a i ile oleju wchodzi do 1.5?
Wczoraj znalazłem stronę, gdzie VW opisuje, że auta od modelu 2021 mają dostawać oleje takie jak fabrycznie zalane. A nie inne. Moje to 2020.sailor 88 pisze: ↑11 paź 2021, 23:32Obecnie (od stycznia 2020) wszystkie oleje serwisowe dla całego koncernu VAG'a produkuje Shell. Castrol to poprzedni dostawca...
Na przykład olej LONG LIFE III FE 0W30 w butelkach z logo VW, AUDI, SEAT, lub SKODA to ten sam produkt co SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AV-L 0W30
Jak napisał już kolega madrid2012 do 1.5TSI RAVENOL VSE 0w20, a wchodzi 4,3 litra.
Tego, czym silnik został napełniony w fabryce nie wie nikt...żaden serwis autoryzowany VAG'a nigdy nie otrzymał oficjalnie takiej informacji od producenta czy importera. Wszystko to domysły i spekulacje, dopiero instrukcja obsługi informuje nabywcę jakiego oleju wymaga jego auto. To samo dotyczy olejów serwisowych, ich skład nie jest znany, tylko drogą domysłów i niezależnych analiz fizyko-chemicznych udało się ustalić co zawiera opakowanie, ale też z dużym prawdopodobieństwem, nigdy na 100%.Rafiner pisze: ↑12 paź 2021, 19:18Wczoraj znalazłem stronę, gdzie VW opisuje, że auta od modelu 2021 mają dostawać oleje takie jak fabrycznie zalane. A nie inne. Moje to 2020.
Dodatkowo chwali się że jego oleje są na GTL-u więc potwierdza to Shella.
Stąd moje wcześniejsze pytanie, czy zostać przy 0W-30 wymienionego przy 9 tys. km, czy iść do innego ASO po 0W-20, teraz już wiem, że też Shell. A może ten 0W-30 to ta sama baza co 0W-20, tylko ma więcej dodatków lepkościowych i wyszli na 30 ???
Własnych obserwacji nie mam, ale z tego co się orientuję, to 1.5 TSI do oszczędnych nie należy, jeżeli chodzi o zużycie oleju przez silnik, więc takie zużycie będzie raczej normą. Spróbuj może teraz 0w20 i zobaczysz co będzie się działo ze zużyciem, bo teoretycznie im mniej lepki olej, tym lepsze bazy i dodatki musi zawierać aby utrzymać właściwości smarne, więc może to właśnie ma wpływ na większe zużycie oleju 0w30.Rafiner pisze: ↑12 paź 2021, 22:26Dlatego pytam się co lepiej? Póki jest gwarancja nie pojadę ze swoim olejem, nie będę ryzykował w razie czego. Potem, to co będzie akurat najlepsze.
Niby fabryka 0W20, ale po roku przy 9 tys km wymieniłem w ASO Dynamica na 0W30, już Shell. Za miesiąc serwis po 2 latach przy przebiegu 19-20 tys km. Więc jak widać nie nawalam kilometrów. ASO w Krakowie deklaruje, że leją 0W20, a co zalewają to nie wiadomo, może i tak 0W30.
Co dziwne, poprzednio wymieniłem olej i tyle. A teraz prz 18,5 tys km zaświeciła mi się kontrolka sprawdź olej. Dolałem 0,5 l Shell 0W30. Dziwne, bo pierwsze 9 tys km nic. A teraz dolewka, fakt szybciej jeżdżę, ale żeby wziął olej ?? Może to wina oleju ? Chociaż prędzej powinien brać 0W20.
ASO Dynamica ma lepsze opinie i u nich brałem auto, ale jak lepiej lać 0W20, to mogę przejść do innych. Cena serwisu prawie ta sama, Dynamica tańsza 50 zł, może to przez olej 0W30 ? Dla mnie ta cena nie gra roli.