Licznik mi się co jakiś czas resetuje

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Re: Licznik mi się co jakiś czas resetuje

Post autor: Endrju »

Nie wiem o czym piszesz Jaca. U mnie nic się nie resetuje i ogólnie nie narzekam. Jedynie co mnie czasami denerwuje to włączanie się infotaiment. W przed lifcie działało zdecydowanie szybciej, pewnie spowodowane opóźnienie jest profilem użytkownika. A kwiatki trafiają się wszędzie w każdym modelu. Mamy na forum kolegów którzy oddali auta jeden przedliftową Atece a drugi Octavię 4 co nie oznacza że są to złe auta. Osobiście mam zna omego który jeździ O4 i jest mega zadowolony.

Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

JACA pisze:
07 paź 2021, 9:11
Jak ja się cieszę, że moja przedliftowa Ateca nie ma tych "bajerów" :)
Jedyne co bym chciał to Seat Connect. Reszta - więcej problemów niż pożytku. Współczuję :?
E nie, źle to odbierasz. Napisałem jako ciekawostkę. Od dwóch lat to dwa razy mi wyzerowało, a teraz to dziwne z językiem. Nie wiem dalej czy to aku, czy inny błąd tak jak tu jest sugerowane. Może.
To nie jest upierdliwe wcale, a użyteczności i komfortu VC nie zastąpią zegary. Jak na początku uważałem, że zbytek bo dawali w FR, tak teraz to must have. Navi nie używam, ale inforozrywka jest super. Nie ma ideałów, vagi i tak odstają od reszty na plus.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Nie wiem o czym piszesz.....
....
E nie, źle to odbierasz. Napisałem jako ciekawostkę....
Owszem tragedii nie ma, ale mimo wszystko parę przypadków się zdarzyło - jednemu to nie działa, drugiemu tamto..... :roll: Raz coś działa, innym razem nie działa lub działa inaczej i nie bardzo wiadomo dlaczego :?
Ja generalnie nie lubię, gdy samochód robi coś za mnie, sam z siebie dlatego np. wyłączyłem S&S i nie chcę czujnika deszczu.

VC jak najbardziej mam :)
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Rafiner

Przesadzasz. 2- 3 przypadki na 2 lat użytkowania, a do tego pierdoła, która znika z chwilą zgaszenia i zapalenia auta, nie ma znaczenia. Niby nie powinno być, zgoda, ale jak na tak skomplikowaną elektronikę to nie jest źle.
Były/są problemy z martwym polem, z kangurowaniem w manualach, a to jest dopiero upierdliwe.

Ja akurat pierwszy reset miałem po upgrade oprogramowania VC zeszłego roku, akcja serwisowa. Nie wiem czy to aku, czy wgrany zły soft, czy generalnie coś jest nie tak. Ot takie coś mnie spotkało i tyle, jak będzie to nagminne wśród użytkowników , to może się znajdzie przyczynę.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Chyba mnie nie rozumiecie.... :)
Nie chodzi mi konkretnie o to, że się licznik zresetował. Być może mój błąd, że skomentowałem akurat w tym wątku.

Chodzi mi o wszelkiego rodzaju "bugi" związane z coraz większą ilością elektroniki w samochodach i przekombinowaniem z tym, co ma robić samochód lub co się ma dziać w pewnych sytuacjach, np. keyless, otwieranie bagażnika machnięciem nogi, coś z zamykaniem drzwi pomimo tego, że kluczyki w środku, przestawianie fotela, bo bluetooth w telefonie się włączył lub rozłączył, kłopoty ze zdefiniowaniem użytkownika, kłopoty z aktualizacjami, niedziałający SOS.... i pewnie jeszcze coś było o czym w tej chwili nie pamiętam.
Z tego się właśnie cieszę, że u mnie tego nie ma :)
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Rafiner

Ja mam 13 letnią Fabię 2, gdzie mam tylko zwykły tempomat, czujniki cofania, ABS i radio. I jeździ nim moja żona, ja jeździłem 11 lat. I za Chiny ludowe ni chce nim jedzić, jak już to jako pasażer. Jak jadę moją Ateca z całym tym "elektronicznym zbędnym szrotem" to cieszę się, że go mam. Teraz za nic bym nie chciał zrezygnować z któregokolwiek. No chyba, że z navi, ale odczytywanie znaków mi pasuje, więc to też bym wziął. Nie korzystam z czujnika deszczu, bo nie lubię jak wycieraczki wariują podczas mijania tira. I osobiście wolę takie niby bugi jak mam, zwłaszcza, że miałem 3 na 2 lata niż rezygnować z wygody i bezpieczeństwa jazdy Ateca. Mam porównanie z autem starej daty i nie chce więcej tego. Nawet akceptuję to, że około 120-150 tys. km będę musiał wymienić sprzęgła w dsg. Mam w d.... bezawaryjną i super trwałą skrzynię manualną w Fabii.
Piszmy o bugach, ale póki nie ma tego za często, to się tym nie przejmujmy. Coś za coś. Nie ma ideałów i nie będzie. Nowoczesność ma swoją cenę.

geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Post autor: geranium »

JACA pisze:
08 paź 2021, 22:42
Chyba mnie nie rozumiecie.... :)
Nie chodzi mi konkretnie o to, że się licznik zresetował. Być może mój błąd, że skomentowałem akurat w tym wątku.

Chodzi mi o wszelkiego rodzaju "bugi" związane z coraz większą ilością elektroniki w samochodach i przekombinowaniem z tym, co ma robić samochód lub co się ma dziać w pewnych sytuacjach, np. keyless, otwieranie bagażnika machnięciem nogi, coś z zamykaniem drzwi pomimo tego, że kluczyki w środku, przestawianie fotela, bo bluetooth w telefonie się włączył lub rozłączył, kłopoty ze zdefiniowaniem użytkownika, kłopoty z aktualizacjami, niedziałający SOS.... i pewnie jeszcze coś było o czym w tej chwili nie pamiętam.
Z tego się właśnie cieszę, że u mnie tego nie ma :)
odpowiedź może być taka:

ludzie/kierowcy są coraz durniejsi
bez kamery cofania lub asystenta nie jest w stanie zaparkować, bez sygnalizacji nie patrzy co się dzieje na drodze itd

jedno dla mnie jest pocieszające, lata lecą jeszcze może dożyję że gwizdnę a auto podjedzie otworzy drzwi poczęstuje zimnym piwkiem
takie czasy i nic tego nie zmieni (chyba)..

ważniejsze jest aby odblokowali dla wszystkich gry bo jak UNIA zatwierdzi 30km/h w mieście to będzie bardzo dużo czasu na gry :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Rafiner

Jak ktoś jest durnowaty, to czy ma, czy nie ma tych wynalazków, durnowaty zostanie.
Chociaż dla niektórych dobrze, że dają kamerę, czujniki martwego pola, bo stanowią mniejsze ryzyko dla innych.

Dla każdego natomiast te bajery stanowić mogą źródło poprawy komfortu i bezpieczeństwa jazdy, bez względu na staż za kółkiem.

A jak ktoś udaje gieroja i uważa, że to zbędne zawsze może to wyłączyć, nie kupować itp.

Zresztą prawdziwi twardziele zakładają szyby na korbki i centralne zamki likwidują. Jeszcze się zepsuje, a kręcenie wyrabia krzepę.
Za ten post autor Rafiner otrzymał podziękowanie:
xoy (11 paź 2021, 23:06)
Ocena: 4.76%

ODPOWIEDZ