Ateca - zapchana fabryka

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Ateca - zapchana fabryka

Post autor: Lu_83 »

U dealera usłyszałem że promocją -20.000zł a realnie -25.000zł zapchali fabrykę i do końca roku mogą zalokować tylko 3 sztuki nowe (+11 sztuk ma w produkcji wolne na zapas zamówione). Podobno w I kwartale tego roku wyczerpali limit zamówień.
Czyli Ci którzy zamówili w tym roku odbiorą zgodnie z warunkami w ciągu ok 3-4 miesięcy + 14 sztuk zajdzie jeszcze dla tego dealera a wszystko ponad przyszły rok.
Czy ktoś kto aktualnie zamawia/szuka może potwierdzić jak jest u innych i czy to tylko nagonka tego dealera?

Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Sponsor

Kalinski

Ateca - zapchana fabryka

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Ateca - zapchana fabryka

Sponsor

AUTO-PAK

Maper
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: Ateca - zapchana fabryka

Post autor: Maper »

Kiedy zamawiałem dwa tygodnie temu, to doradca faktycznie coś mówił o limicie, bodajże dwóch sztuk miesięcznie, jaki mogą otrzymać. Mój samochód ma być na przełomie maj/czerwiec, czyli to będzie jakieś dwa i pół miesiąca od zamówienia.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Nagonka, widze ze lykasz wszystko co Ci wciskaja. Rabat jest wyraznie okreslony w cenniku. Max jaki mozesz wycisnac to 27.000 zl rabat z fabryki i 5.5 % rabatu od dilera - rozpisalem to na przykladzie zewnetrznego finansowania. A ze handlowiec Ci mowi ze moze dac max 25 tys rabatu tzn ze zostawia dobie 2 tys z rabatu fabryki i 6 % marzy dilerskiej. W kwestii limitow i zapchanej fabryki rowniez bredzisz ale juz nie bede tego komentowac

Lu_83

Luk4as pisze:
04 kwie 2025, 19:09
Nagonka, widze ze lykasz wszystko co Ci wciskaja. Rabat jest wyraznie okreslony w cenniku. Max jaki mozesz wycisnac to 27.000 zl rabat z fabryki i 5.5 % rabatu od dilera - rozpisalem to na przykladzie zewnetrznego finansowania. A ze handlowiec Ci mowi ze moze dac max 25 tys rabatu tzn ze zostawia dobie 2 tys z rabatu fabryki i 6 % marzy dilerskiej. W kwestii limitow i zapchanej fabryki rowniez bredzisz ale juz nie bede tego komentowac
Co najwyżej dealer bredzi i lekko podejrzewam nagonkę dlatego chcę potwierdzić u innych. Z drugiej strony cena jest bardzo atrakcyjna bo za 105 tyś (czy nawet 103 tyś z tego co mówisz) za silnik 1.5 w wersji Style to dość atrakcyjna cena.

Lu_83

Lu_83 pisze:
04 kwie 2025, 22:00
Luk4as pisze:
04 kwie 2025, 19:09
Co najwyżej dealer bredzi i lekko podejrzewam nagonkę dlatego chcę potwierdzić u innych. Z drugiej strony cena jest bardzo atrakcyjna bo za 105 tyś (czy nawet 103 tyś z tego co mówisz) za silnik 1.5 w wersji Style z manualem to dość atrakcyjna cena.

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Niech zrobią cenę regularną, a nie ściema z upustami jak onegdaj w Citroenie. Mam się lepiej poczuć, że teoretycznie mam droższe auto? To może od razu cena 150k i upust 30%
Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
Misiek (05 kwie 2025, 2:19)
Ocena: 4.76%

Maper
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Maper »

Lu_83 pisze:
04 kwie 2025, 22:00
Co najwyżej dealer bredzi i lekko podejrzewam nagonkę dlatego chcę potwierdzić u innych.
Nagonka w sensie, że chcą wywołać u klienta poczucie, że jak nie wykorzysta on okazji kupna natychmiast, to za chwilę okazja odjedzie?
Jeśli by tak było, to przynajmniej w moim przypadku przeprowadzone byłoby to co najmniej nieumiejętnie. Bo o tych limitach dostępnych samochodów usłyszałem w momencie, kiedy samochód już zamawiałem. A jeśli miałoby to odnieść zamierzony skutek, to powinienem to usłyszeć wcześniej, kiedy wykazałem samochodem zainteresowanie, ale doradca nie mógł wiedzieć, czy jestem już zdecydowany na zakup.

Luk4as

@Maper poniewaz sprzedawca wie czesto tyle co Ty a moze i nawet mnie i czesto uczy sie od klienta w kwestii wysposazenia auta, wykluczajacych sie opcji a czesto nawet od klientow dowiaduje sie ze jest jakas promocja.

Reasumujac Ateki nie mozna bylo juz zamawiac na przelomie pazdziernika/listopada 2024. To mial byc koniec produkcji oraz rezygnacja z tego modelu i takie byly zalozenia. Zamowien nowych nie przyjmowano i koniec Ateki. Czasy mamy jakie mamy wiec na przelomie marca/kwietnia pojawila sie mozliwosc zamowienia po kilka sztuk Cupra Ateca przez kazdego dilera. Co bedzie jutro ? Nikt tego nie wie. Moze nie bedzie wogole Ateki a moze przeciagnal produkcje na 2026 rok bo jest to bardzo fajny samochod !

Luk4as

@Blues Brothers nie moga zrobic ceny regularnej bo dzisiaj rabat jest a jutro go nie ma. W sierpniu dostawales rabat na 300setke 70 tys a dzisiaj tylko 37 tys wiec juz pewnie rozumiesz ze Twoja zachcianka z cena regularna jest nie do osiagniecia

Luk4as

@Lu_83 ja pisze o Cupra Ateca a nie Seat Ateca. Tak sa inne poziomy rabatowe wiec nie za Style nie dostaniesz takiej ceny bo to Seat a nie Cupra

ODPOWIEDZ