Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI
-
Kalou
- Samochód: Seat Ateca 1.6 TDI
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI
Witam. W dniu dzisiejszym podczas wyprzedzania samochód stracił moc, zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych, przy wyłączaniu samochodu pokazał się komunikat "usterka systemu start - stop". Po włączeniu samochodu wszystko wróciło do normy. Pojechałem do mechanika, zapisały się błedy wtrysków nr 1, 2 i 3 jak dobrze pamiętam. Podczas powrotu od mechanika podczas przyśpieszania znów pojawił się tem sam komumikat. Dodam, że tankowałem na stacji "no - name". Czy to może być wina paliwa, czegoś innego, czy na pewno wtryski? Mechanik twierdzi, że gdyby nyły to wtryski to na każdym pokazałby się błąd.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Re: Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI
Niestety to faktycznie może być wina stacji no-name, bo współczesne diesle są bardzo czułe na jakość paliwa i ewentualne "dodatki". Ja do Galaxy od początku tankowałem na Shellu, mimo że trochę przepłacałem, ale za to miałem gwarancję solidnego paliwa, nie chrzczonego, a w razie czego i reklamację łatwiej uzyskać.Kalou pisze: ↑23 lip 2024, 18:09Witam. W dniu dzisiejszym podczas wyprzedzania samochód stracił moc, zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych, przy wyłączaniu samochodu pokazał się komunikat "usterka systemu start - stop". Po włączeniu samochodu wszystko wróciło do normy. Pojechałem do mechanika, zapisały się błedy wtrysków nr 1, 2 i 3 jak dobrze pamiętam. Podczas powrotu od mechanika podczas przyśpieszania znów pojawił się tem sam komumikat. Dodam, że tankowałem na stacji "no - name". Czy to może być wina paliwa, czegoś innego, czy na pewno wtryski? Mechanik twierdzi, że gdyby nyły to wtryski to na każdym pokazałby się błąd.
Pozdrawiam.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
kapelusznik
- Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI
Nie muszą być wszystkie wtryski padnięte.
Nie musi być to nawet kwestia badziewnego paliwa.
Miałem 1.6 tdi, tankowane na markowych stacjach i taką samą sytuację miałem przy 100k przebiegu.
1 wtrysk padnięty, 3 trzymały się ledwo ledwo, wszystkie 4 do regeneracji poszły.
Wtryski w tym silniku są badziewne, nie paliwo.
Potem podobny objaw miałem jeszcze raz, ale tym razem to była uwalona cewka na 1 wtryskiwaczu.
Nie musi być to nawet kwestia badziewnego paliwa.
Miałem 1.6 tdi, tankowane na markowych stacjach i taką samą sytuację miałem przy 100k przebiegu.
1 wtrysk padnięty, 3 trzymały się ledwo ledwo, wszystkie 4 do regeneracji poszły.
Wtryski w tym silniku są badziewne, nie paliwo.
Potem podobny objaw miałem jeszcze raz, ale tym razem to była uwalona cewka na 1 wtryskiwaczu.
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
Odczytać kody błędów i wtedy się zastanawiać.
PS. Nie pojmuję tego, jak można w XXI wieku tankować na stacji "no name"
- Ocena: 4.76%
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Trefne paliwo wykrywano też na stacjach koncernowych. Mój jedyny problem z autem po zatankowaniu miał miejsce po Orlenie. Latami tankowałem na stacjach przymarketowych, głównie Intermarche, bo mam taką najbliżej, ale też innych i nigdy nic się nie działo.
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
Ok, czasem się trafi jakas "czarna owca". Ale zdaje się, że stacje koncernowe tez dzielą się na te stricte "koncernowe" i ajencyjne, więc może tu był problem
A tak pół żartem to na Orlenie tylko sikam
-
Misiek
A nie pomyliłeś się przypadkiem i nie miałeś napisać, że sikasz "na Orlen" ?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2024, 17:12 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kapelusznik
Czyli powszechnie znany problem z awaryjnością wtryskiwaczy w 1.6 TDI jest wydumany i to wszystko kwestia losowego gorszego paliwa zatankowanego przez przypadek a markowej stacji.
Jasne, można się oszukiwać.
Reakcja mechanika z ASO.
100k? I tak dużo wytrzymał. Padają dużo szybciej.
Jasne, można się oszukiwać.
Reakcja mechanika z ASO.
100k? I tak dużo wytrzymał. Padają dużo szybciej.
-
Misiek
Tak jak katalizator, czy tym bardziej filtr DPF, da się za rozsądne pieniądze zregenerować i wtryskiwacze. A poza tym na pewno są dostępne niezłe jakościowo zamienniki i trzeba tylko znaleźć zorientowanego w temacie mechanika, który będzie wiedział, które to są te dobre, i to do tego konkretnego silnika. Także jeżeli samochód przejechał kilkadziesiąt, a tym bardziej ponad 100 tys. km, to trzeba się liczyć z awarią wtryskiwaczy, szczególnie jeżeli podobno są dość awaryjne w tym modelu silnika.
-
kapelusznik
Tak. Fachowa regeneracja 4 lata temu kosztowała 2.5k.
Zamienniki + nie pamiętam żeby były produkowane.
Nie, awaria wtryskiwaczy unieruchamiająca auto w moim przypadku na autostradzie nie jest czymś normalnym przy takim przebiegu (tym bardziej przy kilkudziesięciu kkm). Ale może mam za duże wymagania.
Zamienniki + nie pamiętam żeby były produkowane.
Nie, awaria wtryskiwaczy unieruchamiająca auto w moim przypadku na autostradzie nie jest czymś normalnym przy takim przebiegu (tym bardziej przy kilkudziesięciu kkm). Ale może mam za duże wymagania.