Czas oczekiwania na Atekę
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Re: Czas oczekiwania na Atekę
Co to jest zaliczka?
Nasi Klienci często zadają pytanie co to jest zaliczka i jakie konsekwencje niesie jej wybór w przypadku finansowania realizacji celu umowy przedwstępnej. Stanowi ona niesformalizowaną formę przekazania Kontrahentowi pieniędzy niezbędnych do wykonania usługi. W sytuacji niewykonania umowy zostaje zwrócona w całości Klientowi, również gdy przedmiot umowny nie zostanie zrealizowany z jego winy. Jednocześnie nie może on wystąpić o zwrot zaliczki w kwocie dwukrotnie większej, jak ma to miejsce w wypadku zadatku.
Opisywana forma subsydiowania wykonawcy przed realizacją zlecenia nie stanowi regulowanego prawnie zastrzeżenia umownego. W związku z tym zaliczka nie jest skutecznym zabezpieczeniem na wypadek niewykonania umowy. Można ją porównać do niezobowiązującej formy rezerwacji towaru albo terminu wykonania usługi. Niedotrzymanie go nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami. Warto pamiętać, iż zaliczkowanie musi być wyraźnie oznaczone w umowie. W innym wypadku kwota będzie traktowana jako zadatek.
Nasi Klienci często zadają pytanie co to jest zaliczka i jakie konsekwencje niesie jej wybór w przypadku finansowania realizacji celu umowy przedwstępnej. Stanowi ona niesformalizowaną formę przekazania Kontrahentowi pieniędzy niezbędnych do wykonania usługi. W sytuacji niewykonania umowy zostaje zwrócona w całości Klientowi, również gdy przedmiot umowny nie zostanie zrealizowany z jego winy. Jednocześnie nie może on wystąpić o zwrot zaliczki w kwocie dwukrotnie większej, jak ma to miejsce w wypadku zadatku.
Opisywana forma subsydiowania wykonawcy przed realizacją zlecenia nie stanowi regulowanego prawnie zastrzeżenia umownego. W związku z tym zaliczka nie jest skutecznym zabezpieczeniem na wypadek niewykonania umowy. Można ją porównać do niezobowiązującej formy rezerwacji towaru albo terminu wykonania usługi. Niedotrzymanie go nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami. Warto pamiętać, iż zaliczkowanie musi być wyraźnie oznaczone w umowie. W innym wypadku kwota będzie traktowana jako zadatek.
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
-
MrNobody
- Samochód: Seat Ateca FL 1.5 DSG
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Od siebie dodam, że mi dealer powiedział, że mogę zrezygnować kiedy chcę i zaliczką jest zwrotna (btw. zaliczka z definicji jest zwrotna, w przeciwieństwie do zadatku).
-
Tomi99
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Dodam od siebie, że znalazłem salon gdzie nie pobierają żadnej zaliczki i można zamówić auto z konfiguratora wpłacając 0 zł
Fizycznie dokonałem takiego zamówienia jakiś czas temu żeby "czas leciał" ale czy będę czekał się okaże może wybiorę coś z dostępnych.
-
Kubawojcik
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Za Atece nie placilem zaliczki. Czasy sa takie ze raczej nie jest to potrzebne.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
U mnie na szczęście jest napisane "zaliczka" i dalej, że nie stanowi zadatku. Do pełni poinformowania brakuje mi tylko jeszcze tylko informacji o "statusie prawnym" obu określeń, czyli co wiąże się z ich ewentualnym zwrotem lub nie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Widać wszystko zależy od dealera, bo ja miałem całkowitą dowolność i mogłem wpłacić ile chciałem, nawet i tysiąc. Inna sprawa, że męczę Marcina już od wielu miesięcy, a po raz pierwszy byłem u niego w 2019 roku i wiedział, że na pewno się nie wycofam i może dlatego.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Dopóki te wszystkie ustalenia są słabo egzekwowalne, to symboliczna zaliczka to taki miecz obosieczny, w dodatku papierowy. Klient może się wypiąć, sprzedawca może się wypiąć...
Osobiście wolałbym system, który wymusza:
- zadatek np 10% wartości zamawianego auta,
- prawo zainkasowania dwukrotności zadatku w przypadku opóźnienia powyżej pewnego poziomu, np. powyżej 10% deklarowanego czasu oczekiwania.
Jako zdecydowany klient wiedziałbym, że fabryka zrobi wszystko co możliwe, aby się wyrobić, że się nie wycofa bez powodu, a także że nie będę konkurował z tłumem niezdecydowanych zamawiających. Chroniona byłaby także w jakimś sensie wartość pieniądza w czasie.
Być może fabryka dawałaby asekuracyjne terminy, ale przynajmniej byłyby to terminy z nawiązaniem do rzeczywistości.
Osobiście wolałbym system, który wymusza:
- zadatek np 10% wartości zamawianego auta,
- prawo zainkasowania dwukrotności zadatku w przypadku opóźnienia powyżej pewnego poziomu, np. powyżej 10% deklarowanego czasu oczekiwania.
Jako zdecydowany klient wiedziałbym, że fabryka zrobi wszystko co możliwe, aby się wyrobić, że się nie wycofa bez powodu, a także że nie będę konkurował z tłumem niezdecydowanych zamawiających. Chroniona byłaby także w jakimś sensie wartość pieniądza w czasie.
Być może fabryka dawałaby asekuracyjne terminy, ale przynajmniej byłyby to terminy z nawiązaniem do rzeczywistości.
- Ocena: 4.76%