No i super...własne odczucia są najważniejsze. To samo dotyczy wyglądu, niektórzy twierdzą, że przed liftem było lepiej, a dla mnie wręcz odwrotnie, bardziej podoba mi się najnowsza wersja. Dobrą robotę rzeczywiście robi tu mHEV, Start-Stop wreszcie ma sens, jest gładko i elegancko przy starcie. Niech cieszy oko i serce raduje się z jazdy...Endrju pisze: ↑28 paź 2024, 17:09@Sailor oglądałem dużo filmików niestety nie zgodzę się nawet z Pertynem. Oczywiście większość jeździła na 19-kach ja mam u siebie 18-tki i na wielosezonie i powiem tak mierzyłem głośność Ateci i Forka i o dziwo przy 90km/h była taka sama a przy 130- 140 4 dB na niekorzyść Formentora ale bez przesady normalnie można rozmawiać i słuchać muzyki. Natomiast jeśli chodzi o skrzynię to ja mam DQ381 i mHEV więc od startu pomaga silnik elektryczny i lag praktycznie nie występuje , skrzynie zmienia biegi powyżej 2000 obrotów więc tak jak powinno być. jeszcze dodam ze testowo jeździłem na 19-stkach i było zdecydowanie głosniej.
Forumowe pogawędki czyli gadki o wszystkim i o niczym.
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.
Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.
Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Re: Forumowe pogawędki czyli gadki o wszystkim i o niczym.
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Dokładnie, trzeba wsiąść przejechać się, obmacać, pozakładać i wtedy można dyskutować. Ja jeździłem poprzednia wersja i ta i faktycznie jestem też tego zdania że podoba mi się bardziej i jakby lepiej jeździ. Oczywiście 1.5. 
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Bardzo ciekawi mnie jeszcze spalanie, jakie będzie w nowym nabytku, bo Ty jesteś idealnym testerem...Teoretycznie powinno być lepiej, bo mHEV i mniejszy opór powietrza, ale znów skrzynia inna. Między 1.4 a 1.5 chyba nie było większej różnicy, przypomnij...
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
- Endrju
- Moderator
A dzięki jakoś tak wypracowałem sobie technikę jazdy że nie jestem zawalidroga ale też nie pałuje do przodu żeby zaraz hamować.
W 1.4 miałem średnia z 57kkm 7.1l/100 w 1.5 średnia z 63kkm 6.7 l/100 a tu zobaczymy na razie pierwsze tankowanie więc średnia z komputera po 400 km i pokazuje 6.5l/100 a wiadomo że wszystko się układa i to spalanie raczej spadnie.
W 1.4 miałem średnia z 57kkm 7.1l/100 w 1.5 średnia z 63kkm 6.7 l/100 a tu zobaczymy na razie pierwsze tankowanie więc średnia z komputera po 400 km i pokazuje 6.5l/100 a wiadomo że wszystko się układa i to spalanie raczej spadnie.
- Ocena: 4.76%
-
Istreed
- Samochód: -
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Endrju pisze: ↑27 paź 2024, 12:29Zakończyłem moja przygodę z Atecą po prawie 8 latach , 4 lata temu sprzedałem pierwszą a dzisiaj odjechała poliftowa. Oczywiście nie oznacza to ,że nie będę już tu zaglądał. jedynie chciałem podzielić się z Wami wiadomością o sprzedaży. Mam nadzieje ze obecny właściciel będzie również zadowolony z zakupu Ateci tak jak byłem ja.
Cześć, to ja jestem tym szczęśliwcem, który przejął tą Atecę
Pierwsza trasa samochodem zrobiona, jestem mega zadowolony z zakupu i miło było poznać osobiście Pana Andrzeja
Zakładam, że będę tutaj częstym bywalcem bo to forum to kopalnia wiedzy
- Endrju
- Moderator
Witam , witam serdecznie. Jest mi bardzo miło , że dołączyłeś do grona forumowiczów. Życzę bezawaryjnej jazdy i zadowolenia z auta niech służy.Istreed pisze: ↑30 paź 2024, 14:28Endrju pisze: ↑27 paź 2024, 12:29Zakończyłem moja przygodę z Atecą po prawie 8 latach , 4 lata temu sprzedałem pierwszą a dzisiaj odjechała poliftowa. Oczywiście nie oznacza to ,że nie będę już tu zaglądał. jedynie chciałem podzielić się z Wami wiadomością o sprzedaży. Mam nadzieje ze obecny właściciel będzie również zadowolony z zakupu Ateci tak jak byłem ja.
Cześć, to ja jestem tym szczęśliwcem, który przejął tą Atecę![]()
Pierwsza trasa samochodem zrobiona, jestem mega zadowolony z zakupu i miło było poznać osobiście Pana Andrzeja![]()
Zakładam, że będę tutaj częstym bywalcem bo to forum to kopalnia wiedzy![]()
- Endrju
- Moderator
No to drugie tankowanie do pełna zrobione wyszło spalanie 6.13l /100 więc raczej będzie mniej bo po ułożeniu powinno jeszcze spaść. Pojeżdżę to się okaże.
- Ocena: 4.76%