Ładowanie akumulatora EFB

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Ładowanie akumulatora EFB

Post autor: Rafiner »

Ok, trzy sprawy.
1. Wskaźnik UniT wskazuje o 0,07V wyższe napięcie od tego BT.
2. Dzisiaj sprawdziłem Fabie i miała 12,2V podłączyłem do ładowania do tej ładowarki Ctek ct5 i ładowało o dziwo 8 godz prądem 14.9V teraz od 21 jest w trybie care. Rano sprawdzę co to dało.
3. Miernik ma zepsuty wyświetlacz. Będę musiał wymienić, kurde pech.

Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

piotr_kg
Samochód: T-Roc
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: piotr_kg »

Szkoda "Rafiner", że padł Tobie miernik. Ciekawy jestem jakie napięcie daje Twoja ładowarka w poszczególnych minutach podczas ładowania i CARE.

Rafiner

Nie padł, tylko ma uszkodzenie i będzie wymieniony na nowy, albo dopłacę i wezmę ten cęgowy, ma to samo + amperaż bez odpinania aku.

Dziwne, że aku u żony w Fabii tak długo się ładował. Jeszcze nigdy tak nie było. Zawsze 3-4 h i tyle.
Jak sprawdziłem to było 12,2V, a jak podłączyłem, to prąd rósł dość szybko tak 0,1V co sekundę. Przy 13V odłączyłem miernik i poszedłem do domu. Po 1 godzinie sprawdzałem co godzinę miernikiem i do 6,5 godz ładowania cały czas było 14,9V, przy 8 godz świeciło się jeszcze charge, ale nie sprawdzałem miernikiem, przy 8,5 godz już świeciło się care i było o ile dobrze pamiętam 13V na mierniku i tak do rana.
Rano odłączyłem , a teraz o 18 było 12,6V. Auto nie ruszane. Po tym schowałem miernik do pudełka, jutro odsyłam.

Jak podładowywuje Atekę, to podłączałem przy 12.38 V i ładuje się 2 godz, a po 2 godz care i 13V. Na koniec po odłączeniu i kilku godz jest 12,61V.

Jak przyjdzie nowy, to posprawdzam przy kolejnym ładowaniu. Generalnie, pierwszy raz mi tak ładowało aku w Fabii. Zobaczę co się będzie działo.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

mczelny2401
Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: mczelny2401 »

W przyszłym roku musisz być bardziej grzeczny i poprosić Mikołaja o ładowarkę Victrona , wtedy nie będziesz musiał stać przy samochodzie z miernikiem tylko wszystko masz w aplikacji ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

Grubo albo wcale 8-)
oso soplón !!! :lol:

geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Post autor: geranium »

@mczelny2401 ładowałeś akumulator 15Ah czy po 13h naładowało 14,9 Ah ?

@rafiner tak bez czepiania ale volty to napięcie i mierzysz napięcie a nie prąd ...im niższy prąd ładowania tym dłuższy czas ładowania i wolniejszy wzrost napięcia

warto obejrzeć

PS u siebie w aucie przy wypiętej wtyczce napięcie mam cały czas na poziomie 14,9 volta podczas jazdy

Rafiner

geranium pisze:
21 gru 2021, 18:08
warto obejrzeć

PS u siebie w aucie przy wypiętej wtyczce napięcie mam cały czas na poziomie 14,9 volta podczas jazdy
Wiem, tylko klepałem szybko na telefonie. Rosło napięcie oczywiście.

Oglądałem te filmiki.

Podobno powinno być mniej tj. około 14.55V, u mnie jest 14.55-14.60V.

mczelny2401

To na samym dole to jest wynik ze wszystkich ładowań ale to tak bardziej wrzuciłem poglądowo bo jeszcze wtedy bawiłem się funkcjami ładowaczki ;)

mczelny2401

A i teraz jescze widzę że 3 ładowanie było aktywne tak że danymi się nie sugeruj

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

Panowie !Ładujecie i Lądujecie !a macie na to lądowanie jakieś zalecenia czy coś bo nie wiem po co to robicie ? Jakieś wydruki itp pomiary aku pojemności czy tylko V ? bo ja mam po niżej 12,1 a pojemność ok wiec o co wy walczycie mówię o niskich temp bo nie wiem ? Ktoś mi to wytłumaczy czy tylko teoria mierniki v .Jak ktoś ma wątpliwości to proponuję na stacje diagnostyczna podjechać i za 5 zł masz druk co i jak pozdro
oso soplón !!! :lol:

ODPOWIEDZ