Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: Kubawojcik »

No to jeszcze nie mineło :) srednio opoznienia sa jakos 4-5 miesiecy z tego co sie zorientowałem.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Bartlomiej
Samochód: Seat
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Bartlomiej »

Tak, ale nie mam żadnych informacji. Równolegle znajomy zamówił paska i odbiór ma za 2 miesiące. Od samego początku jest informowany co i jak...

yamash
Samochód: CUPRA ATECA 2.0 TSI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: yamash »

u mnie w umowie przedwstępnej jest wpisana kwota brutto. Dealer potwierdził że nie ma mowy o zmianie ceny. Jedynie jeśli przed dniem zawarcia umowy sprzedaży (umowy przyrzeczone) dojdzie do zmiany przepisów dotyczących należności na rzecz skarbu państwa, w tym zobowiązań podatkowych, mających wpływ na cenę samochodu, cena określona w pkt 2.1 umowy może ulec odpowiedniej zmianie. Sprzedawca pisemnie powiadomi o tym kupującego na adres podany w umowie. W takiej sytuacji kupującemu przysługuje prawo do odstąpienia od niniejszej przedwstępnej umowy sprzedaży, w terminie do 30 dni od daty otrzymania zawiadomienia o zmianie ceny. Sprzedawca jest wówczas zobowiązany do zwrotu kupującemu wpłaconej kwoty zadatku. Myśle że warto czekać - patrząc na to ile to autko już teraz w konfiguratorze kosztuje ! U mnie to już jakieś 16tys ( zamówione w sierpniu 2021 ) model CUPRA ATECA 2.0 TSI - Termin odbioru według umowy luty 2022. Pewnie za chwilę będą przychodziły pisemka o opóznieniu produkcyjnym.

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Może teraz nie opłaca im się sprzedawać po cenie wpisanej w umowie?

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Bonifacy pisze:
01 lut 2022, 12:29
A jak jest z ceną zamawianych samochodów, na które oczekuje się tak długo? Czy płaci się wg zamówienia, czy diler zachowuje prawo podniesienia ceny? Bo przecież inflacja, ceny stale idą w górę...
Wszystko MUSI być zapisane w umowie, nic "na twarz, na gębę" : jeżeli sprzedawca zastrzega sobie prawo do zmiany ceny, bo coś tam, to musi być to napisane, jeżeli nie, to obie strony bez względu na cokolwiek obowiązuje cena z umowy, nie ma innej możliwości.

A tak przy okazji, bo widzę, że masz 1,5 litrowy silnik, a jeszcze się nie wypowiadałeś - czy u Ciebie także słychać to buczenie przy 1100 - 1600 obrotów, czy może nie lub nie przeszkadza Ci to aż tak bardzo ? Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Madhad »

Bartlomiej pisze:
01 lut 2022, 12:13
Cześć,
Obserwuje forum od kilku miesięcy i stwierdzam, że dziwny ten temat z tą realizacją...

Zamówiłem swoją ateke w pierwszej połowie września 2021. Do dziś nie mam żadnej informacji odnośnie terminu realizacji. Co miesiąc dzwonię do dealera z pytaniem czy coś wiadomo. Ostatnio przekazał mi info, że zdarza się, że po przykładowo pół roku, gdzie nie było informacji odnośnie terminu realizacji (tak jak w moim przypadku) auto jest do odbioru w ciągu czterech tygodni.
Nie chcę mi się w te obietnice. Nie wiem czy nie jest to celowe blokowanie, żeby nie zrezygnować z zamówienia...
Chciałabym żeby tak było, ale jak na razie u mnie się nie sprawdziło. Dzisiaj idę na jazdę próbną T-rokiem. Z tego co mi powiedział sprzedawca, to VW jest drugi w kolejce jeśli chodzi o produkcję, potem jest Skoda, a na końcu jest Seat. W takiej konfiguracji to nie ma szans w ogóle na samochód. Na T-rok'a DSG 4x4 w automacie czeka się około 4 miesięcy i pewnie nie mija się to z prawdą. Milczenie, brak odpowiedzi na zadawane pytania, kompletne ignorowanie klienta zaczyna mnie już frustrować. Nie mogę uwierzyć w to, że jest to wynik braku części przez 14 miesięcy. Bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że Seata traktuje się po macoszemu i w ogóle nasz rynek jest kompletnie ignorowany. Jeśli mają części dla innych marek, to i tu powoli powinni luzować stare zamówienia. T-rok nie jest szczytem moich marzeń, ale też jest niezły.

Madhad

A dla rozwiania wątpliwości. Mam potwierdzenie, że cena pozostaje taka jak w zamówieniu. Dla pocieszenia.

MiguelSedinum
Samochód: Ateca FR 2.0 2022
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: MiguelSedinum »

A jak długo trwa realizacja od rozpoczęcia produkcji ?
Ja mam zamówienie z Października21, termin produkcji to 10 tydzień tego roku.
Czy ten 10tydzień nie jest wcale wiążący i może być tak, że nie odbiorę auta do lata?

Madhad

MiguelSedinum pisze:
02 lut 2022, 14:11
A jak długo trwa realizacja od rozpoczęcia produkcji ?
Ja mam zamówienie z Października21, termin produkcji to 10 tydzień tego roku.
Czy ten 10tydzień nie jest wcale wiążący i może być tak, że nie odbiorę auta do lata?
Nie jest wcale wiążący. Mogą zrobić co chcą. Mi zmienili termin już piąty raz.
A produkują się szybko, bo ponoć około miesiąc mogą być już sprzedawcy.
Za ten post autor Madhad otrzymał podziękowanie:
MiguelSedinum (03 lut 2022, 12:51)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Zamówienie z początku kwietnia. Na ten moment nic nie wiadomo. Dobicie do pełnego roku oczekiwania raczej przesądzone...

ODPOWIEDZ