Najpierw 1,4 EcoTSI 150KM DSG Xcellence, później 2,0 TSI 190KM DSG 4Drive FR (miałeś rację Michlw79
Ogólne wrażenie znakomite - sylwetka auta, wnętrze, funkcjonalność deski rozdzielczej w porządku, jedyne zastrzeżenie to regulacja fotela, oczywiście elektryczna, ale w tylu poziomach, pionach i skosach, że do końca nie wiem, czy dobrze go wyregulowałam tak na szybko..
1,4 dobry silnik, ale imo dosyć cienki w przyspieszaniu, próbowałam pobudzić go przy 100km/h ale w zasadzie niebardzo chciał wykonywać jakieś czynności
, chociaż auto bardzo poprawnie i szybko jechało.Drugie auto silnik 2,0 naprawdę dawał radę, był bardzo dynamiczny (przy trybie 'sport' normalnie rewelacja, przy 'eko' już trochę gorzej), ale to była wersja FR i wyczuwalnie przy dużej prędkości dołączały się jakieś drgania kierownicy a nawet fotela, przy 120km/h było już regularne drganie całego auta. Pani powiedziała, że to wina (albo dla niektórych zaleta
) sportowego charakteru FR i w Xcellence tego typu drgań nie będzie.Poza tym w 2,0 FR przy każdym dodawaniu gazu znacznie zwiększała się głośność silnika, słychać było takie 'sportowe' warczenie, co znowu wg pani było "sprawką" sportowej wersji FR

Także pierwszy wniosek: FR nigdy w życiu!
Drugi wniosek: na pewno silnik 2,0 190KM, wyłącznie Xcellence
Trzeci wniosek: muszę udać się do innego salonu po lepszą wycenę
Cena finalna 139.748,-
z czego katalogowo: 134.300,-
+ Lakier metalik = 2.737,-
+ Tapicerka inna niz brązowa = 414,-
+ Aktywny tempomat = 745,-
+ Alarm z funkcją safe = 1.034,- (konieczny, bo fabrycznie podobno żadnego nie ma, zresztą leasing tego wymaga),
+ DCC = 3.370,- **
minus zniżka nawet nie 3proc..

**Odnośnie DCC niestety nie uzyskałam stosownych wyjaśnień, ale jednak wzięłam je do początkowej wyceny.
a, i potwierdzam Waszą opinię odnośnie poziomu wiedzy "doradców"!
Ewentualnie czwarty wniosek: dobrze by było przejechać się 2,0 TSI 190KM DSG 4Drive Xcellence przed, a nie po zakupie

bo ciągle się gdzieś śpieszę