Ateca - kiedy nowy model, lifting?
- TomeL
- Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
Re: Ateca - kiedy nowy model, lifting?
Zgadza się Chris, ale wygląd to nie wszystko. Nie po to kupuję auto z wyższym zawieszeniem i fajnym napędem, żeby nie móc odważniej zaatakować wyższego krawężnika obawiając się o felgi. Mój komfort psychiczny na tym cierpiał i pozbyłem się 19 i do dzisiaj nie żałuję. Ale masz rację, te 19 tki nawet im wyszły.
Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2505 razy
Ja też, ja też, ja też
Kiedyś, wiele lat temu, jak rodzice robili rozpoznanie w lokalnym salonie Audi stał tam TT, który wtedy bardzo mi się podobał - zewnętrznie. Skorzystałem więc z możliwości wpakowania się do niego i ... o wiele szybciej z niego wypadem, niż wlazłem - wszystko było w bardzo, bardzo głębokiej czerni, a poza tym był bardzo ciasny, więc połączenie grubaska w ciasnym i w dodatku czarnym wnętrzu nie było dobrym pomysłem, więc "zrezygnowałem z zakupu"
Dlatego też bardzo mnie ucieszyła wiadomość, że w wyższych wersjach wyposażeniowych czarny nie jest standardem i mogę się szarpnąć od razu na Xperience. W pierwszej wersji (przedliftowej) musiałem się nastawiać na Styla i doposażać, a mimo to i tak nie miałem tych "srebrnych" wstawek, które tak wyraźnie widać na aktualnym konfiguratorze, że nie wspomnę o tych fajnych "chromowanych" listwach bocznych kiedyś za tysiaka, a teraz w standardzie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- chris
- Samochód: Cupra Ateca 2.0TSI 300KM
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Obecnie zakup Style i doposażanie go kompletnie nie ma sensu bo finalnie i tak wychodzi cena jak za Xperience
Seat daje już na Atekę FL dość spore rabaty przy zakupie na firmę
https://www.auto-gazda.pl/seat/nowe?sil ... on=#szukaj
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2020, 12:17 przez chris, łącznie zmieniany 2 razy.
- chris
Bez przesadyTomeL pisze: ↑18 wrz 2020, 22:49Zgadza się Chris, ale wygląd to nie wszystko. Nie po to kupuję auto z wyższym zawieszeniem i fajnym napędem, żeby nie móc odważniej zaatakować wyższego krawężnika obawiając się o felgi. Mój komfort psychiczny na tym cierpiał i pozbyłem się 19 i do dzisiaj nie żałuję.
Wiesz zależy co masz na myśli mówiąc ,że cyt..."odważniej atakujesz wyższe krawężniki"
Nie wiem ja tam jeżdżę i po krawężnikach i nigdy z felgami 19" nic mi się nie stało.
Oczywiście mam tutaj na myśli tylko i wyłącznie parkowanie a nie drift po nich
Jak wpakujesz się na jakiś wyższy krawężnik przy prędkości wyższej niż 15-20km/h to nawet jak będziesz miał profil 17"-18"
to na bank ją uszkodzisz w mniejszym lub większym stopniu
I zgadzam się z Tobą, że wygląd to nie wszystko ale moim zdaniem felga 19" w przypadku modelu Ateca
da Ci dużo lepsze prowadzenie np. w szybko pokonywanych zakrętach no i zdecydowanie lepszą trakcję
niż ta o profilu 18"
Tym bardziej, że z racji wysokiej na 160cm budy środek ciężkości jest w tym modelu dość mocno przesunięty ku górze
No ale jeden preferuje większy komfort a ktoś inny lepsze właściwości jezdne.
Ja preferuję dość agresywny styl jazdy ale też sporo jeżdżę po gładkich jak lustro szwedzkich autostradach także mnie ta 19 kompletnie nie przeszkadza a i zjazd na szutry też jej nie straszny
-
Teo
- Samochód: 2.0 TSI
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Wydaje mi sie, ze przy 120 km/h (limit na szewdzkichautostradach) moglbys jecha i na 16" i tez nie byloby zle
A tam chyba o mandat bardzo latwo
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Trzeba mieć przy tym na uwadze, że na Xperience i FR jest 6 tys. rabatu od producenta, a na niższe wersje nie. Różnica między wersją Style a Xperience (bez dodatków i uwzględniając rabat 6 tys.) wynosi 7200, czyli dużo mniej, niż za doposażenie Style do wersji Xperience.chris pisze: ↑19 wrz 2020, 9:30Seat daje już dość spore rabaty przy zakupie na firmę![]()
https://www.auto-gazda.pl/seat/nowe?sil ... on=#szukaj
Rabaty na firmę nie wiem, czym są uzasadnione. Czy to wynika z niższych podatków? Natomiast rabaty na grupy zawodowe (4%) są w wysokości porównywalnej z tymi na firmę.
Przy moim zamówieniu cena katalogowa wynosiła 139 tys. a zamówiłem za 126 tys., czyli można sądzić, że rabat wyniósł 13 tys. - w tym 6 tys. rabatu od Seata za Xperience + grupa zawodowa + trochę od dilera. W praktyce więc rabat wyniósł 2 tys., bo te 6 tys. od Seata za Xperience i ok. 5 tys. za grupę zawodową "po prostu się należało".
- chris
Kompletnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi
A co do Cupry na 16"
No ja tego nie widzę
Co do mandatów to i w Polszy też o niego nie trudno
Wszędzie trzeba uważać i stosować się do limitów prędkości
Chociaż jak niedawno pokazałem znojomemu Szwedowi jeden z odcinków "polskie drogi" na YT to po jego obejrzeniu był wręcz zszokowany i stwierdził krótko,że Polacy jeżdżą tak jakby nie zależało im na ich własnym życiu
Nie twierdzę ,że wszyscy kierowcy w Polsce jeżdżą źle ale coś w tym jest
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2020, 12:24 przez chris, łącznie zmieniany 1 raz.
- chris
@Frodo dokładnie jest tak jak piszesz dlatego zakochałem się na zabój w nowej X5 M
Po prostu ideał na szwedzką autostradę
https://youtu.be/HQC-tbGVrIs?t=383
Zgadza się.
Tiguan w zakrętach to kompletnie inny świat niż Ateca
Czuć jednak, że to jest większe i cięższe auto