Przegląd serwisowy - koszty
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Przegląd serwisowy - koszty
Wyjaśnię, bo są niejasności:
Ja mam 1 przegląd w 2 roku. Auto pokazuje 2 dni do oleju i przeglądu.
Kupujesz pakiet ważny 2 lata i 40 tys km.
Jak masz do przeglądu krótko, to przyśpieszasz przegląd, bo pakiet biegnie od chwili zgłoszenia. Stąd jak masz tak jak ja przegląd zaraz, wowczas robisz ten przegląd, za rok i za 2 lata przyjeżdżasz tuż przed końcem pakietu na 3 przegląd. To jest max co wykorzystasz. Ja mam teraz olejowy, w 3 roku przegląd z płynem hamulcowym, a za 2 lata znowu olejowy + świece. Dla mnie ok.
Minus dla niektórych to że własne materiały nie wolno, czyli olej. Zalewają 0W30.
Ja mam 1 przegląd w 2 roku. Auto pokazuje 2 dni do oleju i przeglądu.
Kupujesz pakiet ważny 2 lata i 40 tys km.
Jak masz do przeglądu krótko, to przyśpieszasz przegląd, bo pakiet biegnie od chwili zgłoszenia. Stąd jak masz tak jak ja przegląd zaraz, wowczas robisz ten przegląd, za rok i za 2 lata przyjeżdżasz tuż przed końcem pakietu na 3 przegląd. To jest max co wykorzystasz. Ja mam teraz olejowy, w 3 roku przegląd z płynem hamulcowym, a za 2 lata znowu olejowy + świece. Dla mnie ok.
Minus dla niektórych to że własne materiały nie wolno, czyli olej. Zalewają 0W30.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Rafiner
Za 999 zł masz trzy przeglądy. Pierwszy za 980, drugi za 630 zł, a trzeci za 1780 zł. Leją Shela 0W30 na GTL. Sądzę, że to dobra cena, zwłaszcza że to ceny na dzisiaj, a gdzie inflacja.
Auto aż tak nie ucierpi na tym Shelu, a prawie 2500 zł zostaje w kieszeni.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Ja bym brał, ale auto nie ma roku, a pierwszy przegląd sygnalizuje dopiero w styczniu 2023.
Ale jak będzie w przyszłym roku na podobnych warunkach, to wezmę bez dwóch zdań.
P.
Ale jak będzie w przyszłym roku na podobnych warunkach, to wezmę bez dwóch zdań.
P.
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
No to muszę przemyśleć ..
Ostatnio zmieniony 24 lis 2021, 15:00 przez Eleonor, łącznie zmieniany 1 raz.
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Nie wiem , nie znam się ale pracuję w Renault i wiem co lejemy , skąd , za ile i jak jest to przechowywane ...
Ok Arona otrzymała pakiet serwisowy - będą 3
Ateca nie ...nie mogę aż o 2,5 miesiąca przyspieszyć .. nic się nie stało
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
- Walt
- Samochód: Seat Ateca 2.0TSI Xperience
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
@rafiner dzięki za info. Zamówiłem. U mnie powinny wypaść dwa przeglądy - 30 i 60 tys. więc koszt niemały

Ostatnio zmieniony 24 lis 2021, 18:06 przez Walt, łącznie zmieniany 1 raz.
Była 1,4TSI Xcellence.
Jest 2.0TSI Xperience.
Jest 2.0TSI Xperience.
-
Rafiner
Spoko, cieszę się że pomogłem.
Ja właśnie wróciłem z przeglądu. Zrobili co mieli zrobić i tyle.
Przegląd, olej z filtrem i filtr kabinowy. W ramach pakietu.
Filtr powietrza sam wymienię, już kupiłem Knehta. Nie dam im 220 zł, bo to przegięcie, teraz producent nie wymaga, ale ja wiem swoje. Jeszcze filtr ok, bo na wszystkim mają przebitkę, ale normatywy na wymianę tak przesadzone, że aż przykro, zwłaszcza że to robota prosta.
Acha, kabinowy był Dyson, nie Knecht/Mahle. Na górze czarny, dołem żółty.
PS. Czy podczas przeglądu robią ścieżkę ? Umknęło mi dzisiaj, ale wydaje mi się, że auto hali nie opuszczało. Jak serwisowałem Skodę, to zawsze była ścieżka, dostawałem wydruki itp.
Ja właśnie wróciłem z przeglądu. Zrobili co mieli zrobić i tyle.
Przegląd, olej z filtrem i filtr kabinowy. W ramach pakietu.
Filtr powietrza sam wymienię, już kupiłem Knehta. Nie dam im 220 zł, bo to przegięcie, teraz producent nie wymaga, ale ja wiem swoje. Jeszcze filtr ok, bo na wszystkim mają przebitkę, ale normatywy na wymianę tak przesadzone, że aż przykro, zwłaszcza że to robota prosta.
Acha, kabinowy był Dyson, nie Knecht/Mahle. Na górze czarny, dołem żółty.
PS. Czy podczas przeglądu robią ścieżkę ? Umknęło mi dzisiaj, ale wydaje mi się, że auto hali nie opuszczało. Jak serwisowałem Skodę, to zawsze była ścieżka, dostawałem wydruki itp.
-
VVojteck
- Samochód: Renault
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Hmmm, oferta niby dobra, a i tak się nie opłaca 
Robię rocznie 15kkm. Jeśli kupię pakiet za 1000 na 24 miesiące to wejdzie mi w to 1 przegląd za ok. 1000.
Co liczę źle?
Robię rocznie 15kkm. Jeśli kupię pakiet za 1000 na 24 miesiące to wejdzie mi w to 1 przegląd za ok. 1000.
Co liczę źle?
-
Rafiner
Tak źle, jeżeli masz auto przynajmniej roczne. Ja robię 10 tys km rocznie.
Po pierwsze, jeden przegląd z olejem ten na 2 lata 30 tys km kosztuje 980 zł czyli praktycznie koszt tego pakietu. Robisz go w 2 roku bez względu na przebieg.
Po drugie, pakiet masz na 2 lata i 40 tys km przebiegu czyli nawet jak jesteś zaraz po przeglądzie, to w 3 roku jest mały przegląd za 600 zł, a w czwartym roku jest duży przegląd w 4 roku, ze świecami i olejem w cenie ok 1800 zł.
Stąd wydając 999 robisz w przyszłości przeglądy za 2400 zł (600 + 1800) czyli 1400 zł do przodu.
Max zysku to przypadek jak jesteś tuż przed przeglądem na 2 lata, bo zostaje Ci 2400 zł w kieszeni mimo zapłacenia 999 zł.
Są jeszcze auta z DSG i wymianą oleju po 60 tys km, ale tego nie rozkminiałem i o tym nie piszę.
Generalnie za 999 się opłaca.
Co ciekawe. W ramach pakietu w 4 roku wymieniają świece bez względu na przebieg, bo tak jest napisane, ale filtra powietrznego już nie, bo mają napisane 6 lat lub 90 tys km. Co ciekawe zawsze rekomendują wymianę tego filtra co 30 tys km oczywiście za pieniądze klienta.