Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: Misiek »

tomal218 pisze:
08 paź 2021, 6:13
Misiek pisze:
08 paź 2021, 1:18
tomal218 pisze:
07 paź 2021, 12:25

Translatory panie translatory
A próbowałeś, Panie, kiedykolwiek cokolwiek dłuższego przetłumaczyć automatycznym translatorem ? To spróbuj, to go więcej nie polecisz, szczególnie przy tłumaczeniu z czegokolwiek na polski, tym bardziej, że w tym przepadku WYMAGANA JEST DOKŁADNOŚĆ, bo jedna mała nieścisłość może spowodować poważną awarię.
Tak próbowałem i dla mnie jest ok
A ja niestety próbowałem kilka razy i czasami nawet trudno było zorientować się w ogólnym sensie tekstu (fragmenty różnego pochodzenia lub cala strona po podaniu pełnego adresu), nie mówiąc o dokładnym zrozumieniu szczegółów, a tutaj są bardzo ważne. Jak muszę czasami coś przetłumaczyć coś z języka innego niż angielski, to tłumaczę na angielski i wtedy jest nawet nieźle (o ile znam wszystkie wyrazy), ale nie z jakiegokolwiek na polski. Takie są niestety moje dotychczasowe złe doświadczenia z translatorem i dlatego nie korzystam.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

Misiek pisze:
08 paź 2021, 10:11
tomal218 pisze:
Misiek pisze:
08 paź 2021, 1:18

A próbowałeś, Panie, kiedykolwiek cokolwiek dłuższego przetłumaczyć automatycznym translatorem ? To spróbuj, to go więcej nie polecisz, szczególnie przy tłumaczeniu z czegokolwiek na polski, tym bardziej, że w tym przepadku WYMAGANA JEST DOKŁADNOŚĆ, bo jedna mała nieścisłość może spowodować poważną awarię.
A ja niestety próbowałem kilka razy i czasami nawet trudno było zorientować się w ogólnym sensie tekstu (fragmenty różnego pochodzenia lub cala strona po podaniu pełnego adresu), nie mówiąc o dokładnym zrozumieniu szczegółów, a tutaj są bardzo ważne. Jak muszę czasami coś przetłumaczyć coś z języka innego niż angielski, to tłumaczę na angielski i wtedy jest nawet nieźle (o ile znam wszystkie wyrazy), ale nie z jakiegokolwiek na polski. Takie są niestety moje dotychczasowe złe doświadczenia z translatorem i dlatego nie korzystam.
Potrzebujesz czegoś konkretnego ?
oso soplón !!! :lol:

Misiek

tomal218 pisze:
09 paź 2021, 20:02
Misiek pisze:
08 paź 2021, 10:11
tomal218 pisze:

Potrzebujesz czegoś konkretnego ?
Tak - najbardziej ostatniej wersji opisu kodowania OBD11 do Ateki ze strony Eldara :D :D :D OCZYWIŚCIE PO POLSKU :lol: i jak na razie do pełnego szczęścia nic więcej mi nie potrzeba.

Mar
Samochód: Ateca Exc, 1.5tsi DSG, Velvet Red, 2020 przed lift
Podziękował: 52 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: Mar »

Probuje sie przekonac do adaptacyjnych(tak to sie nazywa) przednich dlugich swiatel?
Jest gdzies opis jak one poprawnie dzialaja, na co zwrocic uwage, aby szczegolnie nie oslepic kogos jadacego z przodu

Awatar użytkownika
Jarek
Samochód: Ateca (RM21)
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Jarek »

Mar pisze:
18 paź 2021, 14:58
Probuje sie przekonac do adaptacyjnych(tak to sie nazywa) przednich dlugich swiatel?
Jest gdzies opis jak one poprawnie dzialaja, na co zwrocic uwage, aby szczegolnie nie oslepic kogos jadacego z przodu
Jeżdżę dwa razy w tygodniu bardzo późnym wieczorem i oczywiście mam włączone takie światła. Jak dla mnie działają bez zarzutu, bardzo szybko zmieniają się na mijania i jeszcze nigdy nikt nie mrugnął mi, że za późno "zmieniłem". Nawet jak jadę pod małą górkę, to łapią, że ktoś nadjeżdża z drugiej strony, chociaż instrukcja mówi, że trzeba samemu wyłączyć. Wygodne i praktyczne. Dokładny opis jest w instrukcji seata dostępnej w necie. Jak nie będziesz mógł znaleźć to prześlę Ci na maila (jeżeli będziesz chciał oczywiście).
Za ten post autor Jarek otrzymał podziękowanie:
Mar (19 paź 2021, 16:03)
Ocena: 4.76%
Ateca 1.5 TSI X-Perience, 150 KM, DSG7

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Post autor: Grz_Bo »

Jarek pisze:
Mar pisze:
Jeżdżę dwa razy w tygodniu bardzo późnym wieczorem i oczywiście mam włączone takie światła. Jak dla mnie działają bez zarzutu, bardzo szybko zmieniają się na mijania i jeszcze nigdy nikt nie mrugnął mi, że za późno "zmieniłem". Nawet jak jadę pod małą górkę, to łapią, że ktoś nadjeżdża z drugiej strony, chociaż instrukcja mówi, że trzeba samemu wyłączyć. Wygodne i praktyczne. Dokładny opis jest w instrukcji seata dostępnej w necie. Jak nie będziesz mógł znaleźć to prześlę Ci na maila (jeżeli będziesz chciał oczywiście).
Uważam, że czasami gubi się, kiedy jadę za kimś to nie widzi tylnych świateł poprzedzającego pojazdu.

Awatar użytkownika
Jarek
Samochód: Ateca (RM21)
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Jarek »

Pewnie i mi się to kiedyś zdarzy, ale na razie działa bez problemu.
Ateca 1.5 TSI X-Perience, 150 KM, DSG7

Misiek

Grz_Bo pisze:
18 paź 2021, 20:43
Jarek pisze:
Mar pisze:
Uważam, że czasami gubi się, kiedy jadę za kimś to nie widzi tylnych świateł poprzedzającego pojazdu.

Niestety jeszcze żaden automat w pełni nie zastąpił żywego człowieka, mimo licznych prób - jeszcze pewnie długo nic nie zastąpi ludzkich oczu, logiki, myslenia i zwykłej obserwacji otoczenia. Gdyby ten automat od świateł został uzupełniony jeszcze o rozpoznawanie, wyczuwanie odległości od poprzedzającego pojazdu, to pewnie by to działało poprawnie i w tym przypadku.

overheat
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: overheat »

Niby ten asystent drogowych działa OK, ale czasami jednak się późni. Szczególnie na górskich drogach, gdy na kilka sekund wcześniej widzisz, że zbliżacie się do tego samego zakrętu i normalnie wyłączyłbyś światła zanim faktycznie się zobaczycie, a automat robi to dopiero gdy drugi samochód już się pokaże, więc walisz mu długimi przez boczną szybę. Trochę słabo. To wymagałoby AI, żeby asystent połapał się, że jest prostopadły słup światła na zakręcie (czego też zresztą nie wie) nie jest z Twoich reflektorów, ale z innego pojazdu.

Na prostych drogach, albo przynajmniej mniej krętych, działa fajnie. Tak samo jak wjeżdża się do oświetlonej wioski.

Ciekawe czy oprogramowanie świateł matrycowych radziłoby sobie lepiej?

vioox
Samochód: 308 SW --> ateca
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: vioox »

Nie potrafię znaleźć tematu dot. Regulacji zasiegu przednich leków... cos mi się wydaje że tak krótko świecą przydało by się 5m dalej pomożecie?

Ktoś regulował?

Czy te Ledy się regulują w zależności od prędkości czy ten snop światła jest stały?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ