Nie jestem przekonany. Np Karoq nie ma większych silników, chcesz większe silniki kup Kodiaqa, może Seat pójdzie tą samą drogą, bo będzie miał Tarraco.
2.0 będzie, tylko pewnie jeszcze nie mają homologacji i stąd brak w cenniku. W Karoq pojawił się właśnie 2.0 w SportLine (i tylko w tej wersji będzie dostępny).
Kilka spostrzeżeń dot. cennika:
1. Dodanie Navi w standardzie - to już wcześnie dealerzy wiedzieli
2. Zmiana Navi na virtual cockpit w pakiecie comfort+ - to też już było wiadomo
3. Przy standardowej navi (nie Plus), pojawiła się opcja WLAN - wygląda na to, że w końcu Seat coś robi z łącznością. Choć pewnie tylko aplikacja "Media command" będzie działać, ale zawsze coś
4. Do cennika wróciły tryby jazdy dla Xcellence FWD. W poprzedniej wersji cennika z jakiegoś powodu zniknęły. Były tylko w FR lub 4WD.
5. Ceny - 1.5 TSI DSG bazowo 2900 do góry, ale UWAGA! Zmiany w wyposażeniu niwelują różnicę, dla osób które i tak zamawiałyby np. wirtualny kokpit
Zrobiłem sobie swoją konfigurację w konfiguratorze (też uaktualniony) i za identyczną konfigurację cennikowo wyszło... 160zł mniej! Dla obliczeń odjąłem cenę Navi Plus i dodałem alarm (patrz niżej). A dealer mi wmawia, że łaskawie utrzyma mi cenę z zamówienia...
Swoją drogą teraz zamówiłbym FR, zamiast Xcellence. Chyba jedyna różnica użytkowa to brak Kessy w FR. I tu jest zgrzyt. I tak zamawiałem elektryczną klapę bagażnika i okazuje się, że dopłata do niej jest taka sama dla FR jak i dla Xcellence, a wtedy w FR dostajemy Kessy "gratis". Czyli jeżeli ktoś chciałby mieć Kessy, a i tak planuje elektryczną klapę, to FR jest lepszym wyborem.
Albo w konfiguratorze są błędy, albo zmienili zależności. Np. według konfiguratora VC wymaga teraz Navi Plus, więc żeby wybrać pakiet comfort+, trzeba dołożyć Navi Plus za 3665 PLN. Nie można też wybrać elektrycznej klapy bagażnika i alarmu na raz. Albo, albo.
Jeśli chodzi o osiągi, to wygląda na to, że są nieco inne przełożenia w skrzyni. Przynajmniej tak wskazywałyby różnice w przyspieszeniu i prędkości maksymalnej. Ale ciężko powiedzieć. Natomiast w rzeczywistości raczej na pewno 1.5 będzie jeździć gorzej, niż 1.4.
Endrju, nie było nigdy Karoq 1.4. Był tylko 1.5. I tak, od początku był wolniejszy od Ateci (według testów), choć na papierze miały niby to samo przyspieszenie.
W starych cennikach dla Karoq podawali 8.6s dla DSG, w nowym podają 9.0.
Obawiam się, że Ateca 1.5 też będzie miała w rzeczywistości ok. 9.0s.
Z tego co widzę, to dane w cenniku dla 1.5 przepisali wprost z danych dla 1.4.