Spoko byłoby wiedzieć przed serwisem klimatyzacji, bo zbliża się wiosna
Czynnik klimatyzacji i olej sprezarki
-
elni
- Samochód: Ateca ecomotive
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Czynnik klimatyzacji i olej sprezarki
Witam. Czy ktoś z forum wie ile może być czynnika klimatyzacji i oleju do smarowania sprężarki , albo czy jest jakaś tabelka co do roczników do naszych Atec?
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Re: Czynnik klimatyzacji i olej sprezarki
Pod maską masz wklejkę z rodzajem czynnika i jego ilością w gramach, a oleju dodaje się w stosownej proporcji...
- Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Jak nie musisz, to nie rób. Fabryka zawsze chodzi najlepiej. Ja w Fabii zrobiłem serwis klimy po 5 latach i brak czynnika był minimalny. Po kolejnych 3 latach (w 8 roku) znowu zrobiłem no bo wakacje, gorąco itp. i znowu ok. Jak nie masz objawów to nie ruszaj. Ja zamierzam robić serwis w Ayece w prawie 5 roku tuż przed końcem gwarancji jak nic się nie będzie działo wcześniej. Tak to nie ruszam. Robie tylko odrzybianie układu wentylacji co 2 lata.
- Ocena: 4.76%
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
elni
- Samochód: Ateca ecomotive
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Moje auto jest z 2016 , kupione w listopadzie zeszłego roku i jeszcze mało co było sprawdzane na klimie , jedynie włączałem na kilka minut żeby zobaczyć czy wieje chłodem i czy ogrzewa, no i wszystko wydaje się ok. Zobaczę jak będzie w lecie . Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Nie wspominałeś, że używka. Myślałem, że masz od nowości. W takim razie inne podejście.elni pisze: ↑10 mar 2022, 17:02Moje auto jest z 2016 , kupione w listopadzie zeszłego roku i jeszcze mało co było sprawdzane na klimie , jedynie włączałem na kilka minut żeby zobaczyć czy wieje chłodem i czy ogrzewa, no i wszystko wydaje się ok. Zobaczę jak będzie w lecie . Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Po pierwsze wymień filtr kabinowy. Sam kup i wymień, prościzna.
Jak auto ma 6 rok, to faktycznie możesz zrobic serwis, bo nie znasz przeszłości, jak często była włączana klima, w jakich warunkach użytkowana, czy coś było robione, jakaś nieszczelość itp.
Auto używane, to zawsze auto niepewne, stąd działamy prewencyjnie, olej, filtry, płyn hamulcowy, serwis klimy. Chyba, że masz pewne auto z książką i wiesz co było robione.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone.