Skrzynia DSG 7

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Skrzynia DSG 7

Post autor: Lord M »

Wróciłem do filmu, który nie tak dawno oglądnąłem https://www.youtube.com/watch?v=VqfxQgS1BPw

Przewińcie do 4:50 i tam facet, który naprawdę zna się na skrzyniach mówi, że sprzęgła pracują jak w manualu. Czyli naciskając na wysprzęglik rozłączamy sprzęgło od silnika.

Sprzęgło w sposób domyślny jest zaciśnięte (jak w samochodzie z manualną skrzynią) i dopiero wciśnięcie sprzęgła powoduje jego rozłączenie. Wynika z tego, że zmiana ciśnienia (wg kanału AUTOmatyczni), która już na starcie powinna wynosić 50-60 barów jest naturalna a jej zwiększanie nic nie pomoże jeśli chodzi o docisk sprzęgieł. Mniejsze ciśnienia są wynikiem uszkodzenia płyty mechatroniki, gdzie otwór w który wkręca się akumulator, pęka i ucieka ciśnienie ale podobno to od razu widać na zaworze odpowietrzającym skrzynię (cała zarzygana).

Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

Lord M pisze:
29 wrz 2024, 13:19
Wróciłem do filmu, który nie tak dawno oglądnąłem https://www.youtube.com/watch?v=VqfxQgS1BPw

Przewińcie do 4:50 i tam facet, który naprawdę zna się na skrzyniach mówi, że sprzęgła pracują jak w manualu. Czyli naciskając na wysprzęglik rozłączamy sprzęgło od silnika.

Sprzęgło w sposób domyślny jest zaciśnięte (jak w samochodzie z manualną skrzynią) i dopiero wciśnięcie sprzęgła powoduje jego rozłączenie. Wynika z tego, że zmiana ciśnienia (wg kanału AUTOmatyczni), która już na starcie powinna wynosić 50-60 barów jest naturalna a jej zwiększanie nic nie pomoże jeśli chodzi o docisk sprzęgieł. Mniejsze ciśnienia są wynikiem uszkodzenia płyty mechatroniki, gdzie otwór w który wkręca się akumulator, pęka i ucieka ciśnienie ale podobno to od razu widać na zaworze odpowietrzającym skrzynię (cała zarzygana).
kolejna bzdura
tak to działa w dq 200 gdzie żółte to tarcze
oso soplón !!! :lol:

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Kiedy pytałem mojego tunera o co chodzi, że podnosi ciśnienie na sprzęgłach powiedział, że skraca to czas reakcji wysprzęglania co w efekcie zmniejsza uślizg sprzęgieł, zwiększa żywotność i przyśpiesza zmianę biegów, więc nie chodzi o silniejsze dociskanie, a szybkość wysprzęglania dodał, że w momencie kiedy tuner zmienia momenty zmiany biegów ciśnienie jest zwiększane automatycznie przez program. W moim przypadku program był wzorowany na TVS STG 2 +.
Za ten post autor patryk7133 otrzymał podziękowanie:
Rafiner (02 paź 2024, 20:14)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

patryk7133 pisze:
02 paź 2024, 2:06
Kiedy pytałem mojego tunera o co chodzi, że podnosi ciśnienie na sprzęgłach powiedział, że skraca to czas reakcji wysprzęglania co w efekcie zmniejsza uślizg sprzęgieł, zwiększa żywotność i przyśpiesza zmianę biegów, więc nie chodzi o silniejsze dociskanie, a szybkość wysprzęglania dodał, że w momencie kiedy tuner zmienia momenty zmiany biegów ciśnienie jest zwiększane automatycznie przez program. W moim przypadku program był wzorowany na TVS STG 2 +.
Przyspieszenie zmian to nie zwiększenie poprawienie ciśnienia na sprzęgle .
Nie będę tłumaczył co i jak bo jak ktoś nie wie jak działa dq200 to i tak nie zrozumi a jak ktoś wie to nie trzeba tłumaczyć
oso soplón !!! :lol:

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

patryk7133 pisze:
Który tuner i jaka skrzynia?

patryk7133

Przyspieszenie zmian to nie zwiększenie poprawienie ciśnienia na sprzęgle.
Nie będę tłumaczył co i jak, bo jak ktoś nie wie jak działa dq200, to i tak nie zrozumie, a jak ktoś wie to nie trzeba tłumaczyć.
[/quote]

Wiadomo, że nie chodzi o podniesienia ciśnienia w sprzęgle, bo to niemożliwe ze względu na budowę tej skrzyni chodzi o podniesienie ciśnienia w mechatronice na popychaczach sprzęgła, ale przyjęło się mówić, że chodzi o podniesienie ciśnienia na sprzęgłach i jak ktoś wie to nie trzeba tłumaczyć 8-).
Ostatnio zmieniony 02 paź 2024, 12:05 przez patryk7133, łącznie zmieniany 3 razy.
Za ten post autor patryk7133 otrzymał podziękowanie:
tomal218 (02 paź 2024, 16:37)
Ocena: 4.76%

patryk7133

Kubawojcik pisze:
02 paź 2024, 10:06
patryk7133 pisze:
Który tuner i jaka skrzynia?
Ecuproject Wrocław, DQ 200

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

patryk7133 pisze:
Dokladnie tak to jest. Zwiekszyc mozna tylko cisnienie w mechatronice, bo pompa pompuje cisnienie w mechatronice, ktora tylko wysprzegla i zmienia biegi i tyle. Zastepuje pedal sprzegla i dzwignie recznej zmiany biegow oraz przeskok miedzy sprzeglami.
Same sprzegla sa na docisku mechanicznym i tu nic nie docisniesz. Jak slizga bo za duzo Nm lub sprzegla sa zuzyte, to nie ma rady.

Slabe jest to, ze sprzegla sie roznia srednica a wiec powierzchnia tarcia. Ale taka juz ich konstrukcja, jedno w drugim.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Nie wiem czy jest sens ciągnąć połajankę czy mechatronika wysprzegla czy wsprzęgla tarcze. Sprzegła są suche i jazda po mieście plus eko program jest niszczy. Nawet jeśli doszło do zwiększenia cieśnienia to co to tak naprawdę da? Zwiększenie ciśnienia może przyspieszy zapinanie biegów i dobicie tarcz do siebie (o ile działa to tak jak usłyszałem na YT), jednak bez zmiany na wyższe punkty zmian biegów to jest bez sensu.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

patryk7133

Lord M pisze:
02 paź 2024, 20:42
jednak bez zmiany na wyższe punkty zmian biegów to jest bez sensu.
Ale właśnie chodzi o to że kiedy zwiększasz moment zmiany biegów na wyższy automatycznie ciśnienie w mechatronice się zmienia, jest też tak że jak tuner dodatkowo zwiększy ciśnienie i przesadzi skrzynia zacznie szarpać przy zmianie biegów bo wyspżęglanie będzie zbyt szybkie
Ostatnio zmieniony 02 paź 2024, 21:24 przez patryk7133, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ