Chlapacze - wyglad i zalety

Zdjęcia, linki, informacje na temat tuningu optycznego Seata Ateca
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Re: Chlapacze - wyglad i zalety

Post autor: Misiek »

mczelny2401 pisze:
16 gru 2022, 15:39
Normalka w końcu to "spece" z ASO :lol:
Chciałbym nieskromnie zauważyć, że "spece z ASO" tym razem nie mają z tym nic wspólnego, bo oni także opierali się na tym samym katalogu, co nie oznacza że ich bronię. Po prostu po raz kolejny nawalili "w centrali", bo mimo nowego numeru katalogowego (litera C na końcu dotychczasowego numeru), zdjęcia i przyporządkowania do wersji poliftowej podczas wyboru wersji, to jednak nie pasuje. Ciekaw tylko jestem jak by postąpili w sytuacji, gdyby klient "z ulicy" przyszedł do nich i zamówił po prostu po numerze katalogowym, odebrał, zabrał, próbował założyć, nie pasuje i przychodzi zwrócić ? Nie jestem pewien, czy podczas składania zamówienia pytają o wersję, czy wręcz o VIN, tak jak gdzie indziej. A nawet jeśli tak, to przecież według ich katalogu będzie pasowało.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

W ASO zamawiają części tylko w oparciu o VIN ale w tym przypadku nic to nie zmienia bo jest błędny nr w katalogu. Myślę że każde ASO by przyjęło bez zbytniego marudzenia. Ja kiedyś zamawiałem pompę paliwa. Próbowali na początku że zły VIN podałem bo pompa nie pasowała, jednak jak się potwierdziło że VIN dobry to odrazu cześć zabrali i zaczęli grzebać, okazało się że w tym roczniku występowały dwa rodzaje pomp.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Misiek

Endrju pisze:
17 gru 2022, 17:49
W ASO zamawiają części tylko w oparciu o VIN ale w tym przypadku nic to nie zmienia bo jest błędny nr w katalogu. Myślę że każde ASO by przyjęło bez zbytniego marudzenia. Ja kiedyś zamawiałem pompę paliwa. Próbowali na początku że zły VIN podałem bo pompa nie pasowała, jednak jak się potwierdziło że VIN dobry to odrazu cześć zabrali i zaczęli grzebać, okazało się że w tym roczniku występowały dwa rodzaje pomp.
Być może błędny numer, ale kilka miesięcy temu to była nowość stworzona specjalnie właśnie do wersji poliftowych. A jak pisałem, najciekawsze było to, że te chlapacze z literą C na końcu po sprawdzeniu, bo akurat mieli różne wersje łącznie z Cuprą, nie pasują do żadnej i sami się nawet dziwili i zastanawiali do czego to w ogóle może być.
Podobnie z tymi katalogami i ich poprawnością było w przypadku tych moich felg. W kilku lokalnych wulkanizatorach gdzie się dowiadywałem o cenę w każdym także prosili o szczegółowe dane samochodu, oczywiście bez VIN, i niektórzy nawet nie chcieli ich zamówić na moją odpowiedzialność, bo do mojej wersji według ich katalogów NA PEWNO nie pasują. A przecież i serwis ASO i katalog, który cytowałem wcześniej w innym wątku potwierdzał podane parametry. Dopiero po lekkich bojach ze sklepem Sport Wheels udało mi się je zamówić i faktycznie pasują i nic nie obciera o zaciski hamulcowe, jest nawet lekki zapas, że można byłoby pokusić się nawet i o 15". Nawet w jakiejś książeczce po niemiecku z napisami sławnego TUV dołączonej do jednej z paczek były różne wersje Ateki i zgadzał się nawet numer homologacji, który znalazłem na jednym z dokumentów samochodu. Także jak to mówią - różnie bywa.

Adams11
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Adams11 »

Odgrzebię temat. Czy na dzień dzisiejszy są gdziekolwiek dostępne chlapacze do polifta w wersji Style? Może ktoś znalazł ? Już mi obojętne czy oryginał czy zamiennik...grunt żeby zredukować ilość błota na zderzaku i drzwiach.

Misiek

Adams11 pisze:
08 gru 2024, 21:47
Odgrzebię temat. Czy na dzień dzisiejszy są gdziekolwiek dostępne chlapacze do polifta w wersji Style? Może ktoś znalazł ? Już mi obojętne czy oryginał czy zamiennik...grunt żeby zredukować ilość błota na zderzaku i drzwiach.
Na przód są dostępne od początku, ale do poliftowych niestety nadal nie ma, będąc ostatnio w serwisie ponownie o to pytałem. Na szczęście, bo w zasadzie przód jest najważniejszy, bo jak napisałeś, chroni boki auta i progi, a tył, to w zasadzie głównie tylko trochę mniej brudu na zderzaku ii mniej pyli podczas deszczu na tych za nami. Jak się dobrze poszuka i trochę pokombinuje podczas zakładania, to na pewno da się kupić jakieś "mniej więcej pasujące" zamienniki, to znaczy uniwersalne i je sobie odpowiednio dociąć.

Jack232
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI Experience
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Jack232 »

Adams11 pisze:
Cześć. Sprawdź takie o symbolu 575075101C .
Podobno są do wersji poliftowej. Według opisu powinny pasować.
https://www.seataccesoriescatalogue.net ... 50/27/4551
Seat Ateca 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience

Jack232

Jack232 pisze:
13 gru 2022, 17:16
Witam.
Ja z uporem maniaka odkurzam temat chlapaczy. Czy ktoś już montował tylne chlapacze do rocznika 2022 w wersji Xperience? Czy coś nowego z oryginału pojawiło się na rynku?
Witam.
Czy może ktoś coś wie w temacie? Czy coś się ruszyło?

Misiek

Jack232 pisze:
10 gru 2024, 20:48
Adams11 pisze:
Cześć. Sprawdź takie o symbolu 575075101C .
Podobno są do wersji poliftowej. Według opisu powinny pasować.
https://www.seataccesoriescatalogue.net ... 50/27/4551
Niestety nie pasuje, mimo że powinien.

A w odpowiedzi na Twój następny post - odsyłam do mojego poprzedniego - więc niestety według aktualnego katalogu serwisowego nadal nie ma. I chyba po tak długim czasie nie należy już się spodziewać, że w ogóle kiedykolwiek może się pojawić, co jest dla mnie niezrozumiałe. Być może przy wygasającym modelu nie opłaca im się już nad tym tematem pracować i w ogóle myśleć.

Jack232

Misiek

Trochę to dziwne, tym bardziej, że te chlapacze byly/są produkowane w Polsce.

Misiek

Jack232 pisze:
11 gru 2024, 7:55
Misiek

Trochę to dziwne, tym bardziej, że te chlapacze byly/są produkowane w Polsce.
Jeżeli nie wierzysz, to w takim razie zamów je w swoim serwisie, pod swój numer VIN, oczywiście razem z montażem. Jeżeli będą jednak pasowały, to wspaniale, wiele osób (razem ze mną) pewnie będzie Ci wdzięcznych za potwierdzenie, że pasują. A jeżeli jednak nie, to nic nie zapłacisz, bo nie da się zamontować, a poza tym sam się przekonasz i już nic nie będzie dziwne. U mnie właśnie tak było : zamówili, próbowali zamontować, ale coś jednak nie pasowało, podobno coś zmienili z kształcie tylego zderzaka, czy nadkola.

ODPOWIEDZ