Program to CapCut. Myślę, że chińczycy bardzo dobrze to rozegrali. Na początek wszystko było darmowe, mało tego firma rozwijała ten program wprowadzając nowe darnowe funkcje.Misiek pisze:Z tymi nowymi efektami, to po prostu przyzwyczaiłeś mnie swoimi ostatnimi relacjami i dlatego przy braku nowych od razu to widzę i brakuje mi ich. Ale nie tylko o same techniczne efekty chodzi, bo jak pamiętasz chwaliłem jakiś czas temu nowy sposób filmowania, przerywniki niezwiązane z samą jazdą, i także do nich mnie przyzwyczaiłeś. Mam nadzieję, że po chwili zastoju w nowych koncepcjach ujęć coś się pojawi. A tak z ciekawości czego używasz do obróbki surowych nagrań i ile chcą za taką subskrypcję i na ile czasu ? Nigdy nawet nie próbowałem się w to bawić, ale z nazwy jeszcze kilka pamiętam.Grz_Bo pisze: ↑18 lut 2025, 21:30W kwestii nowych efektów, przyznam, że opanował mnie trochę paraliż kreacyjny. Nie bardzo wiem, co i jak jeszcze zrobić, by filmy były ciekawsze. Muszę zaczerpnąć, gdzieś inspiracje. Dodatkowo twórcy programu do edycji filmów, który na początku był darmowy, wprowadzili substancje i zablokowali wszystkie lepsze możliwość obróbki i zarezerwowali je dla wersji płatnej.Misiek pisze: Widzę, że wreszcie pojawiło się u Ciebie trochę zimy, nie tak jak drzewiej bywało, że śniegu na kilkadziesiąt cm, ale zawsze to coś, szczególnie w dzisiejszych czasach, jak trzeba się cieszyć chociaż z symbolicznej odrobiny śniegu i mrozu. U mnie jak na razie tylko maksymalnie ze 2 - 3 cm, ale mimo to widuję, jak dzieciaki idą z sankami i innymi wynalazkami na naszą górkę pozjeżdżać. Ja to się zachwycam jak dziecko tymi krajobrazami, wałeczkami śniegu na gałązkach, natura jest jednak najlepszą artystką. Uuups, ta kamera, to jednak wytrzymała jest, upadek, uderzenie kołem, ale z drugiej strony przy takiej małej wadze, a poza tym konstruktorzy na pewno przewidzieli trudniejsze warunki, niż dla kamery "domowej". Łe, a gdzie nowe, fajne efekty ? Czuję pod tym względem niedosyt ...
Tak, tym razem zima pomalowała trochę okolice. To ciekawe, bo we Wrocławiu raptem 50km oraz w okolicznym misateczku pod Ślężą asfalt był czarny i zero białej pokrywy.
GoPro to typowa kamera sportowa - wytrzymałość ma wbudowaną w koncepcję, pomysł tego typu sprzętu do rejestrowania aktywności sportowych. To nie pierwszy i pewnie nie ostatni tego typu upadek. Sprawuje się w miarę ok. Mankamentem jest filmowanie w trudnych warunkach oświetlenia. DJI chiński konkurent wypuścił na rynek action 5 pro. Ponoć ten model bije na głowę gopro. No, ale ja mam gopro i muszę ją wykorzystywać.
Niestety żyjemy w takich czasach, że każdy chce dodatkowych pieniędzy i nie zawsze robi to uczciwymi metodami. Dlatego powstały takie twory jak Office 365, czy inne programy "na czas", z czym całkowicie się nie zgadzam na domowe potrzeby, bo co mam zrobić, jak funkcje oferowane przez jakiś program wystarczają mi na wiele lat i nie potrzebuję nowych, bardziej zaawansowanych, skomplikowanych, tym bardziej kosztem objętości całego pakietu. Chciałem napisać jeszcze o antywirusach, ale te akurat są całkowicie uzasadnione / usprawiedliwione, bo w temacie zagrożeń cyfrowych ciągle, prawie codziennie, coś się zmienia, pojawia coś nowego i inżynierowie / programiści muszą stale pracować i pobieranie opłaty za "abonament" jak najbardziej ma sens.
Przy okazji angażowała dużo znanych youtuberów by pokazywać, przyzwyczajać i opisywać jaki to user friendly (i taki jest) program i w dodatku wszystko to za darmo.
Kiedy duża ilość osób rozpoczęła go wykorzystać wtedy cześć funkcji a obecnie wszystkie ciekawe są już płatne w subskrybcji.
Koszt roczny to coś koło 300-400pln. Nie pamiętam teraz dokładnie.

We wtorek miną już trzy tygodnie od ostatniej relacji, wszystko w porządku u Ciebie, nie miałeś przypadkiem jakiejś wpadki, czy tylko niesprzyjająca pogoda lub inne zajęcia, obowiązki ?