Kurde mam to chyba u siebie - muszę sprawdzić ten patentpatryk7133 pisze: ↑30 gru 2021, 22:13Sprawdź zamki tylnych kanap często stuka któryś z tych zamków, bo ma luz ludzie opisują, że pomaga nałożenie trochę smaru na metalowe ucho, na którym zahacza się zamek lub owinięcie go cienką warstwą taśmy izolacyjnej.
Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
Rador83
- Samochód: Seat Ateca 2.0TSI DSG 4Drive Xperience 2020
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
- Grz_Bo
- Samochód: Seat Leon
- Podziękował: 413 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Wczoraj macałem - podobnie skrzypią pokrywki umożliwiające dostęp do tylnych świateł wmontowane w plastikową osłonę klapy. Nasmarowałem je wczoraj, ale jeszcze nie testowałem. Dodatkowo przy położonych oparciach dźwięk nie występuje. Może coś w oparciach. Podkleiłem również filcem plastiki zamontowane w otworze na narty. DRador83 pisze:Kurde mam to chyba u siebie - muszę sprawdzić ten patentpatryk7133 pisze: ↑30 gru 2021, 22:13Sprawdź zamki tylnych kanap często stuka któryś z tych zamków, bo ma luz ludzie opisują, że pomaga nałożenie trochę smaru na metalowe ucho, na którym zahacza się zamek lub owinięcie go cienką warstwą taśmy izolacyjnej.
Ale nie pomogło.
Odnośnie zamka jeszcze nie testowałem.
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
W związku z tym, że w następnym tygodniu chcę się jeszcze raz umówić na jeszcze jedną jazdę próbną powrócę do tematu buczenia silnika 1,5 l. Czy posiadacze takiego silnika mogliby mi pomóc i na początku tygodnia sprawdzić, czy przy obrotach trochę ponad 1000 do 1500 - 1600 także i u Was na postoju, na wolnych obrotach, buczy, bez względu na nagrzanie ? A jeżeli tak, to jak jest podczas jazdy, czy także je słychać, czy wtedy mniej lub w ogóle ? Mimo że handlowiec zapewnia mnie o tym, że to najcichszy silnik i cichszego nie znajdę (przy 800 - 900 faktycznie go nie słychać i pracę widać tylko na wskaźniku obrotów), to mimo to bardzo mi to buczenie przeszkadza i nie uważam tego za standard, normę. Może to tylko coś jest nie tak z tym konkretnym egzemplarzem i tylko tak ściemnia, żeby jakoś wyjść z twarzą ? Nie ma niestety innego dla porównania. Dlatego tak o to dopytuję, ponieważ w moim aktualnym dieslu buczenie, mniej lub bardziej głośne, jest praktycznie przez cały czas, bez względu na temperaturę, obroty, czy obciążenie i bardzo mi to przeszkadza, jestem wyczulony, czytaj przeczulony i nie chciałbym tego mieć, męczyć się, w nowym samochodzie za jak by nie było niemałe pieniądze. Wiem, że wytłumienie tego buczenia także nie wchodzi w grę, ponieważ wytłumienie basów jest dość ciężkie w domowym audio, a w samochodzie prawie nieosiągalne, bez względu na koszty. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
U mnie jest słychać głośniejsza pracę silnika tylko przy jeździe na 2 cylindrach ACT i to przy nie rozgrzanym silniku do 90 stopni albo przy jeździe pod niewielkim obciążeniem czyli pod lekka górkę. Poza tymi przypadkami cisza.
-
Misiek
Czyli że jednak handlowiec coś ściemnia i jest jakiś problem z tym konkretnym silnikiem, niestety tym na jazdy próbne ? Może jeszcze inni użytkownicy się odezwą. Jeśli tak, to źle o nich świadczy, bo według mnie taki na jazdy powinien być idealny, żeby tak jak ja klient się nie przeraził. Kiedyś, przed Galaxy, jak szukałem jakiegoś nowego vana, to jechałem Oplem Zafirą dieslem i przez cały czas BARDZO WYRAŹNIE drżała mu podłoga kierowcy, przy każdych obrotach. Handlowiec próbował wybrnąć z tego, że ich szef ma takiego samego diesla i u niego nie drży i będę mógł przejechać się, podziękowałem.
-
OnlineEleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
U mnie w 1.5 DSG jest cisza ...
Jedyne co słyszę i to tylko na postoju to zaworek numer 04E 133 277 A na przewodzie podciśnienia.
Nazywa się to jakoś tak : tłumik pulsacji ciśnienia paliwa
Jest to taki dźwięk pompki .... I jak na razie nie ma na to lekarstwa
Jest to w każdym nowszym 1.5 - napisałem każdym nowszym gdyż miałem kiedyś Atecę 1.5DSG 2019 testową i tam tego nie było ale potem coś zmienili ....
Pisałem już tutaj o tym...
Jedyne co słyszę i to tylko na postoju to zaworek numer 04E 133 277 A na przewodzie podciśnienia.
Jest to w każdym nowszym 1.5 - napisałem każdym nowszym gdyż miałem kiedyś Atecę 1.5DSG 2019 testową i tam tego nie było ale potem coś zmienili ....
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
-
Misiek
To jak myślisz, bo nie mam żadnej koncepcji, jak by tu sprawdzić na innym egzemplarzu, czy inny jednak nie buczy, a tylko ten jeden ? Nie wiem co handlowiec odpowie, bo może nie mieć dostępu do innego i wtedy kicha.Eleonor pisze: ↑31 sty 2022, 9:34U mnie w 1.5 DSG jest cisza ...
-
OnlineEleonor
W Atece z tym silnikiem na pewno jest cicho - było kilka modernizacji wyciszenia ...
Nie wiem z jakiego auta przechodzisz ... bo to także jest ważne np. miałeś auto premium super wyciszone to może w Atece wyczujesz że jest głośno
Ja mam jak na razie bardzo dobry słuch i słyszę ten dźwięk w kabinie a mają go wszyscy:
https://www.autocentrum.pl/usterki/skod ... uki-18803/

Ostatnio zmieniony 31 sty 2022, 18:12 przez Eleonor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
geranium
- Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
bądź męski i wybierz się do innego salonu.... a wtedy wszystkie twoje wątpliwości się rozwiejąMisiek pisze: ↑31 sty 2022, 11:51To jak myślisz, bo nie mam żadnej koncepcji, jak by tu sprawdzić na innym egzemplarzu, czy inny jednak nie buczy, a tylko ten jeden ? Nie wiem co handlowiec odpowie, bo może nie mieć dostępu do innego i wtedy kicha.Eleonor pisze: ↑31 sty 2022, 9:34U mnie w 1.5 DSG jest cisza ...
PS. U mnie w 1.5 DSG jest cisza
-
OnlineEleonor
Jak masz auto z okolic do września 2019 to może tak .... ja mam ze stycznia 2020 i już jest inaczej aż do teraz nawet w liftingu
Jak masz tak jak ja toś głuchy ....
Tak jest u mnie:

A tak było w Atece -demo 2019: