Skrzynia DSG 7

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Re: Skrzynia DSG 7

Post autor: Endrju »

To pewnie akcja przywolawcza, dana partia skrzyń miała felererne oprogramowanie i dlatego wzywają właścicieli.

Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Endrju pisze:
29 cze 2024, 15:11
To pewnie akcja przywolawcza, dana partia skrzyń miała felererne oprogramowanie i dlatego wzywają właścicieli.
Co znaczy felerne ?

Jak wogole mogli miec felerne ? Silnik i skrzynie klepia pare lat, caly czas norma euro 6d, co musieli zmieniac w oprogramowaniu ze bylo felerne?
Tak sie pytam bo mnie to ciekawi.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Nie mam pojęcia ale coś musie zmienić skoro jest akcja przywolawcza.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Probowali naprawic i zepsuli. Klasycznie.

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Endrju pisze:
30 cze 2024, 22:16
Nie mam pojęcia ale coś musie zmienić skoro jest akcja przywolawcza.
Przez 4 serwisy od 2020 roku pytalem sie czy sa jakies niwe wersje oprogramowania itp. Raz po roku byla akcja z oprogramowaniem do navi, chociaz mi chodzila dobrze. Potem nic, w tym dsg nic nie zmieniali.
Stad musieli do nowej wersji skrzyni cos zrobic, pewnie pro eko, bo nowe limity co2 wchodza i w nowych autach model 2024 pewnie cos testowali by dalej na emisjach pokombinowac. Znajac zycie do nowej homologacji, ale na kierowcach chcieli testowac.
Jakbyscie sie cos dowiedzieli to dajcie znac. A czy skrzynia najnowsza dq200 ma jakies inne nowe oznaczenia ?
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

arbal pisze:
28 cze 2024, 20:10
Potwierdzam
Wczoraj miałem telefon z Cupry
Samochód odebrany 1,5 miesiąca temu
Zaktualizowali soft DSG
Całość trwała około 1 godziny
Zauważyłeś jakieś zmiany w zachowaniu skrzyni po tek akcji?
Mnie też to czeka za 2 tygodnie przy okazji umawiania się na zmianę oleju po dotarciu i zgłoszeniu kilku innych uwag gość powiedział, że jest akcja serwisowa na zmianę oprogramowania skrzyni, bo jak "wyczytał" na ekranie może pojawiać się błąd skrzyni w związku z błędem w oprogramowaniu.
Pytanie, co tak naprawdę zmieniają (?)
Samochód z kwietnia br. Cupra Ateca 1.5, pytałem gościa jaka skrzynia tam siedzi, powiedział, że DQ200

Edit: podejrzałem pod akumulatorem oznaczenie mojej skrzyni, jest taka jak w załączniku, świeżutka, ale wszystko wskazuje na to, że mimo tego, że to Cupra, to jednak skrzynia DQ200. Może jakiś nowszy typ, bo trudno cokolwiek znaleźć o z tym oznaczeniem w necie, ale była też montowana do VW Taigo 1.0 i 1.5 w 2024 i takie są na sprzedaż z rozbitków.

Obrazek

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Jestem po akcji serwisowej skrzyni DQ200. Żadnej różnicy w działaniu nie zauważam. Spędziłem w salonie jakieś 1,5 godz. Dodatkowo umyli auto.
Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowanie:
kmw (09 lip 2024, 13:34)
Ocena: 4.76%

Kubawojcik

Moja dq200 8tys km po wymianie sprzegiel zaczyna szarpac. Na te chwile zauwazam to przy zmianie z 4 na 5. Jest takie spore szarpniecie jakby nagle paliwo odcielo na ulamek sekundy. Kilka razy przy zmianie z 2-3 zaczela robic „kangura”. Zero bledow wiec bede musial pomeczyc ASO. Co ciekawe to szarpniecie wystepuje czesciej w trybie sport ktory wczesniej u mnie „usuwal” wszystkie bolączki tej skrzyni.

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Zaczęły się chyba i u mnie sprzęgła... Zrobione 61k km, od kilku dni czasami wyczuwalne szarpanie przy zmianie biegów, charakterystyczne tarcie/piszczenie przy zmianie 2>3, 3>4, 4>5. Zauważyłem przy normalnej jeździe, czasem udało się powtórzyć i wywołać na żądanie, ale nie zawsze, nie wiem od czego to zależy, więc chyba jeszcze pojeżdżę aż będzie ewidentnie słychać i dało się powtórzyć, bo póki co ciężko nagrać albo pokazać podczas jazdy testowej z kimś z aso...

Kubawojcik

W ASO dobrze wiedza jak to wywołać. Ja nawet nie musiałem im tłumaczyć.

ODPOWIEDZ