Ateca - kiedy nowy model, lifting?

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Re: Ateca - kiedy nowy model, lifting?

Post autor: TomeL »

Zgadza się Chris, ale wygląd to nie wszystko. Nie po to kupuję auto z wyższym zawieszeniem i fajnym napędem, żeby nie móc odważniej zaatakować wyższego krawężnika obawiając się o felgi. Mój komfort psychiczny na tym cierpiał i pozbyłem się 19 i do dzisiaj nie żałuję. Ale masz rację, te 19 tki nawet im wyszły.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Post autor: Misiek »

Frodo pisze:
18 wrz 2020, 13:56
Ja ogólnie lubię jasne wnętrza ...
Ja też, ja też, ja też :lol:

Kiedyś, wiele lat temu, jak rodzice robili rozpoznanie w lokalnym salonie Audi stał tam TT, który wtedy bardzo mi się podobał - zewnętrznie. Skorzystałem więc z możliwości wpakowania się do niego i ... o wiele szybciej z niego wypadem, niż wlazłem - wszystko było w bardzo, bardzo głębokiej czerni, a poza tym był bardzo ciasny, więc połączenie grubaska w ciasnym i w dodatku czarnym wnętrzu nie było dobrym pomysłem, więc "zrezygnowałem z zakupu" :lol: .

Dlatego też bardzo mnie ucieszyła wiadomość, że w wyższych wersjach wyposażeniowych czarny nie jest standardem i mogę się szarpnąć od razu na Xperience. W pierwszej wersji (przedliftowej) musiałem się nastawiać na Styla i doposażać, a mimo to i tak nie miałem tych "srebrnych" wstawek, które tak wyraźnie widać na aktualnym konfiguratorze, że nie wspomnę o tych fajnych "chromowanych" listwach bocznych kiedyś za tysiaka, a teraz w standardzie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
chris
Samochód: Cupra Ateca 2.0TSI 300KM
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: chris »

Misiek pisze:
19 wrz 2020, 0:58
Dlatego też bardzo mnie ucieszyła wiadomość, że w wyższych wersjach wyposażeniowych czarny nie jest standardem i mogę się szarpnąć od razu na Xperience. W pierwszej wersji (przedliftowej) musiałem się nastawiać na Styla i doposażać...
Obecnie zakup Style i doposażanie go kompletnie nie ma sensu bo finalnie i tak wychodzi cena jak za Xperience :?
Seat daje już na Atekę FL dość spore rabaty przy zakupie na firmę ;)

https://www.auto-gazda.pl/seat/nowe?sil ... on=#szukaj
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2020, 12:17 przez chris, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
chris

TomeL pisze:
18 wrz 2020, 22:49
Zgadza się Chris, ale wygląd to nie wszystko. Nie po to kupuję auto z wyższym zawieszeniem i fajnym napędem, żeby nie móc odważniej zaatakować wyższego krawężnika obawiając się o felgi. Mój komfort psychiczny na tym cierpiał i pozbyłem się 19 i do dzisiaj nie żałuję.
Bez przesady :?
Wiesz zależy co masz na myśli mówiąc ,że cyt..."odważniej atakujesz wyższe krawężniki"
Nie wiem ja tam jeżdżę i po krawężnikach i nigdy z felgami 19" nic mi się nie stało.
Oczywiście mam tutaj na myśli tylko i wyłącznie parkowanie a nie drift po nich :D
Jak wpakujesz się na jakiś wyższy krawężnik przy prędkości wyższej niż 15-20km/h to nawet jak będziesz miał profil 17"-18"
to na bank ją uszkodzisz w mniejszym lub większym stopniu :oops:
I zgadzam się z Tobą, że wygląd to nie wszystko ale moim zdaniem felga 19" w przypadku modelu Ateca
da Ci dużo lepsze prowadzenie np. w szybko pokonywanych zakrętach no i zdecydowanie lepszą trakcję
niż ta o profilu 18" ;)
Tym bardziej, że z racji wysokiej na 160cm budy środek ciężkości jest w tym modelu dość mocno przesunięty ku górze ;)
No ale jeden preferuje większy komfort a ktoś inny lepsze właściwości jezdne.
Ja preferuję dość agresywny styl jazdy ale też sporo jeżdżę po gładkich jak lustro szwedzkich autostradach także mnie ta 19 kompletnie nie przeszkadza a i zjazd na szutry też jej nie straszny 8-)

Teo
Samochód: 2.0 TSI
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Teo »

chris pisze:
19 wrz 2020, 10:15
Ja preferuję dość agresywny styl jazdy ale też sporo jeżdżę po gładkich jak lustro szwedzkich autostradach także mnie ta 19 kompletnie nie przeszkadza a i zjazd na szutry też jej nie straszny 8-)
Wydaje mi sie, ze przy 120 km/h (limit na szewdzkichautostradach) moglbys jecha i na 16" i tez nie byloby zle ;)
A tam chyba o mandat bardzo latwo ;)

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

chris pisze:
19 wrz 2020, 9:30
Seat daje już dość spore rabaty przy zakupie na firmę ;)
https://www.auto-gazda.pl/seat/nowe?sil ... on=#szukaj
Trzeba mieć przy tym na uwadze, że na Xperience i FR jest 6 tys. rabatu od producenta, a na niższe wersje nie. Różnica między wersją Style a Xperience (bez dodatków i uwzględniając rabat 6 tys.) wynosi 7200, czyli dużo mniej, niż za doposażenie Style do wersji Xperience.

Rabaty na firmę nie wiem, czym są uzasadnione. Czy to wynika z niższych podatków? Natomiast rabaty na grupy zawodowe (4%) są w wysokości porównywalnej z tymi na firmę.

Przy moim zamówieniu cena katalogowa wynosiła 139 tys. a zamówiłem za 126 tys., czyli można sądzić, że rabat wyniósł 13 tys. - w tym 6 tys. rabatu od Seata za Xperience + grupa zawodowa + trochę od dilera. W praktyce więc rabat wyniósł 2 tys., bo te 6 tys. od Seata za Xperience i ok. 5 tys. za grupę zawodową "po prostu się należało".

Awatar użytkownika
chris

Teo pisze:
19 wrz 2020, 11:43
chris pisze:
19 wrz 2020, 10:15
Wydaje mi się, że przy 120 km/h (limit na szewdzkich autostradach) mogłbys jechać i na 16" i też nie byłoby źle ;)
A tam chyba o mandat bardzo łatwo ;)
Kompletnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi :?
A co do Cupry na 16" :D
No ja tego nie widzę ;)
Co do mandatów to i w Polszy też o niego nie trudno :?
Wszędzie trzeba uważać i stosować się do limitów prędkości ;)
Chociaż jak niedawno pokazałem znojomemu Szwedowi jeden z odcinków "polskie drogi" na YT to po jego obejrzeniu był wręcz zszokowany i stwierdził krótko,że Polacy jeżdżą tak jakby nie zależało im na ich własnym życiu :oops:
Nie twierdzę ,że wszyscy kierowcy w Polsce jeżdżą źle ale coś w tym jest :(
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2020, 12:24 przez chris, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
chris

Frodo pisze:
19 wrz 2020, 12:18
Ale (o ile nie przeszkadzają inni uczestnicy drogi) Chris nigdy nie zwalnia na zakrętach!! 8-)
@Frodo dokładnie jest tak jak piszesz dlatego zakochałem się na zabój w nowej X5 M :lol:
Po prostu ideał na szwedzką autostradę :D
https://youtu.be/HQC-tbGVrIs?t=383
Frodo pisze:
19 wrz 2020, 12:18
...podczas gdy w Tigu (który ma niby niezłe zawieszenie jak na SUVa) bez DCC na 18" czułem się bardzo niepewnie w zakrętach – zero frajdy!
Zgadza się.
Tiguan w zakrętach to kompletnie inny świat niż Ateca ;)
Czuć jednak, że to jest większe i cięższe auto :?

Awatar użytkownika
chris

Coraz większy wybór aut dostępnych od ręki ;)
https://seatlellekopole.otomoto.pl/?q=A ... _at%3Adesc

vioox
Samochód: 308 SW --> ateca
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: vioox »

Bonifacy jak skonfigurowałeś auto... napisz coś tam zamowil

ODPOWIEDZ