Moja ATK ma taką funkcję, nazywa się Asystent Parkowania - Park Assist (https://youtu.be/BIiWhuVwhas). Opis tego asystenta jest w instrukcji od strony 327 do strony 332.Teo pisze: ↑17 wrz 2020, 15:30sa autta, ktore maja funkcjje automatycznego parkowania. Znajomy z kilkuletnim mercedesem przejezdza sobie obok wolnego miejsca, a potem auto samo tam wjezdza, ty puszczasz i gaz i kierownice. Tyle, ze wg. niego jest to tragicznie nieprzydatne, bo musza nastapic pewne konkretne warunki, zeby to w opgole chcialo zadzialac.
Gdy chcę zaparkować równolegle/prostopadle, to wykonuję następujące czynności:
1. wciskam dedykowany przycisk na konsoli (rys. 282, strona 326 instrukcji ATECA_07_19_PL),
2. na VC pojawia się informacja obrazkowa pokazująca zaparkowane samochody,
3. na VC pojawia się informacja obrazkowa, że wykrył miejsce do parkowania i podaje typ (równolegle/prostopadle),
4. wykonuję instrukcje wg obrazków na VC + kontroluję czy asystent nie porysuje mi felgi/ogarnie krawężnik (jak wspomniałem - miewa z tym sporadyczne problemy),
5. wysiadam z samochodu po kilku krótkich chwilach (wg mnie ATK parkuje równolegle sprawniej ode mnie, a na pewno - regularniej; parkować potrafię i się nie boję, ale wygoda wygrywa),
6. chcę wyjechać - wciskam przycisk na konsoli i podążam za instrukcjami na VC
Chwalę sobie działanie ww., według mnie radzi sobie zaskakująco dobrze. Dodatkowo hamuje awaryjnie, bo raz żona nie ogarnęła że trzeba wcisnąć hamulec.
Czujniki parkowania (wspomaganie parkowania) - od strony 332.
Area View (kamera 360°) - od strony 340 w instrukcji