w Salonie poinformowali mnie ze czas oczekiwania około 9 miesięcy
Będę wybierał Atecę zamiast Skody Kamiq na którą się zapatrywałem z zakupem ale ostatecznie przeważyło to że Kamiq nie ma ogrzewania postojowego i ma dość mały bagażnik oraz to że miałęm okazje pooglądać sobie takiego Kamiqa na parkingu u nas pod blokiem i na żywo na tle innych samochódów wyglądał jak podwyższone WV Polo - czyli nie jak Suv zbytnio... w Salonie wyglądał lepiej. Więc wybór padł na Atecę mimo 15 tys zł róznicy w cenie za podobne wyposażenie (plus webasto które jest uwzglednione juz w tej roznicy) no i Seat ma rok gwarancji dłużej juz w tej cenie uwzglednione. Więc wyszło mi ze Seat korzystniejszy. Ktoś pewnie zaraz napisze żę porównuję nie ten segment samochodu - że powinno się Atecę porównwać z Karoq a nie Kamiq - uprzedzę poruszanie tej kwestii - Karoq u mnie odpada z prostej przyczyny - nie podoba się, jego sylwetka jest dla mnie archaiczna i przypomina mi samochody sprzed 10-15 lat. A ogrzewaną szybę mają tylko te z grupy VW i Fordy (nie liczę marek premium) więc wyboru nie ma. Być może japończyki też mają już podgrzewane szybki ale nawet się nie interesowałem bo one mają praktycznie wszystkie hybrydy lub jakieś mild-hybrydy a nie chcę żadnej baterii i to jeszcze pod siedzeniem w samochodzie. Fordy mają Ecoboosta silnik (3 cylindry) więc odpadły dla mnie jako wybór. Stąd rozpatrywałem zakup Kamiqa. Na VW nie patrzyłem bo jakoś nie specjalnie te modele mi się podobają, a Audi już zbyt drogie jak na moją kieszeń.
To co wybrałem to wersja Style w manualu silinik 1,5 kolor srebrny ze standardowymi 17 felgami a z dodatków:
- ogrzewanie postojowe ze względu ze parkuję pod blokiem (okolo 4500 zł) - z tego tez wzgledu nie potrzebuję już podgrzewanych foteli, szyby kierownicy
- otwieranie elektroniczne klapy bagażnika (około 1700 zł)
- przyciemniane szyby (około 1100 zł)
- kierunkowskazy tylne dynamiczne (około 500 zł)
- ściągnięcie napisu Ateca z tyłu
To nad czym się jeszcze zastanawiam bo mam 3 opcje w co doposażyć - i tu liczę na Wasze rady - mam do dyspozycji jeszcze około 4000 zł budżetu i mogę to wydać na:
a) albo pakiet serwisowy na 5 lat i ewentualnie jeszcze 1000 zł wyczarować na kamerę cofania
b) albo pakiet comfort + i w ktorym jest kamera cofania, czujniki parkowania z przodu lane assist i aktywny tempomat
c) kamerę cofania i pakiet dynamic czyli inna tapicerka
Mając te 3 opcje do wyboru którą z nich byście wzieli?
Miałbym też kilka pytań ktore być moze pomogą mi podjąć decyzję:
1) Czy czujniki parkowania z przodu działają zawsze nawet powyżej dużej prędkości np. 30 km na godzinę? Czy uaktywniają swoje działanie się tylko jak jezdzi sie powoli na parkingu? Czytałem ze ktos pisał o jakichś przykejonych insektach co byloby bezsenswne gdyby wlaczaly sie przy predkosci autostradowej.
2) Mam na parkingu taką sytuację żę jak wyjezdzam to mam czesto mało miejsca z tyłu i wąsko bo obok stoi inne auto - byc moze bede miał tak ze przy cofaniu beda sie wlaczac zarowno przednie jak i tyne czujniki - nie wiem czy jest to wtedy do ogarniecia czy nie bedzie mi robić nadmiar informacji mętliku w głowie i czy w takiej sytuacji nie lepiej się sprawdzą tylko czujniki z tyłu
3) Czy lane assistant domyślnie jest wyłączony czy włączony? Jeżdże głownie po miejscie a chciałbym to uruchamiać tylko raz w roku jak jadę na wakcje. Nie chciałbym tego za każdym uruchomieniem auta wyłączać - wystarczy ze bede się musiał męczyć z wyłaczaniem start-stop
4) Czy przy manualnej skrzyni lepiej na autostradzie sprawdzi się zwykły czy aktywny tempomat?
5) Jak wygląda kwestia tej szarej tapicerki materiałowej w praktyce - czy łatwo się brudzi? Zdziwiła mnie troszkę kolejność kolorów w tej tapicerce ze dominuje szary a mniej jest czarnego po bokach tylko - ja bym produkował odwrotnie ze wzgledów na to ze szary łatwiej zabrdzuić
Takie jeszcze dodatkowe pytania niezwiązane konkretnie z tym tematem ale już przy okazji moze ktoś pomoże - czytałem wątki z forum ale część jest juz starych i nie odpowadają już na pytania po ubiegu czasu:
6) Czy seat uporał już sie z problemem kangurowania w manualnej skrzyni biegów?
7) Czy obecnie produkowane Atecki mają parowanie obrazu z telefonu przewodowo czy bezprzewodowo?
8) Czy bralibyście opony całoroczne za dopłątą 700 zł na 17 ?
9) Czy brak regulacji pasów na przednich siedzeniach jest uciążliwy dla niższych osób?
10) Czy to standardowe radio 8 cali jest ok - czy czasami się nie zawiesza? czy widoczność, obraz z kamery cofania jest ok?
11) Widziałem że w najwyższej wersji Atecki są takie nakładki na progi srebrne - czy da się coś takiego domówić/domontować we własnym zakresie? Oprócz tego że super to wygląda - czy chroni ten element drzwi kiedy kierowca samochodu zaparkowanego obok by otworzył swoje drzwi zbyt szeroko? Jeżeli nie - czy jest jakiś inny sposób na ochronę drzwi przed innymi samochodami (jak wspominałem mam nieco ciasno na parkingu).
Pozdrawiam,
Rafał