Procedura odbioru pojazdu

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Procedura odbioru pojazdu

Post autor: kmw »

Luk4as pisze:
14 lis 2024, 22:41
Blues Brothers pisze:
14 lis 2024, 19:22
Czyli za regularną cenę byś sprawdzał dogłębnie ?
w regularnej cenie bym pewnie po raz kolejny Ateki nie kupił ;) a że jakbym nie odebrał swojej to w kolejce stało po nią z 50 osób to nawet się nie zastanawiałem
Swoją drogą, skoro to była taka okazja i że ludzie się rzucili na taką promocję, co potwierdza to co piszesz, a pewnie usłyszałeś od dealera, że na Twoje auto jest kolejka 50 rezerwowych zainteresowanych, to zastanawiające są 64 sztuki nowych Cupra Ateca wystawionych przez dealerów na otomoto, gdzie za każde ogłoszenie albo muszą zapłacić albo zajmuje im miejsce z jakiejś tam liczby zryczałtowanych ogłoszeń. Więc albo się nie sprzedały albo to taki wabik na klientów, którzy słyszą "tak, jest, ale zarezerwowana, ale mamy promocje na [inny model]" albo "wczoraj się sprzedała, ale mamy promocję na [inny model]". Nasłuchałem się takich tekstów jak na początku roku dzwoniłem do różnych dealerów z ogłoszeń, nie tylko Ateki, hitem był nowy Arteon 2.0 TSI 190KM DSG Elegance wystawiony w maju przez łódzkiego dealera za 184 tys zł., przez telefon gadka, że już się sprzedał i kolega nie zdążył zdjąć ogłoszenia, ale mają jeszcze na stocku innego, też czarnego sedana, też Elegance, ale 1.5 TSI z manualną skrzynią za 205 tys zł :) Ogłoszenie tego 2.0 za 184 tys zł. jeszcze wisiało jakieś 1,5 miesiąca... Albo Ateka, którą chciałem obejrzeć jako rezerwową podczas wizyty w pewnym salonie, ale miała kolor, którego wtedy nie rozważałem, była FR jeszcze z DSG i bardzo dobrym wyposażeniem w dobrej cenie. Tego auta chociaż niby mieli na placu i w ogłoszeniu nie chciano mi pokazać, bo niby nie mogli go sprzedać w normalnym leasingu na 102%, tylko jakimś na 118%, więc twierdzono, że nie będę zainteresowany, a jak się upierałem, że chciałbym jednak zobaczyć to auto w tej wersji i kolorze, to sprzedawca stwierdził, że to chyba nie ma sensu, skoro tego w wysokim leasingu nie będzie mi się opłacało kupić, a jak zamówię z konfiguratora, to już nie będzie DSG, bo dla FR wywalili tę skrzynię, a ja przecież chciałem DSG. Auto w ogłoszeniu wisiało około miesiąca, nawet mu cena spadła o 1000 złotych...

Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Historia życia, myślę, że kiedyś powinieneś napisać książkę albo wydać poradnik jak kupować nowe auta :)

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Luk4as pisze:
15 lis 2024, 14:14
Historia życia, myślę, że kiedyś powinieneś napisać książkę albo wydać poradnik jak kupować nowe auta :)
ja tu przecież nic nie napisałem o tym jak kupować auta ;)
ale rozumiem, że przez trwające jeszcze podekscytowanie faktem, że jesteś zwycięzcą, bo sprzątnąłeś 50 napalonym klientom auto sprzed nosa mogłeś tego nie zauważyć.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Blues Brothers pisze:
15 lis 2024, 10:27
Każdy może mieć kiepski dzień. Ale też wskazane aby ASO znało prawdziwą opinię o swoich pracownikach.
Po wizycie w ASO , Seat atakuje ankietą zadowolenia klienta, warto podejść do tego rzetelnie.
Całkowicie się zgadzam, tylko że ja miałem kontakt z tym panem w sumie około 10 razy (ze względu na małe perypetie "po drodze") i on "zły dzień", jak to nazwałeś, miał za każdym razem, więc to już chyba TTTM. A poza tym chyba zostawiając u sprzedawcy około 160 tys. (bez względu na wysokość marży) można oczekiwać "trochę innego" zachowania, a niestety jemu tak jakby po porostu wyraźnie nie zależało, całkowicie. Mało tego, jak widzieliśmy się z pewnej odległości jak byłem na wymianie oleju, to tak jakby w ogóle mnie nie poznawał i nawet nie podszedł się przywitać, zapytać jak się jeździ, czy jestem zadowolony, czy w ogóle cokolwiek. Może mam jakieś dziwne wymagania, ale wydaje mi się, że nie tak powinno być w takiej sytuacji.

Prośbę o wypełnienie ankiety dostałem, ale raz i nie byłem później nią "atakowany", tylko że dostałem ją jeszcze sporo przed odbiorem auta, więc co miałbym oceniać, bo miała dotyczyć odbioru ? Taka ankieta prawdopodobnie nie była anonimowa, więc dałoby się zidentyfikować i klienta i sprzedawcę, a że tak jak pisałem wcześniej, jestem skazany na wizyty u nich, to nie chciałbym mieć u nich "krechy" jak stąd do Warszawy, bo może przypadkiem przyjdzie mi skorzystać z gwarancji, a w takiej sytuacji wiele od nich zależy. Gdyby to był sprzedawca jeden z, pierwszy z brzegu, to być może pokusiłbym się o rzetelną ocenę, ale niestety nie był.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ