Tak, tak, tak jest ...
Ogrzewana przednia szyba.
-
blackpedro
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Ogrzewana przednia szyba.
Witam. Macie też problem z dziwnym brzęczeniem dochodzącym z deski rozdzielczej przy włączeniu ogrzewania przedniej szyby?
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Jak brzęczenie, to na pewno transformatorblackpedro pisze: ↑16 lut 2021, 10:57Witam. Macie też problem z dziwnym brzęczeniem dochodzącym z deski rozdzielczej przy włączeniu ogrzewania przedniej szyby?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
blackpedro
działać działa, ale brzęczy. Przy wyłączeniu grzania cichnie. A dźwięk własnie podobny do transformatora.
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
A tak na poważnie, to jeżeli pozostali nie potwierdzą tego brzęczenia (niektórzy z forumowiczów mają bardzo czuły słuch i słyszą różne dźwięki, których nie słyszą inni), to na prawdę może to być niesprawny, źle zmontowany przekaźnik, który także ma uzwojenia i rdzeń, który właśnie może brzęczeć. Jeżeli tak będzie i nadal będzie Ci to bardzo przeszkadzać, to tylko wizyta w serwisie i wymiana na nie brzęczący.blackpedro pisze: ↑16 lut 2021, 11:04działać działa, ale brzęczy. Przy wyłączeniu grzania cichnie. A dźwięk własnie podobny do transformatora.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
blackpedro
też mi się wydaje, że to przekaźnik. Nie wiem tylko gdzie może być zamontowany. Dźwięk niesie się ze środkowej kratki na środku (górze) deski. Ze schematu widać, że przekaźnik jest pod maską.Misiek pisze: ↑16 lut 2021, 11:53A tak na poważnie, to jeżeli pozostali nie potwierdzą tego brzęczenia (niektórzy z forumowiczów mają bardzo czuły słuch i słyszą różne dźwięki, których nie słyszą inni), to na prawdę może to być niesprawny, źle zmontowany przekaźnik, który także ma uzwojenia i rdzeń, który właśnie może brzęczeć. Jeżeli tak będzie i nadal będzie Ci to bardzo przeszkadzać, to tylko wizyta w serwisie i wymiana na nie brzęczący.blackpedro pisze: ↑16 lut 2021, 11:04działać działa, ale brzęczy. Przy wyłączeniu grzania cichnie. A dźwięk własnie podobny do transformatora.
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Przekaźnik to był gdy szyba była podgrzewana za pomocą drutu oporowego zatopionego w szkle, obecnie w wersji poliftowej szyba wykonana jest w wersji Climacoat, czyli z warstwą folii srebrnej pomiędzy taflami szkła. W lecie folia odbija promienie słoneczne zmniejszając nagrzewanie wnętrza, a w zimie staje się elementem grzejnym. Musi jednak być zasilana prądem przemiennym i wymaga napięcia wyższego niż w instalacji auta. Dlatego na podszybiu zamontowany jest moduł-sterownik generujący prąd o napięciu od 25V do 48V i to pewnie on jest źródłem tych dźwięków, bo pracuje w systemie PWM (elektronika zamiast transformatora). Nie mogę tego ocenić, bo nie mam ogrzewanej szyby, ale sposób montażu modułu może być powodem. Obudowa modułu dotykając jakiegoś elementu karoserii może generować drgania co mogło by wyjaśniać występowanie "buczenia" u jednych i brak u innych. To jednak tylko moje przypuszczenia...Misiek pisze: ↑16 lut 2021, 11:53A tak na poważnie, to jeżeli pozostali nie potwierdzą tego brzęczenia (niektórzy z forumowiczów mają bardzo czuły słuch i słyszą różne dźwięki, których nie słyszą inni), to na prawdę może to być niesprawny, źle zmontowany przekaźnik, który także ma uzwojenia i rdzeń, który właśnie może brzęczeć. Jeżeli tak będzie i nadal będzie Ci to bardzo przeszkadzać, to tylko wizyta w serwisie i wymiana na nie brzęczący.
- Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
blackpedro
Możliwe ze to jakiś moduł. Na zewnątrz auta jak przyłożę ucho do szyby to ewidentnie dźwięk roznosi się spod podszybia.