Hej,
ja stałem przed takim samym dylematem. Czy wziąć zaplanowane 1.4 TSI DSG 2WD czy dołożyć i kupić 2.0 TSI DSG 4WD. Zalety tego drugiego są niezaprzeczalne: większa moc i moment, napęd na 4 koła, trwalsza skrzynia. Niestety, ale są także wady: 16k wyższa cena, wyższe spalanie bo pojemność silnika, wyższe spalanie bo napęd na 4 koła. Ja głównie jeżdżę po mieście i to często zakorkowanym, a w trasę ruszam 1-2 w miesiącu. Zdecydowałem, że dla mnie lepszą opcją będzie jednak wersja z mniejszym silnikiem i bez napędu na 4 koła.
A już konkretnie co do spalania to w mojej ocenie na podstawie wszystkich wpisów na forum:
1. W mieście nie wykorzystasz większej mocy jaką daje 2.0 TSI, po prostu nie ma gdzie i 1.4 TSI w mieście to aż naddatek. A dodatkowe koniki, czy z nich korzystasz czy nie, trzeba napoić benzynką.
2. Na normalnych drogach opór powietrza zaczyna dawać o sobie we znaki i powoduje, że 1.4 TSI zaczyna pracować "ciężej" w porównaniu do 2.0 TSI, gdzie masz zapas mocy. Więc i spalanie mniejszego silnika zaczyna się zbliżać do poziomu większego. Wszystko zależy jakie prędkości osiągasz, im niżej tym ekonomiczniej

3. Jazda po ekspresówkach/autostradach to z tego co widzę po komentarzach u kolegów na forum żadna różnica. 1.4 TSI zaczyna naprawdę ciężko pracować z takim dużym autem jak Ateca i przez to zaczyna spalać na tyle dużo, że znika różnica pomiędzy nim a 2.0 TSI z zapasem mocy. W tych warunkach oba silnika będą paliły podobnie. Oczywiście przy założeniu, że jedziesz 140km/h i w górę.
Kwestia czy podchodzisz do tego ekonomicznie (mózgiem) czy emocjonalnie (sercem). Jeśli to pierwsze to sam musisz przeanalizować czy potrzebujesz 190KM do miasta, ale jeśli to drugie to składaj zamówienie na 2.0 TSI