Jeśli chodzi o ilość światła, to dziwne, bo zawsze czytałem, że im większy, szerszy obiektyw, to i więcej światła, jaśniejszy obraz, a przecież kamera sportowa nie ma takich ograniczeń jak telefon, bo i wielkość matrycy i samego obiektywu większa. Dla przykładu lornetki : mam dwie, 40 i 70 i faktycznie poza powiększeniem, które w sumie jest podobne, bo 8 i 10, obraz jest zdecydowanie jaśniejszy i bardziej szczegółowy w 70. Ale pewnie są jeszcze jakieś inne uwarunkowania, kwestie konstrukcji.Grz_Bo pisze: ↑16 kwie 2025, 22:49W kwestii rozdzielczości to jest ogólnie cały czas taka sama. Jednak na jakości traci się, kiedy jest mało światła, wtedy kamera sportowa nie daje rady oraz kiedy montażowo robię zbliżenie, wtedy powiększenie obrazu powoduje widoczną pixelozę.Misiek pisze:No to życzę szybkiego powrotu do zdrowia.Grz_Bo pisze: ↑16 kwie 2025, 10:08...
Tym razem nie zabrałem kamery sportowej, a kręciłem tylko telefonem. Dlatego podczas wywrotki nie ma rejestracji tej aktywności. Na szczęście tylko łokieć i bark poobijany.
W kwestii zwolnionego tempa to znacznie lepiej to wychodzi na telefonie - na kamerze gopro znacznie słabiej nagrywają się takie ujęcia.
A to mnie nieźle zaskoczyłeś, bo zawsze słyszałem / czytałem, że w smartfonie aparat fotograficzny / kamera, to tylko dodatek, czasami z markową optyką, czy innymi wodotryskami, ale jednak dodatek. Za to kamera sportowa, szczególnie klasy Go Pro, to jest właśnie głównie do tego, więc i lepsza optyka i przetwornik i elektronika. W kamerze sportowej słyszałem nawet o trybie ponad 100 klatek/s, czyli co najmniej ponad 4 razy szybciej, więc teoretycznie powinno wychodzić lepiej, ale skoro sam przekonałeś się o tym naocznie i w praktyce, to znaczy, że tak jest. Najważniejsze, żeby mieć możliwość wyboru lepszego nagrywania w konkretnych warunkach, w konkretnych sytuacjach, a czym, to chyba nie ma większego znaczenia, oby tylko nie schodzić poniżej aktualnych standardów rozdzielczości, czyli Full HD, 1080p, bo czasami to widać (nie u Ciebie), szczególnie na monitorze, że niektóre fragmenty są nagrywane z mniejszą rozdzielczością.
Natomiast wyższość kamery sportowej nad telefonem to:
- jej małe kompaktowe rozmiary,
- łatwość montażu w różnych pozycjach: kask, klatka, rama, siodło, etc.
- bardzo dobra stabilizacja
- wytrzymałość czy upadkach i uderzeniach rowerem.
Telefon w sumie nadaje się do kręcenie głównie stacjonarnych scen z ziemi, drzewa, skały. W przypadku montażu na rowerze lub kasku ma praktycznie słabe zastosowanie.
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.
Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.
Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Re: Inne hobby - rowerowanie
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- Grz_Bo
- Samochód: Seat Leon
- Podziękował: 413 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Ja też jetem laikiem jeśli chodzi o technikalia, ale to co napisałeś ma sens.
Na jakość nagrywania będzie miała wpływ wielkość matrycy i jej rozdzielczość.
Natomiast, w tym o czym pisałem nie chodziło mi o porównanie telefonu z kamerą a raczej o ilość światła uzależniona od sceneri i czasu dnia, kiedy nagrywasz.
W gopro jest matryca 1/1.9" - i nie jest to zbyt duża matryca - wnoszę na podstawie recenzji - dlatego na to czy materiał będzie zawierał szumy w postaci ziaren ma wpływ, to kiedy nagrywasz: wieczorem i w nocy oraz w pochmurne dni, w lesie, kiedy tego światła jest znacznie mniej. I to widać w moich materiałach.
Natomiast, w tym o czym pisałem nie chodziło mi o porównanie telefonu z kamerą a raczej o ilość światła uzależniona od sceneri i czasu dnia, kiedy nagrywasz.
W gopro jest matryca 1/1.9" - i nie jest to zbyt duża matryca - wnoszę na podstawie recenzji - dlatego na to czy materiał będzie zawierał szumy w postaci ziaren ma wpływ, to kiedy nagrywasz: wieczorem i w nocy oraz w pochmurne dni, w lesie, kiedy tego światła jest znacznie mniej. I to widać w moich materiałach.
Misiek
No więc zapytałem wujka Google i ku mojemu kolejnemu zdziwieniu "powiedział", że smartfony mają matryce 1/3,6, 1/1.56, 1/1.7 lub nawet i 1/1.22”, więc wychodzi na to, że o wiele większa wymiarowo Go Pro ma mniejszą matrycę niż cieniutki smartfon. Nie wiem jak to możliwe, gdzie to się zmieści, ale w pozostałych wynikach wyszukiwania wartości te były podobne, więc tak musi być.Grz_Bo pisze: ↑17 kwie 2025, 8:04Ja też jetem laikiem jeśli chodzi o technikalia, ale to co napisałeś ma sens.
Na jakość nagrywania będzie miała wpływ wielkość matrycy i jej rozdzielczość.
Już rozumiem, że chodziło Ci o światło zastane na miejscu filmowania związane z porą dnia, roku, czy ilością "zasłon", czyli na przykład drzewa, ale jak sam napisałeś telefon z tym słabszym światłem zastanym radzi sobie lepiej i wydaje mi się, ze właśnie o porównaniu "urządzeń nagrywających" w zastanym świetle dyskutowaliśmy. A odnośnie matrycy, to kiedyś widziałem porównanie jakości nagrywania jadąc tą samą trasą o tej samej porze dnia wieczorem i w nocy kamerkami samochodowymi i specjalnie wzięli do testu kamerki z takim samym obiektywem, ale z inną matrycą i różnica w jakości była kolosalna. W jednej była kolorowa pikseloza i w zasadzie było widać tylko kolorowe plamy, a w drugiej było nawet w miarę wyraźnie widać (po powiększeniu) numery rejestracyjne. Także faktycznie matryca ma wielkie znaczenie, pewnie elektronika, przetworniki i co tam jeszcze, ale dobry obiektyw i matryca, to podstawa w każdym nagrywaniu, czy to kamerką samochodową, sportową, czy amatorską stacjonarną, czyli z ręki, czy ze statywu. O profesjonalnych nawet nie wspominam, bo to zupełnie inna liga.
Pozdrawiam - Michał.
-
Misiek
To mam rozumieć, że to do roweru takie wyczynowe sprężyny i amortyzatory kupiłeś ? Jeśli tak, to gratulacje, może lepiej się będzie skakało, a na pewno bezpieczniej lądowało.
- Grz_Bo
Cytując klasyka: zobaczymy, czas pokaże.Misiek pisze:To mam rozumieć, że to do roweru takie wyczynowe sprężyny i amortyzatory kupiłeś ? Jeśli tak, to gratulacje, może lepiej się będzie skakało, a na pewno bezpieczniej lądowało.
Misiek
Łe, a już myślałem, a tu tylko gdzieś wyszukałeś i w bliżej nieokreślonej przyszłości marzy Ci się
- Grz_Bo
Czas pokaże czy lepiej będzie się skakało. Damper jest w trakcie instalacji. Mylę, że po świętach będzie można ocenić.Misiek pisze:Łe, a już myślałem, a tu tylko gdzieś wyszukałeś i w bliżej nieokreślonej przyszłości marzy Ci się
Misiek
Czyli jednak kupiłeś, bo jakoś wyjątkowo nie mogłem zrozumieć. To super i życzę zadowolenia z używania, chociaż najmniejszego, z efektów.
- Grz_Bo
A na Wielkanoc odwiedziłem stare ścieżki strzelińskie. Nie było mnie tam jakieś 2 lata. Zawsze jakoś tak nie po drodze były, ale wymiana amortyzatora unieruchomiła mój pierwszy rower enduro, w elektryku dostała obręcz, wykrzywiła się i nie trzyma już powietrza w bezdętkowych oponach.
Tak więc, chcąc nie chcąc został rower trailowy. A ten spisywał się znakomicie - tj. na podjazdach, ze względu na wagę, nie czuło się, że się podjeżdża pod górę. Z klasycznym enduro nie jest już tak łatwo.
Tak, czy siak wypad udał się bardzo dobrze. Tu trochę materiału.
PS. tym razem kręcone telefonem.
https://www.facebook.com/share/r/16TqK8htVi/
Tak więc, chcąc nie chcąc został rower trailowy. A ten spisywał się znakomicie - tj. na podjazdach, ze względu na wagę, nie czuło się, że się podjeżdża pod górę. Z klasycznym enduro nie jest już tak łatwo.
Tak, czy siak wypad udał się bardzo dobrze. Tu trochę materiału.
PS. tym razem kręcone telefonem.
https://www.facebook.com/share/r/16TqK8htVi/