Cupra Ateca FL 2020

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
Awatar użytkownika
chris
Samochód: Cupra Ateca 2.0TSI 300KM
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Cupra Ateca FL 2020

Post autor: chris »

dzwoniec pisze:
20 sie 2020, 1:06
Witam wszystkich.

Zamówione :) Konfig na niecałe 250k - baza kosztuje 202k.

Dobrałem praktycznie wszystko prócz wydechu. Z nowości mamy m.in. ogrzewaną kierownicę w standardzie i można dołożyć pamięć foteli.
Czyli będzie pierwsza Cupra po FL na forum ;)
Gratulacje 8-)
dzwoniec pisze:
Przyciski na kierownicy mają być dostępne jako opcja dopiero dla modeli wyprodukowanych w 2021.
Jeśli dobrze zrozumiałem... to u Ciebie ich nie będzie :?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 sie 2020, 17:50 przez chris, łącznie zmieniany 1 raz.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

BartoszT
Samochód: Golf Variant 1.4 TSI 150 km
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: BartoszT »

Gratuluję złożenia zamówienia! To pewnie będzie też jedna z pierwszych Cupr FL w Polsce :)

Pamieć foteli super sprawa tylko szkoda że wymusza zamówienie skórzanych foteli za 5k.
Też wstępnie konfigurowałem to z wydechem wyszło 240k a po rabacie 230k. Tobie jaki rabat udał się uzyskać?

Kuchar
Samochód: inne
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Kuchar »

Grubo ;)

dzwoniec
Samochód: Cupra Ateca FL 2020
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: dzwoniec »

chris pisze:
20 sie 2020, 7:44
Jeśli dobrze zrozumiałem... to u Ciebie ich nie będzie :?
Obrazek
Niestety :( chociaż pozostaje światełko w tunelu - na dniach mają zjechać pierwsze stockowe egzemplarze, to się ostatecznie wyjaśni, bo nikt nie ma 100% pewności jak będzie. Kierownica sama w sobie ma być z lekkim "garbem", jak z nowego Leona.

Liczę po cichu, że chociaż odpalanie silnika trafi na moją kierownicę, a wyłączenie trakcji poleci na tunel między kierowcą, a pasażerem. Pożyjemy, zobaczymy.
BartoszT pisze:
20 sie 2020, 8:50
Pamieć foteli super sprawa tylko szkoda że wymusza zamówienie skórzanych foteli za 5k.
Też wstępnie konfigurowałem to z wydechem wyszło 240k a po rabacie 230k. Tobie jaki rabat udał się uzyskać?
Jeśli wierzyć wizualizacją, to opcja skórzanych foteli idzie w parze z wykończeniem taką samą skórą przy drzwiach z przodu - mam nadzieję, że to nie tylko fantazja grafika.

A rabat dostałem bardzo podobny - też okolice 10k.

A tak jeszcze z ciekawostek - grzana szyba powinna występować już bez drucików, poszli w ClimaCoat. Poza tym opcją, za dokładnie 81 złotych, jest teraz "łatwe składanie tylnych siedzeń". Miłym zaskoczeniem był też DAB w standardzie, ale to chyba w związku z nowymi regulacjami UE.

Awatar użytkownika
chris

dzwoniec pisze:
20 sie 2020, 10:04
Jeśli wierzyć wizualizacją, to opcja skórzanych foteli idzie w parze z wykończeniem taką samą skórą przy drzwiach z przodu - mam nadzieję, że to nie tylko fantazja grafika.
Pewnie będzie to wyglądać podobnie jak w zwykłej Atece FL :?
https://youtu.be/bz1PodhVNgQ?t=489
W obecnej Cuprze jest tak ;)
https://youtu.be/30d9XWah1mA?t=413

dzwoniec

chris pisze:
20 sie 2020, 10:45
dzwoniec pisze:
Pewnie będzie to wyglądać podobnie jak w zwykłej Atece FL :?
https://youtu.be/bz1PodhVNgQ?t=489
W obecnej Cuprze jest tak ;)
https://youtu.be/30d9XWah1mA?t=413
Świetna recenzja, nie widziałem jej - w końcu jakiś porządny materiał, gdzie ktoś od A do Z opisał wszystkie nowości. Dzięki za podesłanie.

Nie wiem, czy dobrze, że się teraz nakręcam - na auto jeszcze przyjdzie poczekać, a im więcej czytam tym bardziej chciałbym je już docierać ;)

BartoszT
Samochód: Golf Variant 1.4 TSI 150 km
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: BartoszT »

dzwoniec pisze:
A z ciekawości, nie myślałeś/chciałeś poczekać na premiere Cupry Formentor (cennik ma być do końca września) albo Tiguana R (cennik do końca roku)?
Zastanawiam się jakie modele rozpatrywałeś i co zdecydowało za Cuprą Ateca :)

dzwoniec

BartoszT pisze:
20 sie 2020, 15:07
dzwoniec pisze:
A z ciekawości, nie myślałeś/chciałeś poczekać na premiere Cupry Formentor (cennik ma być do końca września) albo Tiguana R (cennik do końca roku)?
Zastanawiam się jakie modele rozpatrywałeś i co zdecydowało za Cuprą Ateca :)
Kompromis osiągów i praktyczności :) Pierworodny w drodze, więc trzeba się przesiąść z coupe.

Rozważałem Stelvio, Macana S, GLC 43 i SQ5 w benzynie. Budżet nie grał pierwszych skrzypiec przy wyborze, ale perspektywa podobnych osiągów/wyposażenia za 100-200k mniej przeważyła szalę i na podium została Cupra i Stelvio. Niestety włosi nie oferują np. kamer 360, bez których nie wyobrażam sobie już jeździć. I tak podążyłem w stronę Ateci, chociaż to oficjalnie segment C, ale pod względem miejsca w środku nie ustępuje ww.

Co do Formentora - potrzebowałem auta przed końcem 2020 roku, a tu pewnie będzie bardzo duże zainteresowanie i adekwatny czas oczekiwania. Poza tym to taki lekki crossover coupe, a bardzo mi zależało na maksymalnym komforcie drugiego rzędu siedzeń i odpowiednio dużym bagażniku.
O Tiguanie nawet nie myślałem, bo nie przepadam, o ironio, za VW ;)

Awatar użytkownika
chris

dzwoniec pisze:
Potwierdziło się to co napisałem już wcześniej ;)
Boczki drzwi w Cuprze FL będą skórzane z przeszyciem z przodu i z tyłu 8-)
https://www.netcarshow.com/seat/2020-ateca/
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

dzwoniec

chris pisze:
20 sie 2020, 17:55
Potwierdziło się to co napisałem już wcześniej ;)
Boczki drzwi w Cuprze FL będą skórzane z przeszyciem z przodu i z tyłu 8-)
https://www.netcarshow.com/seat/2020-ateca/
Wygląda mega :) Nie mam doświadczenia z alcantarą w aucie, a nie miałem też zbytniego wyboru z tapicerką w Cuprze - petrol blue to jedyna opcja, jeśli się chce pamięć foteli (w konfigu nazywa się to dokładnie "Kubełkowe fotele przednie, tapicerka z perforowanej skóry naturalnej Nappa w kolorze Petrol Blue i skóry ekologicznej"). Na pewno kwestia utrzymania czystości będzie dużo łatwiejsza, zwłaszcza, że planuje zabezpieczyć środek. Domyślam się też, że grzanie foteli będzie mniej efektywne - pamiętam, że przy jeździe próbnej Stelvio zacząłem cokolwiek czuć dopiero pod sam koniec, a grzanie włączone było od samego początku.
Frodo pisze:
20 sie 2020, 18:37
Osobiście w VW/Seat/Skoda (niedawno w nowej RAV4 też) nie doświadczyłem wygodnych skórzanych foteli, zdecydowanie wolałem "tańsze", ale może Cupra jest tu wyjątkiem.
@Dzwoniec, gratulacje! :D (jeśli jesteś wysoki, to warto sprawdzić czy dach panoramiczny to dobry pomysł - ja zrezygnowałem)
Natomiast mi brakowało tego przycisku "S" (lub Cupra). Jak się robi gorąco i chcesz usztywnić DCC, to nie czas by szukać odpowiedniego ustawienia pokrętłem (w Tigu jeszcze gorzej bo przyciskiem trzeba kolejno przełączać i patrzeć na ekran... :? ). Mam nadzieję, że ten nowy przycisk na kierownicy będzie działał właśnie tak – Cupra i już, nie jakieś bieganie po trybach.
Mam trochę ponad 190 cm, ale wcześniej zrobiłem sobie swój prywatny test "dwumetrowca" i wszystko było w najlepszym porządku. Dach to obowiązkowy punkt na mojej liście, zrobił na mnie wielkie wrażenie, mimo, że z pozycji kierowcy ledwo go widać :(

ODPOWIEDZ