Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: Endrju »

Myślę że jest to podwójna blokada wtedy, tylko jak ktoś wejdzie do auta to bieg wrzuci przy blokadzie w DSG a tu niespodzianka bo będzie druga. W Atecę skrzynia jest połączona mechaniczne dlatego jest dźwignią w nowym Leonie jest już elektroniczna dlatego jest ten cyngiel mały.

Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

overheat pisze:
25 lut 2022, 15:23
Czy jest sens montować blokadę skrzyni biegów (np. bear lock) w 2.0 DSG? Co taka blokada w zasadzie blokuje? Samą dźwignię? Czy jakiś mechanizm skrzyni? Czy w Atece z DSG dźwignia to tylko elektroniczny kontroler, czy też jest mechanicznie podłączona do skrzyni?
Blokada Bear Lock blokuje wyłącznie mechanicznie możliwość przestawienia dźwigni zmiany biegów w pozycji wsteczny dla mechanicznej i w pozycji parking dla automatycznej. Jest to na ogół otwór po prawej stronie kolumny środkowej pod dźwigną zmiany biegów, w który wkłada się specjalny gruby bolec z kluczem. Blokada ta od zawsze była oceniana jako bardzo skuteczna, ponieważ uniemożliwiała przełączenie biegów. Dlatego piszę w czasie przeszłym, ponieważ w temacie kradzieży samochodów w ostatnich latach wiele się zmieniło i teraz to już chyba wszystko jakoś da się obejść. Jest tylko jedna bardzo ważna sprawa : blokada ta eliminuje tak zwane szybkie kradzieże, a chyba te są nadal najczęstsze, ponieważ przy niej nie da się szybko odjechać. Jest tylko poza ceną jeden mankament, zresztą tak jak w każdym zabezpieczeniu nieelektronicznym, że trzeba zrobić dziurę oraz przede wszystkim za każdym razem montować i demontować bolec, a to może być dla niektórych za bardzo uciążliwe.

Jeżeli ważniejsze jest zabezpieczenie długoterminowe na czas postoju po pracy do rana pod blokiem na wspólnym niestrzeżonym parkingu, to uważam że warto się poświęcić na tą czynność i przyzwyczaić do niej (montaż i demontaż bolca), ale jeżeli krótkoterminowe, na czas wizyty na przykład w sklepie, to zdecydowanie nie, ponieważ z uwagi na uciążliwość montażu i demontażu możemy z czasem zacząć stosować je coraz rzadziej i wtedy to już zdecydowanie nie ma sensu.

Istnieje jednak wiele innych, mniej uciążliwych zabezpieczeń, głownie elektronicznych, które także są bardzo skuteczne, najlepiej tak zwane indywidualnie montowane "chytrówki". Poza tym jeżeli Twój samochód zostanie namierzony i "zaplanowany", to żebyś nie wiem co stosował, to i tak samochód zniknie. Należy jednak przy tym pamiętać, że wszelkie dodatkowe zabezpieczenia mniej lub bardziej utrudniają tak zwaną kradzież szybką, w ciągu kilku, kilkunastu sekund, a te są nadal najpopularniejsze. Alarmy fabryczne i większość tak zwanych akcesoryjnych, czyli tych montowanych dodatkowo w dowolnym zakładzie z autoalarmami są już dawno doskonale rozpracowane przez mniej lub bardziej doświadczonych złodziei i nie stanowią praktycznie żadnej ochrony, także przy kradzieży szybkiej, ponieważ wszyscy już dobrze wiedzą co trzeba zrobić, co zmodyfikować, podłączyć lub odłączyć, żeby auto ruszyło lub przynajmniej nie wyło syrenką. Od lat specjaliści od zabezpieczeń najbardziej polecają wspomniane zabezpieczenia indywidualne, najlepiej najprostsze, ale indywidualne, niestandardowo montowane, ponieważ jeżeli złodziej Cię nie zna, dokładnie nie obserwował od pewnego czasu i nie wie jakie zabezpieczenie masz zamontowane i jak je odbezpieczasz, to zostaje nim skutecznie zaskoczony i na ogół poddaje się z powodu presji czasu. Jeżeli jednak Twój pojazd będzie mu "bardzo potrzebny", to pojawi się innym razem, z na przekład lawetą lub małą ciężarówką (blokada ewentualnej lokalizacji GPS), a na to jeszcze zabezpieczenia nie ma.

Także wyłącznie indywidualne "chytrówki" ze zdalną, bezprzewodową deaktywacją, ukryty w niewidocznym miejscu, ale w zasięgu ręki mechaniczny "pstryczek", dodatkowa klawiatura lub w ustalonej kolejności klikane istniejące w samochodzie włączniki odłączające wybrane obwody lub na przykład odcinające przewód paliwowy. Możliwości jest wiele i warto sobie o tym poczytać w Internecie.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
overheat (26 lut 2022, 17:47)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

mczelny2401
Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: mczelny2401 »

Misiek

"Sprawcy weszli do domu Pyżalskich, który jest obecnie remontowany i zabrali z niego kluczyki do dwóch luksusowych aut" - czy można było łatwiej, chyba nie. Na przejęcie oryginalnych kluczyków jeszcze nie wymyślili zabezpieczenia, nawet nie potrzeba było "walizki".

janusz&grażyna
Samochód: Skoda Karoq 1.5TSI DSG
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: janusz&grażyna »

Blokada mechaniczna "niedżwiedzia" do 1.5 dsg jest "bezbolcowa" to znaczy blokuje się obracając pierścień a odblokowuje wkładając w środek klucz i przekręcając go o 1/4 obrotu. Jednak pewna uciążliwość zostaje.
Niedzwiedż ma w ofercie "blokady" do nowego ęlektrycznego sterowania skrzynią dsg.
Kto zainteresowany może sprawdzić na ich stronie

overheat
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: overheat »

Dzięki misiek za obszerny komentarz! Będę brał to wszystko pod uwagę. Chodzi mi głównie o zabezpieczenie do samochodu w garażu podziemnym. Czyli nie gdy jestem na zakupach, ale gdy auto stoi w niewidocznym miejscu, czasem kilka dni (a nie da sie załadować tam go na lawetę).

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Post autor: Grz_Bo »

Grz_Bo pisze:
Rador83 pisze:
patryk7133 pisze:
30 gru 2021, 22:13

Sprawdź zamki tylnych kanap często stuka któryś z tych zamków, bo ma luz ludzie opisują, że pomaga nałożenie trochę smaru na metalowe ucho, na którym zahacza się zamek lub owinięcie go cienką warstwą taśmy izolacyjnej.
Kurde mam to chyba u siebie - muszę sprawdzić ten patent :D
Wczoraj macałem - podobnie skrzypią pokrywki umożliwiające dostęp do tylnych świateł wmontowane w plastikową osłonę klapy. Nasmarowałem je wczoraj, ale jeszcze nie testowałem. Dodatkowo przy położonych oparciach dźwięk nie występuje. Może coś w oparciach. Podkleiłem również filcem plastiki zamontowane w otworze na narty. D
Ale nie pomogło.

Odnośnie zamka jeszcze nie testowałem.

Finałowo okazało się, że to stukał zamek blokujący oparcie pasażera po prawej stronie.

Serwis znał przyczynę, na podstawie podobnych problemów w Leonie.

Łatwo to zweryfikować, jeśli komuś, też coś stuka z tyłu, czy to nie przypadkiem ten zamek z oparcia.

Wystarczy położyć oparcie, jeśli stuki ustają to przyczyną jest ten zamek.

Misiek

overheat pisze:
26 lut 2022, 17:50
Dzięki misiek za obszerny komentarz! Będę brał to wszystko pod uwagę. Chodzi mi głównie o zabezpieczenie do samochodu w garażu podziemnym. Czyli nie gdy jestem na zakupach, ale gdy auto stoi w niewidocznym miejscu, czasem kilka dni (a nie da sie załadować tam go na lawetę).
Bardzo proszę, polecam się na przyszłość :)

W sytuacji Twojego wspólnego garażu podziemnego może być problem, ponieważ jeżeli tam nie ma monitoringu lub ochrony, to potencjalny złodziej ma wystarczającą ilość czasu na opanowanie i rozpracowanie prawie wszystkiego, może także nie być nadmiernie niepokojony przez innych kierowców pozostawiających lub odbierających swoje samochody. A jak sobie nie poradzi za pierwszym razem, to przyjdzie następny raz. Oby tylko nie okazało się, że akurat Twój samochód jest mu "bardzo potrzebny". Mimo to życzę powodzenia w doborze "kombinowanych zabezpieczeń".

Awatar użytkownika
Mr.Art29
Samochód: Formentor + ATECA 2.0TDI 150KM Xcellence 4drive
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Szybkie ? - szybkie odpowieOlejdzi !

Post autor: Mr.Art29 »

Jaki olej stosowac do Ateca 2.0 TDI ,Ad blu, silnik DFFA nie long life a dobry 160000km , porządny dobry olej .Poproszę o takie namiary bo chcę sam kupowac i wymieniać co 10000 max 12 000 nie więcej .Czytałem gdzies ze Castrol VWpoleca ale zależy mi na dobrym oleju dokładnie dobranym do silnika i Ad blu .Dziękuje za pomoc . Pozdrawiam .

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Z tematu Miniporadnik olejowy autorstwa kolegi sailor88:
Silniki TDI-tylko norma 504.00/507.00 (0w30, 5w30). Obecnie nie wolno stosować oleju 508.00/509.00, będzie to możliwe po odpowiednich zmianach konstrukcyjnych silników.
Ostatecznym wyznacznikiem stosowanego oleju, czyli odpowiednia norma, powinna być instrukcja obsługi danego auta, gdyż w zależności od kodu silnika i rocznika różnice mogą wystąpić nawet w obrębie tej samej mocy i pojemności.
I jeszcze jedno, nie należy bać się olejów o niskiej lepkości, bo to nie jest główny czynnik odpowiadający za smarność. Taki olej szybciej dociera do węzłów tarcia, szybciej krąży, lepiej odbiera ciepło i stawia mniejsze opory parom trącym. Olej 0w20 to i tak „grubas” w porównaniu do 0w16, 0w12 i opublikowaną ostatnio przez stowarzyszenie SAE specyfikacją…0w8.
I dalej masz tam wypisane kilka konkretnych produktów. Poczytaj, a może w międzyczasie sailor88 odpowie czy w międzyczasie nie pojawiło się coś nowego i może dopowie coś na temat adblue.
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowanie:
Mr.Art29 (08 maja 2022, 21:30)
Ocena: 4.76%
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

ODPOWIEDZ