Czas oczekiwania na Atekę
-
TOMEK111
- Samochód: Seat Ateca FR4 2.0 TSI
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Czas oczekiwania na Atekę
Pakiet wspomagania XL - na tą chwilę jest niedostępny i nie wiadomo kiedy będzie dostępny. To dzisiejsze info od dilera. Ateca 2.0 TSI FR, zamówiona 11.2021. Diler zmienił w systemie pakiet XL na XL light i "wskoczył" termin produkcji na połowę października 2022. Wcześniej auto było w systemie, były przesuwane daty produkcji, aż w końcu w ogóle przestało być widoczne (w sensie terminu produkcji), właśnie przez pakiet wspomagania XL. Także można upierać się przy pełnym XL z side i rear assist, ale może być wtedy tak, że na auto będzie się czekało np. 1,5 roku.
- Ocena: 4.76%
Seat Ateca FR 2.0 TSI 190KM 4Drive
-
kecaj
- Samochód: Ateca 1,5 DSG MJ 2023
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd. Pakiet XL jest nadal produkowany. Wszystkie zaległe z XL mają być jak najszybciej wyprodukowane. To, że w Polsce nie ma go już w konfiguratorze to inna sprawa. Wystarczy popatrzeć jak szybko jest produkowana Cupra z pakietem XL, w zasadzie 2 miesiące czekania.TOMEK111 pisze: ↑15 cze 2022, 14:49Pakiet wspomagania XL - na tą chwilę jest niedostępny i nie wiadomo kiedy będzie dostępny. To dzisiejsze info od dilera. Ateca 2.0 TSI FR, zamówiona 11.2021. Diler zmienił w systemie pakiet XL na XL light i "wskoczył" termin produkcji na połowę października 2022. Wcześniej auto było w systemie, były przesuwane daty produkcji, aż w końcu w ogóle przestało być widoczne (w sensie terminu produkcji), właśnie przez pakiet wspomagania XL. Także można upierać się przy pełnym XL z side i rear assist, ale może być wtedy tak, że na auto będzie się czekało np. 1,5 roku.
Ja zamawiałem auto w listopadzie z pakietem XL (pełen) i hakiem i mam termin produkcji 26 tydzień.
Na październik to może być tylko plan produkcji, bo termin produkcji to raczej na 2 tygodnie przed produkcją jest widoczny.
-
TOMEK111
Cóż, przekazuję tylko informację otrzymaną od dilera. Chciałbym aby było inaczej. Życzę, aby Twoja Ateca faktycznie wyprodukowała się w terminie. Daj znać proszę, jak już będziesz miał jakiś konkret.kecaj pisze: ↑16 cze 2022, 15:31Proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd. Pakiet XL jest nadal produkowany. Wszystkie zaległe z XL mają być jak najszybciej wyprodukowane. To, że w Polsce nie ma go już w konfiguratorze to inna sprawa. Wystarczy popatrzeć jak szybko jest produkowana Cupra z pakietem XL, w zasadzie 2 miesiące czekania.TOMEK111 pisze: ↑15 cze 2022, 14:49Pakiet wspomagania XL - na tą chwilę jest niedostępny i nie wiadomo kiedy będzie dostępny. To dzisiejsze info od dilera. Ateca 2.0 TSI FR, zamówiona 11.2021. Diler zmienił w systemie pakiet XL na XL light i "wskoczył" termin produkcji na połowę października 2022. Wcześniej auto było w systemie, były przesuwane daty produkcji, aż w końcu w ogóle przestało być widoczne (w sensie terminu produkcji), właśnie przez pakiet wspomagania XL. Także można upierać się przy pełnym XL z side i rear assist, ale może być wtedy tak, że na auto będzie się czekało np. 1,5 roku.
Ja zamawiałem auto w listopadzie z pakietem XL (pełen) i hakiem i mam termin produkcji 26 tydzień.
Na październik to może być tylko plan produkcji, bo termin produkcji to raczej na 2 tygodnie przed produkcją jest widoczny.
W przyszłym tygodniu podjadę jeszcze do lokalnego dilera i podpytam co i jak z tym XL-em. Najgorsze jest to, że informacja może się zmienić bardzo szybko, jak nie pandemia to wojna albo inny kryzys i producenci robią co chcą.
-
TOMEK111
Nie wykastrowali Ci tego XL do XL light?MiguelSedinum pisze: ↑14 cze 2022, 22:13Ja też ciągle czekam, zamówienie z Października 2021.
Fr 2.0 z pakietem XL, szklanym dachem, kamerami 360, hakiem
Na tą chwile mam termin produkcji na 28tydzień juz jako RM23.
28 tydzień to już wkrótce.
Daj proszę znać, jak coś się zmieni.
-
Madhad
- Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Mogę potwierdzić, iż cena z zamówienia została zachowana. Ja odebrałam 6 maja 2022 zamówienie z listopada 2020 i zostały zachowane wszelkie rabaty łącznie ze zniżką na grupę zawodową, z której ostatecznie nie skorzystaliśmy, ale była taka możliwość.Misiek pisze: ↑13 cze 2022, 11:55marcin89 pisze: ↑13 cze 2022, 9:15Ja twardo czekam.
Nie po to konfigurowalem nowy samochod, zeby teraz isc na ustepstwa. Zdecydowalem sie na lakier dark coumlage, na czarna podsufitke... takze nie bede teraz z istotnych w mojej ocenie systemow rezygnowal. Mam komfortowa sytuacje, ze na razie jest czym jezdzic, tak wiec moge czekac. Najwyzej dostane auto z rocznika 2023 w cenie z 2021r.![]()
Jeżeli się mylę i ktoś jest bardziej kompetentny w tym temacie lub nawet przez to już przechodził, to bardzo chętnie przeczytam sprostowanie, czy wyjaśnienie.
- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Nie ma się co spierać odnośnie XL i innych opcji. Wszystko wskazuje na to, że nie tylko dealerzy nie wiedzą, ale również sama fabryka ostatecznie nie wie jak będzie. Mogą opowiadać jak im się wydaje, że jest, na bazie świeżych obserwacji oraz i może jakichś wewnętrznych komunikatów. A jak będzie? 
-
MiguelSedinum
- Samochód: Ateca FR 2.0 2022
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Nie z specyfikacji wyleciał tylko pakiet PMK który ma być standardem dla RM2023.TOMEK111 pisze: ↑16 cze 2022, 19:13Nie wykastrowali Ci tego XL do XL light?MiguelSedinum pisze: ↑14 cze 2022, 22:13Ja też ciągle czekam, zamówienie z Października 2021.
Jeżeli mam dostać auto bez asystenta martwego pola to rezygnuje z odbioru.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Przepraszam bardzo, ale co to jest "pakiet PMK" ?MiguelSedinum pisze: ↑17 cze 2022, 7:37Nie z specyfikacji wyleciał tylko pakiet PMK który ma być standardem dla RM2023.TOMEK111 pisze: ↑16 cze 2022, 19:13Nie wykastrowali Ci tego XL do XL light?MiguelSedinum pisze: ↑14 cze 2022, 22:13Ja też ciągle czekam, zamówienie z Października 2021.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Właśnie. Pisałem jakiś czas temu, że mój opiekun mówił, iż dostają od producenta nawet po kilka wiadomości dziennie (dla wszystkich modeli) o restrykcjach na poszczególne opcje. Także przez jakiś czas czegoś brakuje, a za kilka dni, tydzień znów jest dostępne.rybsko pisze: ↑17 cze 2022, 7:25Nie ma się co spierać odnośnie XL i innych opcji. Wszystko wskazuje na to, że nie tylko dealerzy nie wiedzą, ale również sama fabryka ostatecznie nie wie jak będzie. Mogą opowiadać jak im się wydaje, że jest, na bazie świeżych obserwacji oraz i może jakichś wewnętrznych komunikatów. A jak będzie?![]()
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
MiguelSedinum
- Samochód: Ateca FR 2.0 2022
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
PMK to kod wyposażenia dla full link, od 2023 wchodzi w skład opcji Z nawigacjaMisiek pisze: ↑17 cze 2022, 14:21Przepraszam bardzo, ale co to jest "pakiet PMK" ?MiguelSedinum pisze: ↑17 cze 2022, 7:37Nie z specyfikacji wyleciał tylko pakiet PMK który ma być standardem dla RM2023.
- Za ten post autor MiguelSedinum otrzymał podziękowanie:
- Misiek (17 cze 2022, 23:59)
- Ocena: 4.76%