Czas oczekiwania na Atekę
-
dodek55
- Samochód: SEAT Ateca 2.0 TSI Xcellence - wkrótce ?
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Czas oczekiwania na Atekę
Po zapytaniu w dniu 17.10, mój dealer przysłał informację, że auto ruszy do produkcji 01.12.2018r, wydanie z fabryki 12.12.2018, przyjęcie do magazynu importera 19.12.2018.
Zamówienie złożone 01.07.2018. Mam nadzieję, że będzie jednak wcześniej.
-
Felix
- Samochód: Seat Leon FR
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Update z pola bitwy. Mój samochód "już" się wyprodukował i niby czeka na "pilny transport" ale... No właśnie, zawsze jest "ale" 
Według importera "te silniki nie mają jeszcze homologacji" (1.5 TSI DSG) co jest bzdurą, bo np. w UK już ludzie jeżdżą Atecami z tym silnikiem. Ale tam mają raczej z góry ustalone wersje (w nowym cenniku mają tylko 5 wersji wyposażenia i właściwie zero opcji). Wygląda na to, że Seat ma zamiar homoglować samochody na bieżąco, w ramach tego jak różne konfiguracje schodzą z taśmy produkcyjnej. Podobno dla mojego homologacja przewidziana jest wstępnie na tydzień 44 (czyli następny), więc realnie do dealera nie przyjedzie wcześniej niż w tygodniu 45-46.
Według importera "te silniki nie mają jeszcze homologacji" (1.5 TSI DSG) co jest bzdurą, bo np. w UK już ludzie jeżdżą Atecami z tym silnikiem. Ale tam mają raczej z góry ustalone wersje (w nowym cenniku mają tylko 5 wersji wyposażenia i właściwie zero opcji). Wygląda na to, że Seat ma zamiar homoglować samochody na bieżąco, w ramach tego jak różne konfiguracje schodzą z taśmy produkcyjnej. Podobno dla mojego homologacja przewidziana jest wstępnie na tydzień 44 (czyli następny), więc realnie do dealera nie przyjedzie wcześniej niż w tygodniu 45-46.
-
Tepek
- Samochód: Civic
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dobrze piszesz bo chyba każda wersja musi być osobno homologowana.Felix pisze:Wygląda na to, że Seat ma zamiar homoglować samochody na bieżąco, w ramach tego jak różne konfiguracje schodzą z taśmy produkcyjnej.
Auto świat:
„Chodzi o to, że teraz – inaczej niż miało to miejsce dotychczas – producenci muszą osobno przebadać i homologować każdą kombinację „silnikowo-przekładniowo–nadwoziowo–wyposażeniową”.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Felix
I tak i nie. Tak naprawdę chodzi o wyposażenie, które "ma realny wpływ na spalanie/emisję CO2". Więc o ile np. dodanie Navi+ zamiast Navi nie powinno wymuszać ponownej homologacji, o tyle dodanie aktywnego tempomatu lub felg 19" już tak.
Ale tak jak mówię - wygląda na to, że wcześniej zrobili homologację dla standardowych wersji (a i tak trochę tego jest, bo np. Excellence jest inny w Polsce, Niemczech, UK i pewnie tak samo jest na pozostałych rynkach), a wersje z opcjami domówionymi przez klientów homologują na bieżąco, po ich wyprodukowaniu. Czyli mój samochód pewnie zostanie użyty do wykonania testów homologacyjnych dla mojej kombinacji wyposażenia...
Ale tak jak mówię - wygląda na to, że wcześniej zrobili homologację dla standardowych wersji (a i tak trochę tego jest, bo np. Excellence jest inny w Polsce, Niemczech, UK i pewnie tak samo jest na pozostałych rynkach), a wersje z opcjami domówionymi przez klientów homologują na bieżąco, po ich wyprodukowaniu. Czyli mój samochód pewnie zostanie użyty do wykonania testów homologacyjnych dla mojej kombinacji wyposażenia...
-
dodek55
- Samochód: SEAT Ateca 2.0 TSI Xcellence - wkrótce ?
- Otrzymał podziękowań: 0
Poszczególne silniki na teren polski podobno powinny dostać/dostały homologację w datach podanych poniżej.
1.5.TSI manual w cenniku pojawił się chyba trochę wcześniej niż 12.10.2018

1.5.TSI manual w cenniku pojawił się chyba trochę wcześniej niż 12.10.2018

-
Felix
Podobno 
Jest 26.10.2018 a mój samochód homologacji nie ma. Na 99% ze względu na sporą ilość opcji.
Jeszcze raz - homologacja nie dotyczy silnika, ale kombinacji silnik+skrzynia+samochód+wyposażnie (wersja, opcje mające wpływ na zużycia paliwa).
To, że homologowali "polskie" Xcellence 1.5 DSG, nie znaczy że homologowali tą samę wersję z opcjonalnym dachem panoramicznym (kilkadziesiąc kg na dachu wpływa na spalanie).
Jest 26.10.2018 a mój samochód homologacji nie ma. Na 99% ze względu na sporą ilość opcji.
Jeszcze raz - homologacja nie dotyczy silnika, ale kombinacji silnik+skrzynia+samochód+wyposażnie (wersja, opcje mające wpływ na zużycia paliwa).
To, że homologowali "polskie" Xcellence 1.5 DSG, nie znaczy że homologowali tą samę wersję z opcjonalnym dachem panoramicznym (kilkadziesiąc kg na dachu wpływa na spalanie).
-
Tepek
No i coraz bliżej FRki i 2.0 tsi, 47 tydzień w produkcji.
Będę miał porównanie beats audio kontra rockford fosgate i ciekawe co będzie lepsze.
Będę miał porównanie beats audio kontra rockford fosgate i ciekawe co będzie lepsze.
-
Amadeusz
- Samochód: Ateca 1.5TSI Style
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dealer Seata ostatecznie uwzględnił (częściowo) moją reklamację co do braku koła zapasowego, które było w standardzie w momencie zamówienia. Wprawdzie centrala odrzuciła reklamację (powodu nie znam) i nie zgodziła im się tego zrefundować, ale Dealer zaproponował, że mogę zakupić u nich ten zestaw z kołem zapasowym w cenie z aktualnego cennika tj. zdajsie 444zł (zamawiając to w serwisie osobno wychodzi ok. 1200zł), a oni dopłacą resztę sami. Nie zgodziłem się na to powołując się na to, że mieli czas powiadomić mnie o wprowadzonych zmianach w modelu (od czerwca do października), a ja miałem prawo się do tego odnieść. Ostatecznie stanęło na tym (co im zaproponowałem), że wezmę od nich aktywację full-linka, a oni dorzucą mi cały ten zestaw z kołem zapasowym i zapłacę za to 900zł w sumie czyli standardową cenę jaką mi podali za aktywację full-linka (serwis oferował mi ją po zniżce za 810zł).Amadeusz pisze: ↑11 paź 2018, 19:26Nie zapominajcie o mnie. Jeżdzę juz 3 dzień:)chris pisze: ↑11 paź 2018, 15:04Gratulacje Kolegoarbal pisze: ↑11 paź 2018, 11:13Moa 1.5 Style przyjechala i czeka na odbiór
Potwierdze już to co było napisane wczesniej:
- koła zapasowego brak, jest tylko zestaw naprawczy, nie ma narzędzi, lewarka itd i twierdzą, że nie są potrzebne
- radio jest większe, ma 6,5" i ma czytnik SD wbudowany
- w schowku nie ma CD i czytnika SD ale perfidnie są pozostawione puste miejsca
- nie ma gniazd USB z tyłu dla pasażerów
- tylko jedno USB z przodu![]()
Będziesz pierwszy na forum co będzie testował silnik 1.5 TSI![]()
Ciekaw jestem Twojej opini o tym silniku w Seacie.
O koło zapasowe walczę, złozyłem oficjalną reklamacje na jego brak w poniedziałek ma być odpowiedź.
-
Tepek
Chyba wszystko wraca do normy bo termin produkcji 2.0 tsi nie zmienia się tylko co dziwne cennika na ten silnik jak nie było tak nie ma.
Jest ktoś z Podkarpacia posiadający atece?
Jest ktoś z Podkarpacia posiadający atece?