Seat Ateca FR 1.5 TSI rocznik 2020
Aso: SEAT Pro-Moto Katowice
Części własne po dostaniu maila z salonu z prośba o numery części serwisowych:
Olej 0w20 508.00/509.00 4,3L
FILTR OLEJU - 04E115561AC
FILTR PALIWA – BRAK
FILTR KABINOWY – 5Q0819669 ( nie doszedł na czas i skasowali mnie za niego 200 zł )
FILTR POWIETRZA – 5Q0129620G
ŚWIECE – 05E905602 ( 4 sztuki)
KOREK SPUSTOWY – N90813202
ŚRUBY DO OSŁONY SILNIKA - WHT000729A ( 3 SZTUKI)
ORING - WHT003247
ORING - WHT001386
Elementy dodatkowe z ASO:
-Podkładka kulista ( Trzyma górna plastikową osłonę silnika, podobno odpadła )
-Filtr Przeciwpyłkowy ( niestety nie doszedł do paczkomatu na czas dlatego skroili mnie 200 zł )
-Pasta sylikonowa ( pan twierdził, że smarują nimi gwinty świec żeby się odkręcało łatwo)
-Kontra Sept ( czyszczenie układu parownika klimatyzacji)
-BG Premium ( płukanka do silnika, pan zalecał raz na 2 wymiany przy małych przebiegach)
Koszt części własnych 750 zł
Koszt serwisu ASO 1201
Koszt części z serwisu 384 zł
Koszt razem moje części i serwis ASO : 2336 zł
Ciekawostki:
-Zgłaszałem problem z otwieraniem nogą klapy bagażnika. Że działa 2-3 razy na 10 prób. Pan stwierdził, że klapę otwiera się "kopnięciem" pod zderzakiem, a nie przesunięciem nogą w lewo bądź prawo. Stąd problem.
-Zapytałem o aplikacje seat Conect, ponieważ nie mogę dodać auta, bo cały czas wyskakuje mi "błędny vin". Pan stwierdził, że poprzedni właściciel musi się z tego wylogować i usunąć swoje konto, a następnie w salonie powinno zmienić się właściciela auta i trzeba opłacic subskrypcje, choć wydaje mi sie, że to od jakiegoś czasu jest darmowe. Pochyle sie nad problemem i dam znać jak coś.
-Zapytałem o standardową bolączkę 1.5 TSI, czyli grzechoczące cięgno za kolektorem, choć u mnie problem jest znikomy to wiedza na przyszłość. Pan stwierdził, że nie należy tego ruszać i tego dystansować, bo to ma tak grzechotać i mieli kilka przypadków, że ktoś kasował ten luz. Mieli potem problem, bo pomiędzy uszczelnione dystanse dostawała się wilgoć i "zespawywało" cięgno w wyniku czego problemy z obrotami silnika, sprężarką i inne cuda. Jak będzie za bardzo dzwonić to się wtedy zgłaszać.
- W ramach ceny serwisu klimatyzacji uzupełniono czynnik 45g czynnika ( uzupełniają do 50 g a za więcej się płaci)
- Zapytałem o aktualizację mapy ( trzeba sobie samemu kupić oni nic nie aktualizują. Mapa z karty )
-Zapytałem o aktualizację softu w radiu i ogólnie o aktualizację multimediów. Pan stwierdził, że nowe jest wrogiem starego działającego. I jak wszystko działa żeby nic nie aktualizować, bo może coś przestać działać.
Dziwne nie powiem, może były jakieś problemy dlatego wolą tego nie ruszać. Nie ma podobno żadnych zmian w funkcjach i wyglądzie względem roku 2023 więc zdecydowałem żeby nie ruszać.
Jakieś sugestie ?