Ateca - zapchana fabryka
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Ateca - zapchana fabryka
U dealera usłyszałem że promocją -20.000zł a realnie -25.000zł zapchali fabrykę i do końca roku mogą zalokować tylko 3 sztuki nowe (+11 sztuk ma w produkcji wolne na zapas zamówione). Podobno w I kwartale tego roku wyczerpali limit zamówień.
Czyli Ci którzy zamówili w tym roku odbiorą zgodnie z warunkami w ciągu ok 3-4 miesięcy + 14 sztuk zajdzie jeszcze dla tego dealera a wszystko ponad przyszły rok.
Czy ktoś kto aktualnie zamawia/szuka może potwierdzić jak jest u innych i czy to tylko nagonka tego dealera?
Czyli Ci którzy zamówili w tym roku odbiorą zgodnie z warunkami w ciągu ok 3-4 miesięcy + 14 sztuk zajdzie jeszcze dla tego dealera a wszystko ponad przyszły rok.
Czy ktoś kto aktualnie zamawia/szuka może potwierdzić jak jest u innych i czy to tylko nagonka tego dealera?
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
Maper
- Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Re: Ateca - zapchana fabryka
Kiedy zamawiałem dwa tygodnie temu, to doradca faktycznie coś mówił o limicie, bodajże dwóch sztuk miesięcznie, jaki mogą otrzymać. Mój samochód ma być na przełomie maj/czerwiec, czyli to będzie jakieś dwa i pół miesiąca od zamówienia.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)
-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Nagonka, widze ze lykasz wszystko co Ci wciskaja. Rabat jest wyraznie okreslony w cenniku. Max jaki mozesz wycisnac to 27.000 zl rabat z fabryki i 5.5 % rabatu od dilera - rozpisalem to na przykladzie zewnetrznego finansowania. A ze handlowiec Ci mowi ze moze dac max 25 tys rabatu tzn ze zostawia dobie 2 tys z rabatu fabryki i 6 % marzy dilerskiej. W kwestii limitow i zapchanej fabryki rowniez bredzisz ale juz nie bede tego komentowac
-
Lu_83
Co najwyżej dealer bredzi i lekko podejrzewam nagonkę dlatego chcę potwierdzić u innych. Z drugiej strony cena jest bardzo atrakcyjna bo za 105 tyś (czy nawet 103 tyś z tego co mówisz) za silnik 1.5 w wersji Style to dość atrakcyjna cena.Luk4as pisze: ↑04 kwie 2025, 19:09Nagonka, widze ze lykasz wszystko co Ci wciskaja. Rabat jest wyraznie okreslony w cenniku. Max jaki mozesz wycisnac to 27.000 zl rabat z fabryki i 5.5 % rabatu od dilera - rozpisalem to na przykladzie zewnetrznego finansowania. A ze handlowiec Ci mowi ze moze dac max 25 tys rabatu tzn ze zostawia dobie 2 tys z rabatu fabryki i 6 % marzy dilerskiej. W kwestii limitow i zapchanej fabryki rowniez bredzisz ale juz nie bede tego komentowac
-
Lu_83
Lu_83 pisze: ↑04 kwie 2025, 22:00Co najwyżej dealer bredzi i lekko podejrzewam nagonkę dlatego chcę potwierdzić u innych. Z drugiej strony cena jest bardzo atrakcyjna bo za 105 tyś (czy nawet 103 tyś z tego co mówisz) za silnik 1.5 w wersji Style z manualem to dość atrakcyjna cena.Luk4as pisze: ↑04 kwie 2025, 19:09Nagonka, widze ze lykasz wszystko co Ci wciskaja. Rabat jest wyraznie okreslony w cenniku. Max jaki mozesz wycisnac to 27.000 zl rabat z fabryki i 5.5 % rabatu od dilera - rozpisalem to na przykladzie zewnetrznego finansowania. A ze handlowiec Ci mowi ze moze dac max 25 tys rabatu tzn ze zostawia dobie 2 tys z rabatu fabryki i 6 % marzy dilerskiej. W kwestii limitow i zapchanej fabryki rowniez bredzisz ale juz nie bede tego komentowac
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Niech zrobią cenę regularną, a nie ściema z upustami jak onegdaj w Citroenie. Mam się lepiej poczuć, że teoretycznie mam droższe auto? To może od razu cena 150k i upust 30%
- Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
- Misiek (05 kwie 2025, 2:19)
- Ocena: 4.76%
-
Maper
- Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Nagonka w sensie, że chcą wywołać u klienta poczucie, że jak nie wykorzysta on okazji kupna natychmiast, to za chwilę okazja odjedzie?
Jeśli by tak było, to przynajmniej w moim przypadku przeprowadzone byłoby to co najmniej nieumiejętnie. Bo o tych limitach dostępnych samochodów usłyszałem w momencie, kiedy samochód już zamawiałem. A jeśli miałoby to odnieść zamierzony skutek, to powinienem to usłyszeć wcześniej, kiedy wykazałem samochodem zainteresowanie, ale doradca nie mógł wiedzieć, czy jestem już zdecydowany na zakup.
-
Luk4as
@Maper poniewaz sprzedawca wie czesto tyle co Ty a moze i nawet mnie i czesto uczy sie od klienta w kwestii wysposazenia auta, wykluczajacych sie opcji a czesto nawet od klientow dowiaduje sie ze jest jakas promocja.
Reasumujac Ateki nie mozna bylo juz zamawiac na przelomie pazdziernika/listopada 2024. To mial byc koniec produkcji oraz rezygnacja z tego modelu i takie byly zalozenia. Zamowien nowych nie przyjmowano i koniec Ateki. Czasy mamy jakie mamy wiec na przelomie marca/kwietnia pojawila sie mozliwosc zamowienia po kilka sztuk Cupra Ateca przez kazdego dilera. Co bedzie jutro ? Nikt tego nie wie. Moze nie bedzie wogole Ateki a moze przeciagnal produkcje na 2026 rok bo jest to bardzo fajny samochod !
Reasumujac Ateki nie mozna bylo juz zamawiac na przelomie pazdziernika/listopada 2024. To mial byc koniec produkcji oraz rezygnacja z tego modelu i takie byly zalozenia. Zamowien nowych nie przyjmowano i koniec Ateki. Czasy mamy jakie mamy wiec na przelomie marca/kwietnia pojawila sie mozliwosc zamowienia po kilka sztuk Cupra Ateca przez kazdego dilera. Co bedzie jutro ? Nikt tego nie wie. Moze nie bedzie wogole Ateki a moze przeciagnal produkcje na 2026 rok bo jest to bardzo fajny samochod !
-
Luk4as
@Blues Brothers nie moga zrobic ceny regularnej bo dzisiaj rabat jest a jutro go nie ma. W sierpniu dostawales rabat na 300setke 70 tys a dzisiaj tylko 37 tys wiec juz pewnie rozumiesz ze Twoja zachcianka z cena regularna jest nie do osiagniecia