 2 lata/30tyś.km w naszym klimacie, zapyleniu i normie paliwa EN 228 obejmuje tylko wymianę oleju i filtrów (piszę z oczywistych względów o 1.5, nie obejmuje filtra powietrza silnika, ale i tak wymieniam przy okazji oleju co 10tyś.km). Świece na 60tyś.km (przy braku spełnionej normy paliwa EN 228 co 30tyś.km), pierwsza wymiana fabrycznego płynu hamulcowego po 3 latach, następne co 2.
Gdyby używali kluczy dynamometrycznych, dzięki czemu gwinty byłyby w porządku, to jeszcze można dać, ale z doświadczenia wiem, że na pałę przykręcają, a potem problemy.
Zgodze sie z Toba, ze przeglady sa przeszacowane i dupowate, bo nie ma filtra powietrza no i olej co 2 lata. Konczy sie tym ze sam robisz.
Ja serwisowalem do 4 roku wlacznie bo mialem pakiet z black friday za 999 zl. W przeciwnym razie bym wczesniej skonczyl serwis i gwaraancje, co nie byloby takie zle, bo program skrzyni bym zrobil wczesniej.
Jak konczysz z przegladami i gwarancja, to proponuje Ci srobic pakiet skrzynia dsg z zeglowaniem off, do tego S/S off i ACT off, ale to jak wolisz.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

krowka1978

W moim sofcie skrzyni nie ma żeglowania na D, jest tylko na E. Z ciekawostek, zrobiłem reset przeglądu olejowego, wskoczyła wartość 15tyś.km do następnej wymiany, a nie 30tyś.km.
Na razie nie będę nic zmieniał co do S&S, czy ACT. Jest już nawyk klikania guzika, ACT nie przeszkadza, z pełzaniem też przyzwyczaiłem się sobie radzić.
Jedyne co przestawię to interwały na rok i 10tyś.km.

Rafiner

krowka1978 pisze:
15 cze 2025, 12:38
W moim sofcie skrzyni nie ma żeglowania na D, jest tylko na E. Z ciekawostek, zrobiłem reset przeglądu olejowego, wskoczyła wartość 15tyś.km do następnej wymiany, a nie 30tyś.km.
Na razie nie będę nic zmieniał co do S&S, czy ACT. Jest już nawyk klikania guzika, ACT nie przeszkadza, z pełzaniem też przyzwyczaiłem się sobie radzić.
Jezeli ostatnie 3 lata zmienili nastawy skrzyni i zeglowanie jest w E oraz poprawili punkty zmiany biegow z tego co pisali inni koledzy, to powinni zmieniac soft na nowy w ramach serwisu lub dawac uzytkownikowi mozliwosc wyboru, czy chce nowy soft z nowymi nastawami, bo utrzymywanie tej chorej sytuacji jaka zrobili w oprogramowaniach w autach 2019 i 2020 w czasie najwiekszej nagonki eko, niszczy silniki i skrzynie.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
Eleonor
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: Eleonor »

Rafiner pisze:
15 cze 2025, 13:14

Jezeli ostatnie 3 lata zmienili nastawy skrzyni i zeglowanie jest w E oraz poprawili punkty zmiany biegow z tego co pisali inni koledzy, to powinni zmieniac soft na nowy w ramach serwisu lub dawac uzytkownikowi mozliwosc wyboru, czy chce nowy soft z nowymi nastawami, bo utrzymywanie tej chorej sytuacji jaka zrobili w oprogramowaniach w autach 2019 i 2020 w czasie najwiekszej nagonki eko, niszczy silniki i skrzynie.
Już widzę jak ASO zmienia na prośbę oprogramowanie....
Za ten post autor Eleonor otrzymał podziękowanie:
Misiek (15 cze 2025, 16:44)
Ocena: 4.76%
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

ASO traktuje nasze samochody, jak byśmy nie byli ich właścicielami.
Jeżeli ASO uważa, że moja sugestia narusza warunki gwarancji, wystarczy wpis na fakturze.
Natomiast czy np wyłaczenie S/S mogło być przyczyną awarii, to osądzi biegły sądowy, bo tam trzeba będzie dochodzić swoich praw.
Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
Misiek (16 cze 2025, 0:06)
Ocena: 4.76%

Rafiner

Eleonor pisze:
15 cze 2025, 15:37
Już widzę jak ASO zmienia na prośbę oprogramowanie....
Moje pisanie bylo czysto teoretyczne. Wiem, ze maja nas w du…, dlatego za 1550 zl zmienilem soft skrzyni i wyje… to ich cale eko pier…. i mam normalne auto, a czy spelnia wltp czy nie to nie ma znaczenia. Jezdzi jak powinno od nowosci i tyle.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Blues Brothers pisze:
15 cze 2025, 21:27
ASO traktuje nasze samochody, jak byśmy nie byli ich właścicielami.
Jeżeli ASO uważa, że moja sugestia narusza warunki gwarancji, wystarczy wpis na fakturze.
Natomiast czy np wyłaczenie S/S mogło być przyczyną awarii, to osądzi biegły sądowy, bo tam trzeba będzie dochodzić swoich praw.
Właśnie, nawet najnowszym rocznikom OBD 11 wyłączyli, czyli, że już nic sobie nie zmodyfikujesz według własnych potrzeb, czy zachcianek. A jak nie zrobisz o czasie przeglądu, to straszą, że gwarancję zabiorą.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

krowka1978

krowka1978 pisze:
Z ciekawostek, zrobiłem reset przeglądu olejowego, wskoczyła wartość 15tyś.km do następnej wymiany, a nie 30tyś.km.
Już wiem dlaczego tak ustawiło. Przy kasowaniu przeglądu przy pomocy zegarów (w menu pozostałych km do przejechania), następuje zmiana oznaczania przeglądów na stałe, czyli zależne od km i czasu - nie ma już wpływu zużycie oleju itp.
krowka1978 pisze:
Zmiany w module "Zestaw wskaźników" (17).

Interwał serwisu stałego.
Z powyższego przestawiłem opcje przy FIX: wartość zerowania km, maksymalny przebieg do następnego przeglądu, czasy były już ustawione na 365 dni. Pustawiałem z 30 000km na 10 000km.

Stały interwał wymiany oleju ustawia się opcjami: Wskazanie terminu przeglądu: maksymalna wartość przebiegu. Dla dni było ustawione 365. Tu z kolei z 15 000km na 10 000km.

Zmiany są widoczne na żywo na wyświetlaczu z informacjami o przeglądzie.

ODPOWIEDZ