Pomoc w wyborze doposażenia - Czy opłaca się domówić pakiet Comfort+ ze względu na Lane Assist i przednie czujniki?

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
raf89
Samochód: Ford Focus 1.6 hatchback 2017
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Pomoc w wyborze doposażenia - Czy opłaca się domówić pakiet Comfort+ ze względu na Lane Assist i przednie czujniki?

Post autor: raf89 »

zapomnialem tez dodac ze mam do przedszkola 2km więc u mnie nie zdazy sie nagrzać auto ;)

po Twoim poście zaczałem jednak sie zastanawiać czy nie wyszarpać tych dodatkowych 2,5 k jednak zeby byla podgrzewana szyba. Przemówiłeś mi do rozumu.

jeszcze jedna kwestia - co myslicie o tych bazowych 17 felgach w style? Niby jest taka opcja zamiany od razu na 18 ale za dopłątą chyba 3,5 k a wcale jakoś wzór mnie nie powalił na kolana a cenowo chyba się to nie opłaca. Takie które mi się podobają jako dołożenie ewentualnie później (np. po roku jak się znowu coś uzbiera) kosztują 4 k (dezent), a 17 które tez pewnie są warte z 2-3k zostają.

"Mam kolegę, co kupił auto, które super wygląda z zewnątrz, ale w środku + wyposażenie jest na poziomie mojej starej Fabii. Dramat, ale fakt że sąsiadów pewnie drażni :-)"
Bez sensu faktycznie. A co do drugiej części zdania - u nas to dziwnie jest ;) Ale nie wiem co gorsze - kupowanie auta na pokaz/do szpanu żeby ktoś zazdrościł, czy w drugą stronę - zazdrość bo ktoś ma coś lepsze.
PS. czy nie jest to Dacia Duster? ;) opis by się zgadzał.
Chociaż rzecz zadziwiająca bez śmiechów - Dacia Duster ma czujniki martwego pola, czego wersja Style Atecki nie ma.
PS2. Gdyby Dacia miała podgrzewaną szybę to miałbym ją już pewnie zamówioną ze 2 lata temu - jak jeszcze chodziła w wersji Prestige po 74k z silnikiem 4cylindrowym 1.3.

Sponsor

Kalinski

Re: Pomoc w wyborze doposażenia - Czy opłaca się domówić pakiet Comfort+ ze względu na Lane Assist i przednie czujniki?

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

raf89 pisze:
04 gru 2022, 23:52
zapomnialem tez dodac ze mam do przedszkola 2km więc u mnie nie zdazy sie nagrzać auto ;)

po Twoim poście zaczałem jednak sie zastanawiać czy nie wyszarpać tych dodatkowych 2,5 k jednak zeby byla podgrzewana szyba. Przemówiłeś mi do rozumu.

Czy Twój style tez był na 17 felgach? masz w planach je kiedyś wymieniac na wieksze? Niby jest taka opcja zamiany od razu na 18 ale za dopłątą chyba 3,5 k a wcale jakoś wzór mnie nie powalił na kolana a cenowo chyba się to nie opłaca. Takie które mi się podobają jako dołożenie ewentualnie później (np. po roku jak się znowu coś uzbiera) kosztują 4 k (dezent), a 17 które tez pewnie są warte z 2-3k zostają.

"Mam kolegę, co kupił auto, które super wygląda z zewnątrz, ale w środku + wyposażenie jest na poziomie mojej starej Fabii. Dramat, ale fakt że sąsiadów pewnie drażni :-)"
Bez sensu faktycznie. A co do drugiej części zdania - u nas to dziwnie jest ;) Ale nie wiem co gorsze - kupowanie auta na pokaz/do szpanu żeby ktoś zazdrościł, czy w drugą stronę - zazdrość bo ktoś ma coś lepsze.
Ja mam w podpisie auto w wersji FR z dodatkami. Brakuje mi webasta, skóry, kamer 360 i haka elektrycznego.
Ale ja brałem dużo, bo po poprzednim aucie miałem niedosyt że czegoś nie kupiłem, a 10 lat jeżdziłem z poczuciem braku. I tak żaluję na sniegu
że 2.0 z 4x4 nie wziąłem.
Stąd mój wybór, ale ja miałem jeszcze szczęście kupić w czasach, gdzie raz było taniej, a dwa dawali upustów rzędu 20 tys zł. Teraz bym nie dał tyle za mój konfig i bym poszedł w zdroworozsądkowe to co pisałem + pakiet z asystentem jazdy w korku, bo mam i dla mnie must have.

Teraz po czasie wiem co jest dla mnie przydatne, a co tylko cenę podniosło. Wiadomo, że wyglad jest ważny i cieszy, ale albo kupujesz FR albo nie ma co sie szarpać na pierdoly w stylu dynamiczne kierunki czy pakiet chrome lub większa felga.

Hmm skoro masz 2 km, to nie wiem czy jest sens sie szarpac na webasto. 20 minut grzania by potem 3 minuty jechac. Dziecko i tak ubierasz. Ja moją woziłem i przeżyła :-) byle szyba nie parowała.

Ale to Twój wybór licz, kombinuj i decyduj. :-)

PS. Przy krótkich przebiegach auto ma słabe ładowanie, jak dołożysz jeszcze wentylatory i pompkę od webasto może być słabo. Nie odrobisz energii. Ja wiem że aku jest większe, ale ładowanie niby inteligentne jest chu..... poczytaj wątek na forum.

PS 2. Nie to BMW.
Za ten post autor Rafiner otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (05 gru 2022, 0:27) • raf89 (05 gru 2022, 0:34)
Ocena: 9.52%
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

raf89

To nie jest tak że jeżdżę tylko 2 km. Czasem zdarza mi się nawet 10 ;) a raz w roku 1000 ;) A jak pojadę bez dziecka to nie bede miał potrzeby wlaczac webasto. Wlasnie na te inne okazje moze sie szyba przydać. I tak jak mowiles - po wyjsciu np. ze sklepu jak juz przymarznie. Chyba jednak się zdecyduję.

Dynamiczne kierunki to się żona uparła, próbowałem jej przemówić- pokazywałem Wasze posty. Nie pomogło ;) Ale 500 to niech już będzie.

"Teraz po czasie wiem co jest dla mnie przydatne, a co tylko cenę podniosło."
Stąd ten wątek - bazując na Waszych doswiadczeniach jestem w stanie skongigurować optymalnie samochód pod katęm cena/przydatność.
Już sporo mi pomogliście i zmieniła mi się koncepcja. Ogromne dzięki!

raf89

Zaczynam też kminić czy nie odpuśćić webasto, bo Rafiner masz sporo racji w tym ze trochę to bez sens zeby 20 minut grzać zeby 3 minuty jechać i pod katem tego akumulatora. Jeszcze dziecko będzie ubrane grubo i może się spocić w tym cieple. Niemniej główny cel dla mnie webasto miało mieć w tym nie żeby zrobić mi jakoś mega ciepło, tylko zeby odmrozić wszystkie szyby (nie tylko przednią). Chcialem wsadzić dziecko do fotelika i po prostu jechać, bez zadnego zmiatka i poswiecanie czasu na przygotowwanie auta do jazdy.
Nie wiem moze wezme jednak oba te pakiety - tego webasto zal nie wziac bo malo ktory model auta ma fabryczne webasto. Sadze ze to bedzie tez trzymac wartosc auta po latach bardziej.

Jak sprawuje się ta szyba grzana z folią? Czy jest ludzkie oko w stanie dostrzec że coś tam jest?
Tak jak mówilem jedyne co mnie martwi czy to nie bedzie jakos dzialac na wzrok po latach? Patrzenie przez jakas folie w sytuacji jak swieci słońce na szybe itp. Czy nie zmienia to jakoś światła odbieranego przez siatkówkę. Ale to raczej bedzie trudno się dowiedzieć.
Jeszcze jest kwestia estytyczna - czy obecnie produkowane szyby climacoat z zewnątrz też wygląda jakby szyba była żółta?

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

raf89 pisze:
05 gru 2022, 0:33
Zaczynam też kminić czy nie odpuśćić webasto, bo Rafiner masz sporo racji w tym ze trochę to bez sens zeby 20 minut grzać zeby 3 minuty jechać i pod katem tego akumulatora. Jeszcze dziecko będzie ubrane grubo i może się spocić w tym cieple. Niemniej główny cel dla mnie webasto miało mieć w tym nie żeby zrobić mi jakoś mega ciepło, tylko zeby odmrozić wszystkie szyby (nie tylko przednią). Chcialem wsadzić dziecko do fotelika i po prostu jechać, bez zadnego zmiatka i poswiecanie czasu na przygotowwanie auta do jazdy.
Nie wiem moze wezme jednak oba te pakiety - tego webasto zal nie wziac bo malo ktory model auta ma fabryczne webasto. Sadze ze to bedzie tez trzymac wartosc auta po latach bardziej.

Jak sprawuje się ta szyba grzana z folią? Czy jest ludzkie oko w stanie dostrzec że coś tam jest?
Tak jak mówilem jedyne co mnie martwi czy to nie bedzie jakos dzialac na wzrok po latach? Patrzenie przez jakas folie w sytuacji jak swieci słońce na szybe itp. Czy nie zmienia to jakoś światła odbieranego przez siatkówkę. Ale to raczej bedzie trudno się dowiedzieć.
Odnośnie Webasto - ja kiedyś (ze 20 lat temu) jak jeszcze jeździłem służbowym Kangurem, a zimy były wtedy jak zimy, a nie jak zimniejsza jesień, to faktycznie dość często miewałem pod firmą problem z zaszronionymi, czy nawet czasami i z zalodzonymi szybami, szczególnie przednią, taki mamy do dzisiaj mikroklimat. Zdecydowałem się wtedy na próbę na zakup odmrażacza do szyb w psikaczu (jakiejś znanej firmy, ale nie za miliony) i powiem Ci, że to był strzał w dziesiątkę. Dosłownie minuta, góra dwie i po lodzie (oczywiście w miarę cienkim), tym bardziej po szronie, podobnie jak mam teraz na przedniej szybie w Galaxy. Po zgarnięciu śniegu, który ewentualnie napadał w międzyczasie, był już faktycznie większy problem, bo i pozostałości po nim było więcej i o innej strukturze, ale to też tylko dwie, trzy minuty więcej i trochę więcej psikania. Zaznaczę od razu, że nigdy nie zauważyłem wtedy jakichkolwiek odbarwień lakieru, na co zwracali dość często uwagę ich (odmrażaczy) użytkownicy.
Miałem także kiedyś przed Galaxy trzymiesięczny epizod z Voyagerem, który miał domontowane oryginalne Webasto. Nie miałem zdalnego sterowania, ale ze 20 - 30 minut przed odjazdem w objazd po firmach z dostawami wychodziłem i włączałem, i faktycznie po powrocie miałem już w środku wyraźnie odczuwalne ciepełko. Nie przypominam sobie tylko, żeby przez to grzanie wcale nie było na szybach ani szronu, ani tym bardziej lodu, może jeszcze za krótko się grzało, poza tym miał on przecież swoją kubaturę, ale jeśli ustawiłem nadmuch na przednią szybę, to przynajmniej warstwa lodu nie była już "przyklejona" do szyby i wystarczył jeden, dwa ruchy, cała tafla zsuwała się i nic nie było, plus poprawka wycieraczkami. Z tym, że wtedy to Webasto wraz z montażem, i do tego w pakiecie zimowe opony, kosztowało tylko 1'700 zł dopłaty, taka była wtedy promocja i wtedy to miało sens. Dzisiaj nigdy bym nie dał za to nawet 2 tys, nawet mimo finalnej ceny auta ponad 140 tys. Ja po prostu nie widzę w tym sensu i od zawsze takie zimno "samochodowe" aż tak bardzo mi nie przeszkadzało, najważniejsze żeby już nie wiało, tym bardziej że po kilku minutach miałem już w nim z nawiewów początki ciepłego powietrza. Podobnie jest aktualnie z podgrzewanymi siedzeniami, bo nawet u ŚP Taty w byłym samochodzie na skórze nie było mi nigdy zimno w "cztery litery", nawet przy największych mrozach, ewentualnie tylko dosłownie przez chwilę zaraz po wsiądnięciu, a wręcz prosiłem żeby wyłączył, bo źle się z tym czułem - preferuję jajka smażone, z nie gotowane :D .
Zauważ także, że ta grzana folią szyba w Seacie grzeje bezpośrednio i całą powierzchnią, a Webasto tylko przez otwory wentylacyjne, więc u mnie w Galaxy odmrażane są także częściowo i wycieraczki i po ręcznym usunięciu z nich pozostałości śniegu, czy lodu mam czyste, a przy Webasto nigdy tak nie będzie, żebyś nie wiem ile czasu grzał.
Także decyzja należy do Ciebie, ale ja bym nie brał, poza tym to tylko mniej więcej połowa ceny DSG.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
raf89 (05 gru 2022, 11:58)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: TomeL »

Elektryczna klapa wcale nie jest wolna. Był gdzieś nawet test porównawczy wielu aut i ateka była w czołówce z tego co pamiętam. Jednak sam napęd bez otwierania nogą wydaje mi się bezużyteczny, bo i tak musisz chwycić klamkę. A to się chyba wiąże z keylessem.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 08 gru 2022, 15:41 przez TomeL, łącznie zmieniany 1 raz.
Za ten post autor TomeL otrzymał podziękowanie:

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Podgrzewana szyba w seacie nie ma żadnych widocznych elementów. To była jedna z głównych cech, które zdecydowały, że kupiłem Atecę z serwisem 100km ode mnie, a nie Skodę, którą mam pod nosem. Moje oczy (też) ogniskują od razu na drutach, cały czas je widzę, w warunkach za dnia, jak i w nocy. A w Atece jest goła szyba, nic nie widzę. Co do jej efektywności, prawdziwa zima jeszcze przede mną, ale pierwsze mrozy pokazały, że grzeje bardzo szybko i efekt jest w ciągu 2-3 minut.

Webasto. Prawdą jest, że musisz przemyśleć jak się ma do charakterystyki tras. Jeżeli codziennie będziesz robił tylko 5km, to akumulator nie udźwignie już po tygodniu lub dwóch. Gdzieś przeczytałem, że ogrzewanie postojowe wymaga przynajmniej takiego czasu jazdy, jaki był czas grzania. I nawet jeżeli to nieprecyzyjna mądrość ludowa, to coś w tej regule jest. Ateca ma wewnętrzny limiter 3 uruchomień w ciągu doby. Podsumowując, nie podgrzejesz auta codziennie żeby podwozić dzieciaki 2 czy 5km.

Ale i tak nie rezygnowałbym z tego rozwiązania :D Po odpaleniu dobrze ustawionego auta po 30 minutach otwierasz je i w środku jest po prostu ciepło, masz uderzenie tego ciepła na zewnątrz. Wszystkie szyby, w tym boczne, jeżeli jeszcze same nie spłynęły, to są gotowe do tego, żeby szczotką usunąć z nich śnieg czy lód. Co prawda przede mną jeszcze testy w prawdziwą zimę, gdzieś przy -10*C, ale sądzę, że będzie bardzo podobnie. To powoduje, że czas potrzebny na przygotowanie auta do jazdy skraca się diametralnie. Jak sobie przypomnę ile czasu czasem potrzebowałem żeby przygotować stare auto, odkuć szyby, rozgrzać na tyle żeby była widoczność itp itd. Oby nigdy więcej. Dla mnie osobiście wielką zaletą jest też to, że nawet jak nie będę jechał nigdzie od razu, to po kilku dniach akumulacji ściegu i lodu, mogę odpalić grzanie i bez olbrzymiego wysiłku ten stan niejako wyzerować, przynajmniej na szybach. Jedynym scenariuszem, w którym rozważałbym rezygnację z postojówki, to posiadanie garażu ;)

W mojej ocenie oba rozwiązania mają swoje przewagi, ale przede wszystkim uzupełniają się. Nie rezygnowałbym z żadnego.
Za ten post autor rybsko otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (05 gru 2022, 9:00) • raf89 (05 gru 2022, 11:58)
Ocena: 9.52%

bartoleqq
Samochód: tiguan
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: bartoleqq »

Przyciemniane szyby można odpuścić jak liczy sie kasa. Zawsze można sobie profesjonalnie zrobić za połowę tej ceny w dowolnym kolorze (wiem bo robilem i bylem super zadowlony).minus tylko taki ze to folia.

Adaptacyjny tempomat nawet przy manuału robi robotę. Przy zwykłym trzeba co chwila korygować prędkość, włączać, wyłączać jak się zbliżasz do poprzedzającego auta. W Adaptacyjnym co najwyżej zredukujesz bieg jak już trzeba, a tak sam jedzie. Nie wyobrażam sobie jazdy bez tego.

Klapę elektryczna jednak bym odpuścił. Drogo. Wolałbym coś innego bardziej przydatnego.

Za ten post autor bartoleqq otrzymał podziękowanie:

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Na wiele pytań już odpowiedziano. Ja dorzucę swoje trzy grosze.
Z proponowanych w pierwszym poście opcji ja bym wybrał "pakiet comfort + i w którym jest kamera cofania, czujniki parkowania z przodu lane assist i aktywny tempomat". Zarówno kamera jak i lane assist (z aktywnym tempomatem koniecznie) to bardzo fajna sprawa - nawet w deszczu, gdy słabo widać, samochód prowadzi się automatycznie i wyhamuje przed poprzedzającym, gdyby się człowiek zagapił. Mnie to cieszy, ale mam automat - nie wiem, jak funkcjonuje w manualu. Lane assist używam tylko na autostradzie i tylko wtedy go włączam (jako część travel assist - nie wiem, czy taka opcja będzie u Ciebie), poza autostradą jest na stałe wyłączony i nie trzeba nic robić.

Opony całoroczne za 700 bym brał bez wątpienia, zwłaszcza jeżeli nie jeździsz dużo. Nie ma kłopotu z wymianą opon/kół dwa razy w roku.

Pakiet serwisowy - nie wiem, ile kosztuje dla nowych samochodów. Pamiętaj, że przed pierwsze dwa lata nie ma żadnych przeglądów, zaczynają się dwa lata po kupnie auta. Ja kupiłem teraz, gdy zbliża się pierwszy przegląd, w promocji pakiet 2-letni za 1800 zł i mam nadzieję nim trzy przeglądy obsłużyć: dwa z wymianą oleju i jeden bez.
Za ten post autor Bonifacy otrzymał podziękowanie:

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Bonifacy pisze:
05 gru 2022, 11:22
Pakiet serwisowy - nie wiem, ile kosztuje dla nowych samochodów. Pamiętaj, że przed pierwsze dwa lata nie ma żadnych przeglądów, zaczynają się dwa lata po kupnie auta. Ja kupiłem teraz, gdy zbliża się pierwszy przegląd, w promocji pakiet 2-letni za 1800 zł i mam nadzieję nim trzy przeglądy obsłużyć: dwa z wymianą oleju i jeden bez.
Sprawdziłem - 4299 zł. Na pewno bym nie brał. W praktyce obejmuje on 3 przeglądy - może cztery, jak się nieco przyspieszy. Nie wiem, czy warto. Nawet gdyby 4, to średnio wychodzi 1075 zł za jeden. Pierwszy teraz kosztuje właśnie tyle, bez żadnych pakietów. Drugi chyba ok. 500 zł (bez wymiany oleju). Dalsze nie wiem.

ODPOWIEDZ