Ładowanie akumulatora EFB
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Ładowanie akumulatora EFB
Ok, trzy sprawy.
1. Wskaźnik UniT wskazuje o 0,07V wyższe napięcie od tego BT.
2. Dzisiaj sprawdziłem Fabie i miała 12,2V podłączyłem do ładowania do tej ładowarki Ctek ct5 i ładowało o dziwo 8 godz prądem 14.9V teraz od 21 jest w trybie care. Rano sprawdzę co to dało.
3. Miernik ma zepsuty wyświetlacz. Będę musiał wymienić, kurde pech.
1. Wskaźnik UniT wskazuje o 0,07V wyższe napięcie od tego BT.
2. Dzisiaj sprawdziłem Fabie i miała 12,2V podłączyłem do ładowania do tej ładowarki Ctek ct5 i ładowało o dziwo 8 godz prądem 14.9V teraz od 21 jest w trybie care. Rano sprawdzę co to dało.
3. Miernik ma zepsuty wyświetlacz. Będę musiał wymienić, kurde pech.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Rafiner
Nie padł, tylko ma uszkodzenie i będzie wymieniony na nowy, albo dopłacę i wezmę ten cęgowy, ma to samo + amperaż bez odpinania aku.
Dziwne, że aku u żony w Fabii tak długo się ładował. Jeszcze nigdy tak nie było. Zawsze 3-4 h i tyle.
Jak sprawdziłem to było 12,2V, a jak podłączyłem, to prąd rósł dość szybko tak 0,1V co sekundę. Przy 13V odłączyłem miernik i poszedłem do domu. Po 1 godzinie sprawdzałem co godzinę miernikiem i do 6,5 godz ładowania cały czas było 14,9V, przy 8 godz świeciło się jeszcze charge, ale nie sprawdzałem miernikiem, przy 8,5 godz już świeciło się care i było o ile dobrze pamiętam 13V na mierniku i tak do rana.
Rano odłączyłem , a teraz o 18 było 12,6V. Auto nie ruszane. Po tym schowałem miernik do pudełka, jutro odsyłam.
Jak podładowywuje Atekę, to podłączałem przy 12.38 V i ładuje się 2 godz, a po 2 godz care i 13V. Na koniec po odłączeniu i kilku godz jest 12,61V.
Jak przyjdzie nowy, to posprawdzam przy kolejnym ładowaniu. Generalnie, pierwszy raz mi tak ładowało aku w Fabii. Zobaczę co się będzie działo.
Dziwne, że aku u żony w Fabii tak długo się ładował. Jeszcze nigdy tak nie było. Zawsze 3-4 h i tyle.
Jak sprawdziłem to było 12,2V, a jak podłączyłem, to prąd rósł dość szybko tak 0,1V co sekundę. Przy 13V odłączyłem miernik i poszedłem do domu. Po 1 godzinie sprawdzałem co godzinę miernikiem i do 6,5 godz ładowania cały czas było 14,9V, przy 8 godz świeciło się jeszcze charge, ale nie sprawdzałem miernikiem, przy 8,5 godz już świeciło się care i było o ile dobrze pamiętam 13V na mierniku i tak do rana.
Rano odłączyłem , a teraz o 18 było 12,6V. Auto nie ruszane. Po tym schowałem miernik do pudełka, jutro odsyłam.
Jak podładowywuje Atekę, to podłączałem przy 12.38 V i ładuje się 2 godz, a po 2 godz care i 13V. Na koniec po odłączeniu i kilku godz jest 12,61V.
Jak przyjdzie nowy, to posprawdzam przy kolejnym ładowaniu. Generalnie, pierwszy raz mi tak ładowało aku w Fabii. Zobaczę co się będzie działo.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
mczelny2401
- Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 37 razy
W przyszłym roku musisz być bardziej grzeczny i poprosić Mikołaja o ładowarkę Victrona , wtedy nie będziesz musiał stać przy samochodzie z miernikiem tylko wszystko masz w aplikacji

-
geranium
- Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
@mczelny2401 ładowałeś akumulator 15Ah czy po 13h naładowało 14,9 Ah ?
@rafiner tak bez czepiania ale volty to napięcie i mierzysz napięcie a nie prąd ...im niższy prąd ładowania tym dłuższy czas ładowania i wolniejszy wzrost napięcia
warto obejrzeć
PS u siebie w aucie przy wypiętej wtyczce napięcie mam cały czas na poziomie 14,9 volta podczas jazdy
@rafiner tak bez czepiania ale volty to napięcie i mierzysz napięcie a nie prąd ...im niższy prąd ładowania tym dłuższy czas ładowania i wolniejszy wzrost napięcia
warto obejrzeć
PS u siebie w aucie przy wypiętej wtyczce napięcie mam cały czas na poziomie 14,9 volta podczas jazdy
-
Rafiner
Wiem, tylko klepałem szybko na telefonie. Rosło napięcie oczywiście.
Oglądałem te filmiki.
Podobno powinno być mniej tj. około 14.55V, u mnie jest 14.55-14.60V.
-
mczelny2401
To na samym dole to jest wynik ze wszystkich ładowań ale to tak bardziej wrzuciłem poglądowo bo jeszcze wtedy bawiłem się funkcjami ładowaczki 
-
mczelny2401
A i teraz jescze widzę że 3 ładowanie było aktywne tak że danymi się nie sugeruj
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
Panowie !Ładujecie i Lądujecie !a macie na to lądowanie jakieś zalecenia czy coś bo nie wiem po co to robicie ? Jakieś wydruki itp pomiary aku pojemności czy tylko V ? bo ja mam po niżej 12,1 a pojemność ok wiec o co wy walczycie mówię o niskich temp bo nie wiem ? Ktoś mi to wytłumaczy czy tylko teoria mierniki v .Jak ktoś ma wątpliwości to proponuję na stacje diagnostyczna podjechać i za 5 zł masz druk co i jak pozdro
oso soplón !!!