Skrzynia DSG 7
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Re: Skrzynia DSG 7
To pewnie akcja przywolawcza, dana partia skrzyń miała felererne oprogramowanie i dlatego wzywają właścicieli.
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Co znaczy felerne ?
Jak wogole mogli miec felerne ? Silnik i skrzynie klepia pare lat, caly czas norma euro 6d, co musieli zmieniac w oprogramowaniu ze bylo felerne?
Tak sie pytam bo mnie to ciekawi.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Przez 4 serwisy od 2020 roku pytalem sie czy sa jakies niwe wersje oprogramowania itp. Raz po roku byla akcja z oprogramowaniem do navi, chociaz mi chodzila dobrze. Potem nic, w tym dsg nic nie zmieniali.
Stad musieli do nowej wersji skrzyni cos zrobic, pewnie pro eko, bo nowe limity co2 wchodza i w nowych autach model 2024 pewnie cos testowali by dalej na emisjach pokombinowac. Znajac zycie do nowej homologacji, ale na kierowcach chcieli testowac.
Jakbyscie sie cos dowiedzieli to dajcie znac. A czy skrzynia najnowsza dq200 ma jakies inne nowe oznaczenia ?
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Zauważyłeś jakieś zmiany w zachowaniu skrzyni po tek akcji?
Mnie też to czeka za 2 tygodnie przy okazji umawiania się na zmianę oleju po dotarciu i zgłoszeniu kilku innych uwag gość powiedział, że jest akcja serwisowa na zmianę oprogramowania skrzyni, bo jak "wyczytał" na ekranie może pojawiać się błąd skrzyni w związku z błędem w oprogramowaniu.
Pytanie, co tak naprawdę zmieniają (?)
Samochód z kwietnia br. Cupra Ateca 1.5, pytałem gościa jaka skrzynia tam siedzi, powiedział, że DQ200
Edit: podejrzałem pod akumulatorem oznaczenie mojej skrzyni, jest taka jak w załączniku, świeżutka, ale wszystko wskazuje na to, że mimo tego, że to Cupra, to jednak skrzynia DQ200. Może jakiś nowszy typ, bo trudno cokolwiek znaleźć o z tym oznaczeniem w necie, ale była też montowana do VW Taigo 1.0 i 1.5 w 2024 i takie są na sprzedaż z rozbitków.

-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Jestem po akcji serwisowej skrzyni DQ200. Żadnej różnicy w działaniu nie zauważam. Spędziłem w salonie jakieś 1,5 godz. Dodatkowo umyli auto.
- Ocena: 4.76%
-
Kubawojcik
Moja dq200 8tys km po wymianie sprzegiel zaczyna szarpac. Na te chwile zauwazam to przy zmianie z 4 na 5. Jest takie spore szarpniecie jakby nagle paliwo odcielo na ulamek sekundy. Kilka razy przy zmianie z 2-3 zaczela robic „kangura”. Zero bledow wiec bede musial pomeczyc ASO. Co ciekawe to szarpniecie wystepuje czesciej w trybie sport ktory wczesniej u mnie „usuwal” wszystkie bolączki tej skrzyni.
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Zaczęły się chyba i u mnie sprzęgła... Zrobione 61k km, od kilku dni czasami wyczuwalne szarpanie przy zmianie biegów, charakterystyczne tarcie/piszczenie przy zmianie 2>3, 3>4, 4>5. Zauważyłem przy normalnej jeździe, czasem udało się powtórzyć i wywołać na żądanie, ale nie zawsze, nie wiem od czego to zależy, więc chyba jeszcze pojeżdżę aż będzie ewidentnie słychać i dało się powtórzyć, bo póki co ciężko nagrać albo pokazać podczas jazdy testowej z kimś z aso...
-
Kubawojcik