Ateca - kiedy nowy model, lifting?

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Re: Ateca - kiedy nowy model, lifting?

Post autor: Grz_Bo »

Bonifacy pisze:No tak, ale czy po ewentualnym wyłączeniu można dalej korzystać z tempomatu aktywnego (utrzymanie odległości od poprzedzającego samochodu, już bez danych z nawigacji i znaków)?
Kurczę, a tak reklamowali to travel assist, że się skusiłem. Mogłem mieć samochód w październiku. A czekałem na coś, co być może okazuje się niewypałem.
Tak można.

Pozdrawiam,
Grzegorz

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Ja mam wszystko to co wy w produkcyjnym oprócz zwalniania na skrzyżowaniu, rondzie i znakach. A to akurat uważam in +
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Ale co uważasz za pozytyw - że zwalnia, czy że tej opcji nie masz?

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator

Oczywiście że jej nie ma , bo działa nie poprawnie. Jeździłem Leonem i Ateca z tym tempomatem i tak jak któryś z kolegów pisał nagle przyspiesza aby za 50 metrów ostro przychamowuje bo znowu jest ograniczenie. To jest nawet dość niebezpieczne dla innych uczestników ruchu drogowego.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Obrazek

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

Panowie moze ktos wciepnac fotke jak w fl swieca swiatla wsteczne
oso soplón !!! :lol:

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator

Postaram się wrzucic, ale oczywiście nie powalają a do tego są jeszcze kierunki dynamiczne i też nie poprawiają widoczności.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Endrju pisze:Oczywiście że jej nie ma , bo działa nie poprawnie. Jeździłem Leonem i Ateca z tym tempomatem i tak jak któryś z kolegów pisał nagle przyspiesza aby za 50 metrów ostro przychamowuje bo znowu jest ograniczenie. To jest nawet dość niebezpieczne dla innych uczestników ruchu drogowego.
Pomijam fakt jak to działa, czy dobrze, czy źle, ale jak ktoś coś sprzedaje, a później dostarcza pojazd bez tego, za co pobrał pieniądze to zakrawa mi na złodziejstwo.

Pozdrawiam,
Grzegorz

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator

Zgadzam się jeśli chodzi o mnie to świadomie wybrałem auto ze zwykłym ACC bo mogłem poczekać 2tygodnie o miałbym takie samo auto ze stoku z predykcynym tempomatem. A teraz pewnie uznali że nie potrzebny jest zapis o predykcynym tempomacie bo tylko taki jest w ofercie no chyba że by faktycznie wycofali się z tego ale szczerze to wątpię.
Obrazek

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Grz_Bo pisze:
31 gru 2020, 16:37
Pomijam fakt jak to działa, czy dobrze, czy źle, ale jak ktoś coś sprzedaje, a później dostarcza pojazd bez tego, za co pobrał pieniądze to zakrawa mi na złodziejstwo.
Znaczy, ja nie myślę, że Ateca, którą mam odebrać, będzie bez zapowiadanego predykcyjnego tempomatu. Mam tylko obawy, że ten predykcyjny okazał się niewypałem, źle funkcjonuje i SEAT się wycofał z niego w 2021 i że w rezultacie odłożyłem zakup o trzy miesiące bez potrzeby.

Ale może rzeczywiście moje obawy są na wyrost, bo przecież w ciągu jednego miesiąca nie rezygnowaliby z czegoś, co weszło w życie końcem listopada.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Bonifacy pisze:
Grz_Bo pisze:
31 gru 2020, 16:37
Znaczy, ja nie myślę, że Ateca, którą mam odebrać, będzie bez zapowiadanego predykcyjnego tempomatu. Mam tylko obawy, że ten predykcyjny okazał się niewypałem, źle funkcjonuje i SEAT się wycofał z niego w 2021 i że w rezultacie odłożyłem zakup o trzy miesiące bez potrzeby.

Ale może rzeczywiście moje obawy są na wyrost, bo przecież w ciągu jednego miesiąca nie rezygnowaliby z czegoś, co weszło w życie końcem listopada.
Ok, to w Twoim wypadku dopiero się o tym przekonasz podczas odbioru.

Natomiast u mnie było jak napisałem. W ofercie stoi predykcyjny ze zwalnianiem na podstawie znaków i nawigacji - a w rzeczywistości nie ma. I to jest słabe.

Pozdrawiam,
Grzegorz

ODPOWIEDZ