Forumowe pogawędki czyli gadki o wszystkim i o niczym.

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Seatem Ateca
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Re: Forumowe pogawędki czyli gadki o wszystkim i o niczym.

Post autor: sailor 88 »

Endrju pisze:
28 paź 2024, 17:09
@Sailor oglądałem dużo filmików niestety nie zgodzę się nawet z Pertynem. Oczywiście większość jeździła na 19-kach ja mam u siebie 18-tki i na wielosezonie i powiem tak mierzyłem głośność Ateci i Forka i o dziwo przy 90km/h była taka sama a przy 130- 140 4 dB na niekorzyść Formentora ale bez przesady normalnie można rozmawiać i słuchać muzyki. Natomiast jeśli chodzi o skrzynię to ja mam DQ381 i mHEV więc od startu pomaga silnik elektryczny i lag praktycznie nie występuje , skrzynie zmienia biegi powyżej 2000 obrotów więc tak jak powinno być. jeszcze dodam ze testowo jeździłem na 19-stkach i było zdecydowanie głosniej.
No i super...własne odczucia są najważniejsze. To samo dotyczy wyglądu, niektórzy twierdzą, że przed liftem było lepiej, a dla mnie wręcz odwrotnie, bardziej podoba mi się najnowsza wersja. Dobrą robotę rzeczywiście robi tu mHEV, Start-Stop wreszcie ma sens, jest gładko i elegancko przy starcie. Niech cieszy oko i serce raduje się z jazdy...

...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Dokładnie, trzeba wsiąść przejechać się, obmacać, pozakładać i wtedy można dyskutować. Ja jeździłem poprzednia wersja i ta i faktycznie jestem też tego zdania że podoba mi się bardziej i jakby lepiej jeździ. Oczywiście 1.5. 😁
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Endrju pisze:
29 paź 2024, 18:48
Dokładnie, trzeba wsiąść przejechać się, obmacać, pozakładać i wtedy można dyskutować. Ja jeździłem poprzednia wersja i ta i faktycznie jestem też tego zdania że podoba mi się bardziej i jakby lepiej jeździ. Oczywiście 1.5. 😁
Bardzo ciekawi mnie jeszcze spalanie, jakie będzie w nowym nabytku, bo Ty jesteś idealnym testerem...Teoretycznie powinno być lepiej, bo mHEV i mniejszy opór powietrza, ale znów skrzynia inna. Między 1.4 a 1.5 chyba nie było większej różnicy, przypomnij...
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator

A dzięki jakoś tak wypracowałem sobie technikę jazdy że nie jestem zawalidroga ale też nie pałuje do przodu żeby zaraz hamować.
W 1.4 miałem średnia z 57kkm 7.1l/100 w 1.5 średnia z 63kkm 6.7 l/100 a tu zobaczymy na razie pierwsze tankowanie więc średnia z komputera po 400 km i pokazuje 6.5l/100 a wiadomo że wszystko się układa i to spalanie raczej spadnie.
Za ten post autor Endrju otrzymał podziękowanie:
sailor 88 (29 paź 2024, 23:05)
Ocena: 4.76%
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Obrazek

Istreed
Samochód: -
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Istreed »

Endrju pisze:
27 paź 2024, 12:29
Zakończyłem moja przygodę z Atecą po prawie 8 latach , 4 lata temu sprzedałem pierwszą a dzisiaj odjechała poliftowa. Oczywiście nie oznacza to ,że nie będę już tu zaglądał. jedynie chciałem podzielić się z Wami wiadomością o sprzedaży. Mam nadzieje ze obecny właściciel będzie również zadowolony z zakupu Ateci tak jak byłem ja.

Cześć, to ja jestem tym szczęśliwcem, który przejął tą Atecę :D
Pierwsza trasa samochodem zrobiona, jestem mega zadowolony z zakupu i miło było poznać osobiście Pana Andrzeja :D
Zakładam, że będę tutaj częstym bywalcem bo to forum to kopalnia wiedzy :D

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator

Istreed pisze:
30 paź 2024, 14:28
Endrju pisze:
27 paź 2024, 12:29
Zakończyłem moja przygodę z Atecą po prawie 8 latach , 4 lata temu sprzedałem pierwszą a dzisiaj odjechała poliftowa. Oczywiście nie oznacza to ,że nie będę już tu zaglądał. jedynie chciałem podzielić się z Wami wiadomością o sprzedaży. Mam nadzieje ze obecny właściciel będzie również zadowolony z zakupu Ateci tak jak byłem ja.

Cześć, to ja jestem tym szczęśliwcem, który przejął tą Atecę :D
Pierwsza trasa samochodem zrobiona, jestem mega zadowolony z zakupu i miło było poznać osobiście Pana Andrzeja :D
Zakładam, że będę tutaj częstym bywalcem bo to forum to kopalnia wiedzy :D
Witam , witam serdecznie. Jest mi bardzo miło , że dołączyłeś do grona forumowiczów. Życzę bezawaryjnej jazdy i zadowolenia z auta niech służy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator

sailor 88 pisze:
29 paź 2024, 21:42
Endrju pisze:
29 paź 2024, 18:48
Bardzo ciekawi mnie jeszcze spalanie, jakie będzie w nowym nabytku, bo Ty jesteś idealnym testerem...Teoretycznie powinno być lepiej, bo mHEV i mniejszy opór powietrza, ale znów skrzynia inna. Między 1.4 a 1.5 chyba nie było większej różnicy, przypomnij...
No to drugie tankowanie do pełna zrobione wyszło spalanie 6.13l /100 więc raczej będzie mniej bo po ułożeniu powinno jeszcze spaść. Pojeżdżę to się okaże.
Za ten post autor Endrju otrzymał podziękowanie:
sailor 88 (02 lis 2024, 23:10)
Ocena: 4.76%
Obrazek

ODPOWIEDZ