Procedura odbioru pojazdu

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Re: Procedura odbioru pojazdu

Post autor: Misiek »

A ja na podstawie porad w naszego forum przygotowałem sobie listę co koniecznie trzeba sprawdzić przy odbiorze i na moje stwierdzenie, że chciałem się umówić przed odbiorem, żeby w dniu odbioru nie przedłużać sprawy, na sprawdzenie. I ku mojemu wielkiemu zdziwieniu usłyszałem BARDZO NERWOWE : "A co pan tam chce sprawdzać ?". No więc wymieniłem mu z grubsza kilka najważniejszych punktów i ponowne usłyszałem nerwowe : "Nie mam czasu na takie rzeczy, samochód został dokładnie sprawdzony i tam wszystko jest w porządku". A że niestety ogólnie mówiąc od początku "atmosfera" była z tym konkretnym sprzedawcą dość napięta, więc odpuściłem. Na szczęście poza ogólnie znanymi problemami nic z mojej listy nie było.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Janisz
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Janisz »

Misiek pisze:
14 lis 2024, 0:46
A ja na podstawie porad w naszego forum przygotowałem sobie listę co koniecznie trzeba sprawdzić przy odbiorze i na moje stwierdzenie, że chciałem się umówić przed odbiorem, żeby w dniu odbioru nie przedłużać sprawy, na sprawdzenie. I ku mojemu wielkiemu zdziwieniu usłyszałem BARDZO NERWOWE : "A co pan tam chce sprawdzać ?". No więc wymieniłem mu z grubsza kilka najważniejszych punktów i ponowne usłyszałem nerwowe : "Nie mam czasu na takie rzeczy, samochód został dokładnie sprawdzony i tam wszystko jest w porządku". A że niestety ogólnie mówiąc od początku "atmosfera" była z tym konkretnym sprzedawcą dość napięta, więc odpuściłem. Na szczęście poza ogólnie znanymi problemami nic z mojej listy nie było.
A gdzie taki nerwowy chłop pracuje? Dla potomnych będzie wiadomo kogo unikać.
Ateca Xcellence | 1.4 TSI 150KM | DSG | 4Drive | Mato Brown | Felgi 18 cali - PERFORMANCE 36/1| Alcantara Brown | Comfort Assistant | Podgrz. przednia szyba | Kamery 360 | Navi | Full Link | Alarm |
Obrazek

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

W sumie taki przegląd przedsprzedażowy nowego auta to dla eksperta najłatwiejsza kasa pod słońcem. Przy używanym to się trzeba natrudzić, sprawdzić praktycznie wszystko i jeszcze jest jakaś tam odpowiedzialność. A nowe? Zmierzy lakier i zerknie na specyfikację, czy wszystko jest i tyle, bo przecież wszystko jest nowe. Upierdliwych problemów, typu zawieszanie się Inforozrywki w pewnych okolicznościach, jakieś jaja z GPF (jak w Kia) czy choćby te nasze światła (gdyby o nich nie wiedział wcześniej) i tak nie wychwyci.

Co do odbioru auta, to pojechałem je obejrzeć jeszcze na palcu u dilera razem ze sprzedawcą, gdy przyszło z transportu, jeszcze przed zrobieniem przelewu. Sprawdziłem wtedy czy nie ma uszkodzeń mechanicznych i czy z grubsza zgadza się specyfikacja, bo miałem dobranych sporo dodatków.
W czasie ostatecznego odbioru, dzień po przelewie, obejrzałem auto jeszcze raz, skonfigurowaliśmy ze sprzedawcą Info i aplikację (potem wyszło że i tak nie w pełni działa do dzisiaj) i wyjazd. Całość zajęła ok 1,5 godz.

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Ja swoja odebralem w 5 min. Przy rabacie 33k + 5% to nawet przez mysl mi nie przyszlo marudzic, nawet jakby cos bylo nie tak to i tak bym odebral bo cena byla mega
Za ten post autor Luk4as otrzymał podziękowanie:
Kris_G (15 lis 2024, 9:06)
Ocena: 4.76%

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Luk4as pisze:
14 lis 2024, 19:16
Ja swoja odebralem w 5 min. Przy rabacie 33k + 5% to nawet przez mysl mi nie przyszlo marudzic, nawet jakby cos bylo nie tak to i tak bym odebral bo cena byla mega
To jeszcze umieść w profilu co dokładnie odebrałeś :-). Ułatwia to odpowiadanie na maile.

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Czyli za regularną cenę byś sprawdzał dogłębnie ?
Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
Misiek (15 lis 2024, 2:17)
Ocena: 4.76%

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Ja 3 godziny przez zamknieciem dealera w piatek dostalem info od vw ze maja dla mnie tablice i dowod rej. Wzialem pierwszego z brzegu Panka i pojechalem do vw banku po tabliice i dzida do Poznania (z Warszawy) po odbior Ateci. Wszedlem 5min przed zamknieciem i 2 minuty po zamknieciu bylem juz na stacji zatankowac. Nawet jak by inny kolor dali to bym zauwazyl na drugi dzien :)

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Blues Brothers pisze:
14 lis 2024, 19:22
Czyli za regularną cenę byś sprawdzał dogłębnie ?
w regularnej cenie bym pewnie po raz kolejny Ateki nie kupił ;) a że jakbym nie odebrał swojej to w kolejce stało po nią z 50 osób to nawet się nie zastanawiałem

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Janisz pisze:
14 lis 2024, 12:55
Misiek pisze:
14 lis 2024, 0:46
A gdzie taki nerwowy chłop pracuje? Dla potomnych będzie wiadomo kogo unikać.
Z uwagi na to, że muszę u nich robić przeglądy i mam gwarancję, to za dużo nie mogę zdradzić, bo mogą się mścić (ponoć ASO czytają fora, tym bardziej że kiedyś mu o naszym mówiłem), ale ogólnie Biacomex Białystok.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Każdy może mieć kiepski dzień. Ale też wskazane aby ASO znało prawdziwą opinię o swoich pracownikach.
Po wizycie w ASO , Seat atakuje ankietą zadowolenia klienta, warto podejść do tego rzetelnie.

ODPOWIEDZ