Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI

Dyskusje techniczne na temat silników diesla
Kalou
Samochód: Seat Ateca 1.6 TDI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI

Post autor: Kalou »

Witam. W dniu dzisiejszym podczas wyprzedzania samochód stracił moc, zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych, przy wyłączaniu samochodu pokazał się komunikat "usterka systemu start - stop". Po włączeniu samochodu wszystko wróciło do normy. Pojechałem do mechanika, zapisały się błedy wtrysków nr 1, 2 i 3 jak dobrze pamiętam. Podczas powrotu od mechanika podczas przyśpieszania znów pojawił się tem sam komumikat. Dodam, że tankowałem na stacji "no - name". Czy to może być wina paliwa, czegoś innego, czy na pewno wtryski? Mechanik twierdzi, że gdyby nyły to wtryski to na każdym pokazałby się błąd.

Pozdrawiam.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Re: Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI

Post autor: Misiek »

Kalou pisze:
23 lip 2024, 18:09
Witam. W dniu dzisiejszym podczas wyprzedzania samochód stracił moc, zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych, przy wyłączaniu samochodu pokazał się komunikat "usterka systemu start - stop". Po włączeniu samochodu wszystko wróciło do normy. Pojechałem do mechanika, zapisały się błedy wtrysków nr 1, 2 i 3 jak dobrze pamiętam. Podczas powrotu od mechanika podczas przyśpieszania znów pojawił się tem sam komumikat. Dodam, że tankowałem na stacji "no - name". Czy to może być wina paliwa, czegoś innego, czy na pewno wtryski? Mechanik twierdzi, że gdyby nyły to wtryski to na każdym pokazałby się błąd.

Pozdrawiam.
Niestety to faktycznie może być wina stacji no-name, bo współczesne diesle są bardzo czułe na jakość paliwa i ewentualne "dodatki". Ja do Galaxy od początku tankowałem na Shellu, mimo że trochę przepłacałem, ale za to miałem gwarancję solidnego paliwa, nie chrzczonego, a w razie czego i reklamację łatwiej uzyskać.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

kapelusznik
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI

Post autor: kapelusznik »

Nie muszą być wszystkie wtryski padnięte.
Nie musi być to nawet kwestia badziewnego paliwa.
Miałem 1.6 tdi, tankowane na markowych stacjach i taką samą sytuację miałem przy 100k przebiegu.
1 wtrysk padnięty, 3 trzymały się ledwo ledwo, wszystkie 4 do regeneracji poszły.
Wtryski w tym silniku są badziewne, nie paliwo.

Potem podobny objaw miałem jeszcze raz, ale tym razem to była uwalona cewka na 1 wtryskiwaczu.

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Kalou pisze:
23 lip 2024, 18:09
Pojechałem do mechanika, zapisały się błedy wtrysków nr 1, 2 i 3 jak dobrze pamiętam. Podczas powrotu od mechanika podczas przyśpieszania znów pojawił się tem sam komumikat.
Odczytać kody błędów i wtedy się zastanawiać.

PS. Nie pojmuję tego, jak można w XXI wieku tankować na stacji "no name" :shock: :roll:
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowanie:
Misiek (24 lip 2024, 16:48)
Ocena: 4.76%
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

JACA pisze:
24 lip 2024, 10:12
PS. Nie pojmuję tego, jak można w XXI wieku tankować na stacji "no name" :shock: :roll:
Trefne paliwo wykrywano też na stacjach koncernowych. Mój jedyny problem z autem po zatankowaniu miał miejsce po Orlenie. Latami tankowałem na stacjach przymarketowych, głównie Intermarche, bo mam taką najbliżej, ale też innych i nigdy nic się nie działo.

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Skylla pisze:
24 lip 2024, 10:23
Trefne paliwo wykrywano też na stacjach koncernowych. Mój jedyny problem z autem po zatankowaniu miał miejsce po Orlenie.
Ok, czasem się trafi jakas "czarna owca". Ale zdaje się, że stacje koncernowe tez dzielą się na te stricte "koncernowe" i ajencyjne, więc może tu był problem :roll:

A tak pół żartem to na Orlenie tylko sikam ;)
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Misiek

JACA pisze:
24 lip 2024, 12:40
...
A tak pół żartem to na Orlenie tylko sikam ;)
A nie pomyliłeś się przypadkiem i nie miałeś napisać, że sikasz "na Orlen" ? :lol: ... mimo zmiany prezesa.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2024, 17:12 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.

kapelusznik

Czyli powszechnie znany problem z awaryjnością wtryskiwaczy w 1.6 TDI jest wydumany i to wszystko kwestia losowego gorszego paliwa zatankowanego przez przypadek a markowej stacji.
Jasne, można się oszukiwać.

Reakcja mechanika z ASO.
100k? I tak dużo wytrzymał. Padają dużo szybciej.

Misiek

Tak jak katalizator, czy tym bardziej filtr DPF, da się za rozsądne pieniądze zregenerować i wtryskiwacze. A poza tym na pewno są dostępne niezłe jakościowo zamienniki i trzeba tylko znaleźć zorientowanego w temacie mechanika, który będzie wiedział, które to są te dobre, i to do tego konkretnego silnika. Także jeżeli samochód przejechał kilkadziesiąt, a tym bardziej ponad 100 tys. km, to trzeba się liczyć z awarią wtryskiwaczy, szczególnie jeżeli podobno są dość awaryjne w tym modelu silnika.

kapelusznik

Tak. Fachowa regeneracja 4 lata temu kosztowała 2.5k.

Zamienniki + nie pamiętam żeby były produkowane.
Nie, awaria wtryskiwaczy unieruchamiająca auto w moim przypadku na autostradzie nie jest czymś normalnym przy takim przebiegu (tym bardziej przy kilkudziesięciu kkm). Ale może mam za duże wymagania.

ODPOWIEDZ