Od odbioru dzielą mnie (miejmy nadzieję) tydzień lub dwa, więc postudiowałem w weekend manual. No i natrafiłem na kilka ciekawostek.
Myślałem, że docieranie odejszło, a jednak nie.Należy przestrzegać instrukcji docierania nowych elementów.
Docieranie silnika
Nowy silnik wymaga dotarcia przez pierwsze 1500 km. W ciągu pierwszych kilku godzin docierania, tarcie wewnętrzne w silniku jest większe niż później, gdy wszystkie ruchome części dotrą się.
Sposób jazdy samochodem w ciągu pierwszych 1500 km (1000 km) wpływa na przyszłe osiągi silnika. W okresie użytkowania samochodu należy prowadzić go z umiarkowaną prędkością, w szczególności gdy silnik jest zimny, bowiem w ten sposób zmniejsza się jego zużycie i wydłuża żywotność. Nigdy nie należy jeździć na bardzo niskich prędkościach obrotowych silnika. Zmienić bieg na niższy, gdy silnik pracuje „nierówno“. Przez pierwsze 1000 km:
● Nie otwierać całkowicie przepustnicy.
● Nie zmuszać silnika do pracy powyżej dwóch trzecich jego maksymalnej prędkości.
● Nie holować przyczepy.
Od 1000 do 1500 km, stopniowo zwiększać moc, aż do osiągnięcia maksymalnej prędkości i wysokich obrotów silnika.
No i przepustnica. Ja wiem, że to pewnie jakiś kompletny basic w inżynierii silników, bo autorzy manuala też potraktowali ten termin jako oczywisty, ale tak się składa, że dla mnie jest obcy
A patrząc szerzej - jakieś inne rady na start?