Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: Luk4as »

W wyniku pożaru hali produkcyjnej Skody 16 tysięcy Octavii trafi do klientów dopiero za kilka miesięcy. Nie ma materiałów, żeby je wykończyć

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Madhad »

Jeszcze raz odnośnie oczekiwania. Byłam, porozmawiałam tym razem z innym sprzedawcą z Plichty Gdańsk. Z produkcją Ateki jest kosmos niewyobrażalny. Zjeżdża mu teraz zamówienie na wersję X z 2litrowym silnikiem w kolorze czarnym. Klient czekał 2 miesiące. Tak, tylko 2 miesiące. Zrezygnował i jest do wzięcia. I nikt nie potrafi powiedzieć, jakim kluczem się ta fabryka kieruje, co decyduje, że realizują takie, a nie wcześniejsze zamówienie. Przy konfiguracji danego modelu siedzenia z alcantary od razu wydłużają czas produkcji, w innym modelu kompletnie nie mają wpływu. To samo z silnikiem. Jak widać jakieś części mają, skoro produkują, a chyba moment zamówienia nie ma najmniejszego znaczenia.

Awatar użytkownika
Orłoś
Samochód: Ateca Xcellence 2.0 TSI
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Orłoś »

Madhad pisze:
04 lut 2022, 8:44
I nikt nie potrafi powiedzieć, jakim kluczem się ta fabryka kieruje, co decyduje, że realizują takie, a nie wcześniejsze zamówienie.
Nikt nie potrafi powiedzieć, bo od paru lat jest problem z częściami, głównie układy scalone (półprzewodniki), ale nie tylko.
Covid jeszcze bardziej to spotęgował, bo priorytet ma elektronika i RTV. Wiesz, to zależy od szczęścia, jak trafisz z zamówieniem w okres gdy Kvasiny ( fabryka Ateca, Skoda Superb i nie tylko ) mają dane części na stanie to okres produkcji wynosi około 2 miesiące, jak nie masz szczęścia okres produkcji może wydłużyć się do około 2 lat. Dealer Wam dlatego nie powie ile będziecie czekać na swój samochód. Ja na swoją pierwszą Atecę czekałem 7 miesięcy i zrezygnowałem, drugie zamówienie to już tylko 2 miesiące oczekiwania. Wniosek jest taki, że albo się uzbroicie w cierpliwość albo trzeba rezygnować i szukać samochodów dostępnych od ręki.
Ateca Xcellence | 2.0 TSI 190KM | DSG7 | 4Drive | Magnetic Brown | Felgi 18" PERFORMANCE 36/2 MACHINED | Felgi 17" ABRERA II | Alcantara Black | Panorama | Comfort Assistant Plus | Podgrzewana przednia szyba | Navi | Elektryczna klapa bagażnika | Widok 360 | Ładowanie Qi | VC

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Tak tylko tych od ręki też nie ma, bo klienci zamawiają że stoku to co dealer ma zamówione.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Awatar użytkownika
Orłoś

No wiem, wiem Endrju. Jak ostatnio byłem na przeglądzie to w salonie stały dosłownie trzy samochody Tarraco, Leon i Formentor. Na Formentorze kartka rezerwacja, czyli w sumie były tylko dwa;) Nie zazdroszczę tym co teraz oczekują na swoje auta.
Ateca Xcellence | 2.0 TSI 190KM | DSG7 | 4Drive | Magnetic Brown | Felgi 18" PERFORMANCE 36/2 MACHINED | Felgi 17" ABRERA II | Alcantara Black | Panorama | Comfort Assistant Plus | Podgrzewana przednia szyba | Navi | Elektryczna klapa bagażnika | Widok 360 | Ładowanie Qi | VC

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

Orłoś pisze:
04 lut 2022, 11:04
Madhad pisze:
04 lut 2022, 8:44
I nikt nie potrafi powiedzieć, jakim kluczem się ta fabryka kieruje, co decyduje, że realizują takie, a nie wcześniejsze zamówienie.
Nikt nie potrafi powiedzieć, bo od paru lat jest problem z częściami, głównie układy scalone (półprzewodniki), ale nie tylko.
Covid jeszcze bardziej to spotęgował, bo priorytet ma elektronika i RTV. Wiesz, to zależy od szczęścia, jak trafisz z zamówieniem w okres gdy Kvasiny ( fabryka Ateca, Skoda Superb i nie tylko ) mają dane części na stanie to okres produkcji wynosi około 2 miesiące, jak nie masz szczęścia okres produkcji może wydłużyć się do około 2 lat. Dealer Wam dlatego nie powie ile będziecie czekać na swój samochód. Ja na swoją pierwszą Atecę czekałem 7 miesięcy i zrezygnowałem, drugie zamówienie to już tylko 2 miesiące oczekiwania. Wniosek jest taki, że albo się uzbroicie w cierpliwość albo trzeba rezygnować i szukać samochodów dostępnych od ręki.
Wszystko pięknie, wszystko ładnie, tylko jak to się ma do kolejki oczekujących ? Uważam to za całkowity bezsens i brak jakiejkolwiek logiki, ponieważ jak deficytowe części pojawią się na magazynie, to powinny zostać wykorzystane na produkcję najpierw samochodów najdawniej zamówionych, a nie ostatnio. Od lat główna i jedyna słuszna zasada gospodarki magazynowej, to FIFO, czyli First In, First Out, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, czyli najstarsze, najdłużej leżące, schodzi najszybciej, a nie odwrotnie. To tak jakby z sklepie produkty z określonym terminem przydatności sprzedawali od najkrótszego terminu, a ten z kończącym się przeceni się lub po jego upływie wyrzuci się.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Wszystko zależy jeszcze od wersji, jak do FR potrzeba więcej np.sterownikow a do Style potrzeba ten co jest to robią ten na którym się da zarobić już pieniądze i to jest raczej logiczne. Chociaż nie dla tych którzy czekają kupę czasu. Nic niestety na to nie poradzimy.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Misiek pisze:
04 lut 2022, 11:52
Od lat główna i jedyna słuszna zasada gospodarki magazynowej, to FIFO, czyli First In, First Out, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, czyli najstarsze, najdłużej leżące, schodzi najszybciej, a nie odwrotnie. To tak jakby z sklepie produkty z określonym terminem przydatności sprzedawali od najkrótszego terminu, a ten z kończącym się przeceni się lub po jego upływie wyrzuci się.
Świetnie Miśku, tylko sądzę, że ta zasada niekoniecznie sprawdza się w procesie produkcji. Tam mogą być (i na pewno są) inne priorytety.
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

A co powiecie jak kolega odebrał Tarraco Syle, z listwami od FR, bo aktualnie takie mieli na produkcji ....

Awatar użytkownika
Orłoś

Misiek pisze:
04 lut 2022, 11:52

Od lat główna i jedyna słuszna zasada gospodarki magazynowej, to FIFO, czyli First In, First Out, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, czyli najstarsze, najdłużej leżące, schodzi najszybciej, a nie odwrotnie. To tak jakby z sklepie produkty z określonym terminem przydatności sprzedawali od najkrótszego terminu, a ten z kończącym się przeceni się lub po jego upływie wyrzuci się.
Tu się niestety mylisz. To nie "spożywka", że musi być FIFO, które tam jak najbardziej powinno być stosowane. Istnieją inne metody stosowane w produkcji i logistyce np. LIFO, czyli last in, first out, które są stosowane w wielu zakładach produkcyjnych. Tak jak napisał Endrju, fabryka w Kvasinach ogarnia tak produkcję, że w zależności od wersji wyposażenia i dostępności części stara się wykonywać jak najwięcej aut, przecież im też zależy na jak najszybszym wydaniu samochodu. To, że fabryka w Indiach czy Chinach nie zrobi im, np. miliona sterowników to nie ich wina. W Anglii dealerzy Forda bodajże sprzedają samochody bez ekranów nawigacji. Jak się pojawi na stanie to przyjeżdżasz i Ci montują ;) Ciekawe czasy :)

ODPOWIEDZ