Niby w jaki sposób? Pompa oleju mechatroniki jest zasilana elektrycznie a nie mechanicznie z silnika. Jedno nie wynika z drugiego, choć często jest robione razem.patryk7133 pisze: ↑02 paź 2024, 21:14Ale właśnie chodzi o to że kiedy zwiększasz moment zmiany biegów na wyższy automatycznie ciśnienie w mechatronice się zmienia.
Skrzynia DSG 7
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Re: Skrzynia DSG 7
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
Do programowania tuner używa programu i algorytm robi to automatycznie pogadaj z kimś kto się tym zajmuje to może ci wyjaśni że przy wpinaniu biegów kiedy obroty silnika są wyższe ciśnienie na wodzikach musi mieć większą siłęLord M pisze: ↑02 paź 2024, 21:21Niby w jaki sposób? Pompa oleju mechatroniki jest zasilana elektrycznie a nie mechanicznie z silnika. Jedno nie wynika z drugiego, choć często jest robione razem.patryk7133 pisze: ↑02 paź 2024, 21:14Ale właśnie chodzi o to że kiedy zwiększasz moment zmiany biegów na wyższy automatycznie ciśnienie w mechatronice się zmienia.
Ps: Mam też zdjęcia takiego programu robiłem je jak tuner programował moją skrzynię mam tam rozpisane wszystkie biegi w górę i w duł jestem wszystko pokazane nawet procentowo wciśnięty gaz przy danym biegu.
- Lord M
No ja gadałem z tunerem z TVS i ten powiedział, że jedno z drugim nie ma związku a robi się to od razu. Jednakże nawet przyjmując, że Two tok myślenia jest słuszny, to wraz z zwiększaniem obrotów w których ma zostać przełączony bieg to owe ciśnienia są już w komputerze bo jest tryb sport który zmienia biegi już bardzo wysoko, ergo tuner nie musi nic zmieniać.
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
dalej pierdzielicie
na filmie jest pokazane (żółte to tarcze sprzęgła niebieski to koło zamachowe a czerwone i zielone to docisk ) jak działają , ciśnienie wytwarzane przez mechatronikę dociska sprzęgło a nie je zwalnia , patrzycie na filmiki słuchacie głupot i powielacie bzdury jak ktoś tego nie zrozumie to już nie ma ratunku tylko leczenie na nogi bo na głowę już za późno
na filmie jest pokazane (żółte to tarcze sprzęgła niebieski to koło zamachowe a czerwone i zielone to docisk ) jak działają , ciśnienie wytwarzane przez mechatronikę dociska sprzęgło a nie je zwalnia , patrzycie na filmiki słuchacie głupot i powielacie bzdury jak ktoś tego nie zrozumie to już nie ma ratunku tylko leczenie na nogi bo na głowę już za późno
oso soplón !!! 
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Na filmie widac, takie sloneczko po prawej to jest wlasnie mechniczny docisk sprzegla, jak w manualu. I to od sily tej jakby sprezyny zalezy sila docisku, a nie od mechatroniki. Te chodzace ramiona, to wysprzegliki do duzego i malego sprzegla.tomal218 pisze: ↑02 paź 2024, 21:51na filmie jest pokazane (żółte to tarcze sprzęgła niebieski to koło zamachowe a czerwone i zielone to docisk ) jak działają , ciśnienie wytwarzane przez mechatronikę dociska sprzęgło a nie je zwalnia , patrzycie na filmiki słuchacie głupot i powielacie bzdury jak ktoś tego nie zrozumie to już nie ma ratunku tylko leczenie na nogi bo na głowę już za późno
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
- Lord M
Słuchaj. Nie obrażaj innych. Ja akurat nie będę się kłócił bo ty masz swoją rację a ja i wiele innych osób swoje. Ja podałem film, który pokazuje faceta robiącego w skrzyniach a nie tylko je programuje. Może się przejęzyczył raz ale dwa razy to raczej mało prawdopodobne, poza tym w komentarzach ludzi nikt mu nie wypomniał błędu. Bywa.tomal218 pisze: ↑02 paź 2024, 21:51dalej pierdzielicie
Niech będzie. Masz swoją racje i nic tego nie zmieni. NIe jesteśmy mechanikami a jedne filmik to słaby dowód.
BTW. Tak wygląda zamach do DQ200 https://tvsengineering.com/en/product/d ... l-oem-new/ a tak zestaw sprzęgieł - nierozbieralny https://tvsengineering.com/en/product/dq200-clutch/, więc jak to możliwe, że wg Ciebie na niebiesko masz koło zamachowe, które rzekomo jest dociskane raz z jedne, raz z drugiej strony?
- tomal218
jak twoja prawda jest racja to jak to możliwe ze jak wymieniam zespół sprzęgła musi być luz ok 07mm na k1 i k2 ?Rafiner pisze: ↑02 paź 2024, 22:11Na filmie widac, takie sloneczko po prawej to jest wlasnie mechniczny docisk sprzegla, jak w manualu. I to od sily tej jakby sprezyny zalezy sila docisku, a nie od mechatroniki. Te chodzace ramiona, to wysprzegliki do duzego i malego sprzegla.tomal218 pisze: ↑02 paź 2024, 21:51na filmie jest pokazane (żółte to tarcze sprzęgła niebieski to koło zamachowe a czerwone i zielone to docisk ) jak działają , ciśnienie wytwarzane przez mechatronikę dociska sprzęgło a nie je zwalnia , patrzycie na filmiki słuchacie głupot i powielacie bzdury jak ktoś tego nie zrozumie to już nie ma ratunku tylko leczenie na nogi bo na głowę już za późno
Ostatnio zmieniony 03 paź 2024, 9:25 przez tomal218, łącznie zmieniany 1 raz.
oso soplón !!! 
- tomal218
wytłumaczę na przykładzie więc są zieloni razem z ue i jest konfederacja ok konfederacji jest mniej ale czy nie maja racji ze zielony ład to bzdura ?Lord M pisze: ↑02 paź 2024, 22:30Słuchaj. Nie obrażaj innych. Ja akurat nie będę się kłócił bo ty masz swoją rację a ja i wiele innych osób swoje. Ja podałem film, który pokazuje faceta robiącego w skrzyniach a nie tylko je programuje. Może się przejęzyczył raz ale dwa razy to raczej mało prawdopodobne, poza tym w komentarzach ludzi nikt mu nie wypomniał błędu. Bywa.tomal218 pisze: ↑02 paź 2024, 21:51dalej pierdzielicie
Niech będzie. Masz swoją racje i nic tego nie zmieni. NIe jesteśmy mechanikami a jedne filmik to słaby dowód.
BTW. Tak wygląda zamach do DQ200 https://tvsengineering.com/en/product/d ... l-oem-new/ a tak zestaw sprzęgieł - nierozbieralny https://tvsengineering.com/en/product/dq200-clutch/, więc jak to możliwe, że wg Ciebie na niebiesko masz koło zamachowe, które rzekomo jest dociskane raz z jedne, raz z drugiej strony?
tak nazwałem to kołem zamachowym (tarcza pędna ) dla przybliżenia działania na chłopski rozum
oso soplón !!! 
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
Mój tuner też ma licęcję TVS. Jeśli mogę zapytać to gdzie robiłeś swój program?Lord M pisze: ↑02 paź 2024, 21:44No ja gadałem z tunerem z TVS i ten powiedział, że jedno z drugim nie ma związku a robi się to od razu. Jednakże nawet przyjmując, że Two tok myślenia jest słuszny, to wraz z zwiększaniem obrotów w których ma zostać przełączony bieg to owe ciśnienia są już w komputerze bo jest tryb sport który zmienia biegi już bardzo wysoko, ergo tuner nie musi nic zmieniać.