Serwis ASO po 4 latach i 47 tys nalotu ( wymiana świec )

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
DawidKOlkuszFR
Samochód: Seat Ateca FR
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: DawidKOlkuszFR »

Serwis ASO po 4 latach i 47 tys nalotu.
Seat Ateca FR 1.5 TSI rocznik 2020
Aso: SEAT Pro-Moto Katowice

Części własne po dostaniu maila z salonu z prośba o numery części serwisowych:

Olej 0w20 508.00/509.00 4,3L
FILTR OLEJU - 04E115561AC
FILTR PALIWA – BRAK
FILTR KABINOWY – 5Q0819669 ( nie doszedł na czas i skasowali mnie za niego 200 zł )
FILTR POWIETRZA – 5Q0129620G
ŚWIECE – 05E905602 ( 4 sztuki)
KOREK SPUSTOWY – N90813202
ŚRUBY DO OSŁONY SILNIKA - WHT000729A ( 3 SZTUKI)
ORING - WHT003247
ORING - WHT001386

Elementy dodatkowe z ASO:
-Podkładka kulista ( Trzyma górna plastikową osłonę silnika, podobno odpadła )
-Filtr Przeciwpyłkowy ( niestety nie doszedł do paczkomatu na czas dlatego skroili mnie 200 zł )
-Pasta sylikonowa ( pan twierdził, że smarują nimi gwinty świec żeby się odkręcało łatwo)
-Kontra Sept ( czyszczenie układu parownika klimatyzacji)
-BG Premium ( płukanka do silnika, pan zalecał raz na 2 wymiany przy małych przebiegach)

Koszt części własnych 750 zł
Koszt serwisu ASO 1201
Koszt części z serwisu 384 zł
Koszt razem moje części i serwis ASO : 2336 zł

Ciekawostki:
-Zgłaszałem problem z otwieraniem nogą klapy bagażnika. Że działa 2-3 razy na 10 prób. Pan stwierdził, że klapę otwiera się "kopnięciem" pod zderzakiem, a nie przesunięciem nogą w lewo bądź prawo. Stąd problem.

-Zapytałem o aplikacje seat Conect, ponieważ nie mogę dodać auta, bo cały czas wyskakuje mi "błędny vin". Pan stwierdził, że poprzedni właściciel musi się z tego wylogować i usunąć swoje konto, a następnie w salonie powinno zmienić się właściciela auta i trzeba opłacic subskrypcje, choć wydaje mi sie, że to od jakiegoś czasu jest darmowe. Pochyle sie nad problemem i dam znać jak coś.

-Zapytałem o standardową bolączkę 1.5 TSI, czyli grzechoczące cięgno za kolektorem, choć u mnie problem jest znikomy to wiedza na przyszłość. Pan stwierdził, że nie należy tego ruszać i tego dystansować, bo to ma tak grzechotać i mieli kilka przypadków, że ktoś kasował ten luz. Mieli potem problem, bo pomiędzy uszczelnione dystanse dostawała się wilgoć i "zespawywało" cięgno w wyniku czego problemy z obrotami silnika, sprężarką i inne cuda. Jak będzie za bardzo dzwonić to się wtedy zgłaszać.

- W ramach ceny serwisu klimatyzacji uzupełniono czynnik 45g czynnika ( uzupełniają do 50 g a za więcej się płaci)

- Zapytałem o aktualizację mapy ( trzeba sobie samemu kupić oni nic nie aktualizują. Mapa z karty )

-Zapytałem o aktualizację softu w radiu i ogólnie o aktualizację multimediów. Pan stwierdził, że nowe jest wrogiem starego działającego. I jak wszystko działa żeby nic nie aktualizować, bo może coś przestać działać.
Dziwne nie powiem, może były jakieś problemy dlatego wolą tego nie ruszać. Nie ma podobno żadnych zmian w funkcjach i wyglądzie względem roku 2023 więc zdecydowałem żeby nie ruszać.

Jakieś sugestie ?

Obrazek
Za ten post autor DawidKOlkuszFR otrzymał podziękowania (w sumie 3):
tilaj (29 maja 2024, 15:03) • Mar (18 paź 2024, 9:58) • Goncio69 (28 sty 2025, 23:51)
Ocena: 14.29%

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Capa
Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Re: Serwis ASO po 4 latach i 47 tys nalotu ( wymiana świec )

Post autor: Capa »

DawidKOlkuszFR pisze:
29 maja 2024, 9:35

(...)
Pan stwierdził, że nowe jest wrogiem starego działającego. I jak wszystko działa żeby nic nie aktualizować, bo może coś przestać działać.
Pan bardzo dobrze stwierdził :) Jeśli nie masz z radiem problemów, to nic nie ruszaj.

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Capa pisze:
29 maja 2024, 13:09
DawidKOlkuszFR pisze:

(...)
Pan stwierdził, że nowe jest wrogiem starego działającego. I jak wszystko działa żeby nic nie aktualizować, bo może coś przestać działać.
Pan bardzo dobrze stwierdził :) Jeśli nie masz z radiem problemów, to nic nie ruszaj.
Święta prawda :)

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Capa pisze:
29 maja 2024, 13:09
No, to jest stuprocentowo mądra rada dla systemów autonomicznych, działających bez integracji i łączenia się.
Czy okaże się mądra w przypadku systemów typu full link / Apple CarPlay / Android Auto? Mam spore wątpliwości.

geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Post autor: geranium »

DawidKOlkuszFR pisze:
Serwis ASO po 4 latach i 47 tys nalotu.

Ciekawostki:
-Zgłaszałem problem z otwieraniem nogą klapy bagażnika. Że działa 2-3 razy na 10 prób. Pan stwierdził, że klapę otwiera się "kopnięciem" pod zderzakiem, a nie przesunięciem nogą w lewo bądź prawo. Stąd problem.
niesamowite odkrycie
- Zapytałem o aktualizację mapy ( trzeba sobie samemu kupić oni nic nie aktualizują. Mapa z karty )
kiedyś były darmowe aktualizacje przez jakiś okres chyba 4 lata
-Pasta sylikonowa ( pan twierdził, że smarują nimi gwinty świec żeby się odkręcało łatwo)
bzdura
-BG Premium ( płukanka do silnika, pan zalecał raz na 2 wymiany przy małych przebiegach)
niesamowite co oni jeszcze nie wymyślą
Jakieś sugestie ?
widzę że uzupełniali płyn chłodniczy

filtr za 200zł chyba z pyłkami złota :D
a filtr powietrza nie jest przypadkiem co 60 tys w/g ASO ?
Za ten post autor geranium otrzymał podziękowanie:
Misiek (03 cze 2024, 10:31)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Trzeba przyznać, że ASO cały czas wymyśla nowe cuda. Mapy na karcie można łatwo samemu zaktualizować i o ile pamiętam jest tutaj wątek na ten temat.

Co do pasty to rzeczywiście czymś smarują główki świec ale na samych gwintach nic nie widziałem. Tyle lat sam wymiałem świece w swoich autach (w Seacie jest trudno wyciągnąć cewkofajki i dlatego odpuściłem) i jeszcze nigdy żadna świeca nie powodowała problemów.

Co do płukanki to jakaś bzdura. Jasne można raz na jakiś czas zalać płukankę ale myślę, że każdy się ze mną zgodzi, że jeśli wymienia się olej co te 10kkm to świeży olej idealnie wypłucze wszystko a filtr to zbierze. Płukanka to przy Long Life.

Co do cen to znam to z autopsji. W sierpniu kończy mi się gwarancja i chwała bogu już mam docelowy serwis Bosch i mam porównanie z cenami. W ASO tzw. serwis olejowy to koszt 450 zł a w Bosch 150 zł (kasowanie inspekcji, opłata utylizacyjna i wzrokowy przegląd auta).

Jak zapytałem się w ASO ile kosztuje wymiana tarcz z klockami (przód i tył) to mnie zatkało. Za połowę tej ceny zrobiłem na oryginalnych Boschowskich (kupionych w serwisie czyli drożej) komponentach i to z wymianą całego płynu, bo nie wiem czy wiecie jak wygląda wymiana płynu hamulcowego wg ASO. Biorą strzykawkę i odciągają z zbiorniczka wyrównawczego ile się da i zalewają nowy!

Serwis DSG - jasne, ale bez wymiany (sic!) zewnętrznego filtra oleju w skrzyni, bo procedura tego nie przewiduje. Dopłaciłem i wymienili.

Ostatnio zgłosiłem na gwarancji że wężyk biegnący od separatora oleju do odmy popuszcza. Krótki karbowany (swoją drogą na tym karbowaniu puścił) i co się dowiedziałem? "Że zapocenia w okolicy turbo są naturalne i nie podlegają gwarancji" (Seat Dynamica w Jaworniku). Chciałem wymienić wężyk odpłatnie to mnie zlali. Pojechałem do Bosch'a, Koszt wymiany (oryginalny wężyk) 250 zł. Czas 15 min.

Kolega z którym byłem i to słyszął (ma Formentora), powiedział, że w ASO pracują wymieniacze a nie mechanicy i za złudne poczucie, że mamy auto na gwarancji, człowiek płaci jak za woły.
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (03 cze 2024, 10:34) • Rafiner (07 cze 2024, 10:31)
Ocena: 9.52%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

bartoleqq
Samochód: tiguan
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: bartoleqq »

W aso chcieli za samą uslugę wymiany tylnych tarcz i klocków 700zl (tarcze kupiłem sam). Amator bez wysiłku zmieni to w 2h, w Aso powinni do 1h się wyrobić. Podziękowałem i sam zmieniłem :)

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

Oni liczą 500zł/roboczogodzina, więc wychodzi, że zajmuje im to ~1h20min ;)

Awatar użytkownika
rgoliat
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI 150 KM
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: rgoliat »

Mi rok temu za samą wymianę tylnych klocków krzyknęli 1000, dobrze że ta informacja była przez telefon i nie widzieli mojej miny. Jak zapytałem się czy to razem z przodem to usłyszałem że przodu jeszcze nie patrzyli. Też podziękowałem, kupiłem porządne klocki za 350 kpl. (przód i tył), i sam sobie to ogarnąłem.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2024, 21:41 przez rgoliat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Ja zostawiłem to akurat Boschowi bo miałem obawy wymieniać to sam (elektryczny hamulec ręczny). Mi Bosch za tarcze przód i tył (razem z klockami i płynem) krzyknął 2300 (nie chce mi się szukać faktury). Za tyle to ASO chciało mi zrobić tylko tył. Do tego te oryginały (ja miałem ATE) rdzewiały w oczach, czasami po wilgotnej nocy miałem mega zapaskudzone tarcze. POdobno to standard dla tych oryginałów. Te od Boscha już mają nalatane 2000 km i nic ich nie chwyta.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

ODPOWIEDZ