Wymiana Oleju
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Re: Wymiana Oleju
Potwierdzam , za namową Sailora a raczej jego tłumaczeniem w poprzednim aucie jeździłem na Ravenolu i byłem mega zadowolony. Może i nie jest najtańszy ale za to dobry jakościowo produkt.
-
Barton
- Samochód: Ateca FR 1.4 4Drive DSG
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Wcześniej nie było takiej opłaty, wprowadzili ją niedawno i pewnie nazwali to tak, żeby klient się nie awanturował.
Może zwiększyła się liczba osób z własnymi częściami?
- Ocena: 4.76%
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Jeszcze zarabiają na oleju, bo olej odpadowy po 1400 zł za tonę chodzi.
W najgorszym razie oddają za darmo. Na pewno nie tracą.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
A mnie się wydaje, że ta stówa, to "zwrot, odzyskanie" utraconego zysku za niesprzedany ich olej, a klienta. Poza tym profesjonalna utylizacja 5 litrów oleju na pewno nie kosztuje 100. Jest to faktycznie jeden z trudniejszych i kosztowniejszych odpadów, ale nie 100. Ja bym poprosił o zlanie do kanisterka w którym przyniosłem w celu samodzielnej utylizacji. Miejskie PSZOK'i maja obowiązek bezpłatnego przyjęcia prywatnych ilości oleju, tak jak i zużytych opon. I nawet jeżeli masz daleko do najbliższego PSZOK'a, to i tak się opłaca, bo ta stówa ...
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Teo
- Samochód: 2.0 TSI
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Dawno dawno temu po przeczytaniu rad na tym wątku wybrałem sobie olej 0W30 Ravenol... I taki wymieniłem po 3 kkm.. Niedawno byłem znowu, już tym razem wymiana zgodnie z przykazaniem komputera i... mam wpis w realizacji zlecenia: "poinformowano o możliwych konsekwencjach stosowania oleju niespełniającego narzuconych norm producenta"... Osoba przyjmujaca auto do serwisu powiedziała mi, że w 2.0 TSI w roku modelowym 2021+ wymagany jest olej właśnie 0W20.... 0W30 był możliwy do stosowania w przedlifcie... Wiec:
1. bać się utraty gwarancji ? :O
2. naprawdę 0W30 jest taki straszny ?
3. przecież w silniku w 2.0 TSI w polifcie nic się nie zmieniało... ?
1. bać się utraty gwarancji ? :O
2. naprawdę 0W30 jest taki straszny ?
3. przecież w silniku w 2.0 TSI w polifcie nic się nie zmieniało... ?
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
O panie to już dawno po gwarancji!!! .kto panu kazał zalać takim olejem bahahaha
oso soplón !!! 
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Teo, ja bym nie fikał. Nawet jeśli masz racje, to i tak ASO jest górą w razie czego.
Ja postanowiłem płacić frycowe i brać od nich w okresie gwarancji, zwłaszcza, że zalewają Shel-em, a to bardzo dobry olej.
Ja postanowiłem płacić frycowe i brać od nich w okresie gwarancji, zwłaszcza, że zalewają Shel-em, a to bardzo dobry olej.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Teo
A skad wniosek ze ja "fikam" ?
Ostatnio zmieniony 20 sie 2022, 22:00 przez Teo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Teo
To jest informacja od @sailor 88 z tego forum, proszę: https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... owy#p23611
cyt: "Silniki benzynowe 1.0, 1.4, 2,0TSI były konstruowane pod normę 504.00/507.00"
cyt: "Norma 504.00/507.00 lepkość- 0w30: Produkty o rewelacyjnych parametrach: RAVENOL VSW 0W30"
A najgłupsze było to Twoje "bahahaha" - radosc, ze komus cos sie nie udalo - żywa "polska" satysfakcja, ze ktoś ma gorzej... Gratuluje.
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Szanowni użytkownicy swoich pojazdów, w kwestii doboru oleju i jego wymiany, jak i pozostałych czynności eksploatacyjnych popełniacie zasadniczy błąd, wykraczając poza ramy opieki serwisowej ASO. Każdy taki punkt w kraju i za granicą najwłaściwiej zadba o wasz pojazd. Po co zawracać sobie głowę normami, parametrami, filtrami...oni to zrobią za Was, dobierając najlepsze produkty i najlepszą obsługę, zarazem zapewniając spokojny sen. A jeżeli nawet pojawi się jakaś wątpliwość, każdy przy zakupie swojego pojazdu otrzymał kontakt do swojego osobistego doradcy serwisowego, który rozwieje wszelkie wątpliwości, rozwiąże wszystkie problemy i podzieli się swoją fachową wiedzą. Po co tracić czas i czytać jakieś poradniki olejowe, po co grzebać w necie, kupować oleje i filtry, jest tyle fajniejszych pomysłów na wykorzystanie swojego, jakże cennego czasu. Zawnioskuję do moderatora o usunięcie "Poradnika olejowego" i obiecuję nieudzielanie bezsensownych porad... Tylko serwis Panowie, tylko serwis...
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...