Jeżdżę francuskim dieslem już 9 rok i wbrew powszechnym opiniom auto jest bezawaryjne i dość przyjemne w użytkowaniu, zwłaszcza na trasach. Kompletnie nic się z nim nie dzieje, nawet korozja nie chce go chrupać mimo stania pod chmurką, ale wiecie, 9 lat z jednym autem... chciałoby się coś nowocześniejszego i z automatem, choć obecny oprócz asystentów ma bardzo bogate wyposażenie, mi. bezkluczykowy dostęp (hands free/keyless), alcantarę, elektrycznie sterowane fotele, nagłośnienie Bose i do tego fajny niebieski kolor. Jako ewentualnego następcę, bez presji na zmianę, może w jakiejś tam przyszłości typowałem Formentora, ale zwykłego 1.5 TSI, w miarę fajnie wyposażonego. Barierą psychologiczną są dla mnie obecne ceny samochodów, a właściwie ich wzrost przez ostatnie 3-4 lata, bo tuż przed tym okresem odbierałem nowego Golfa 7 w super kolorze z przyzwoitym wyposażeniem, z pełnymi ledami za pół ceny tego, co kosztuje dzisiaj prawie podstawowy Golf 8. To tyle tytułem wstępu, teraz o Atece
Ostatnio wpadła mi w oko wersja FL i choć samą Atecę kojarzyłem od lat, to wydawało mi się, że jeździ tego więcej i że w zasadzie jest to jeden z bliźniaków Tiguana (razem z Karoqiem), a okazuje się, że jest do mniej popularny model, do tego trochę mniejszy od Tiguana, co dla mnie akurat na plus, no i wyraźnie tańszy. Zachęcająco tańszy. Cena 1.0 jak na rodzaj i wielkość nadwozia, to w ogóle jest niedzisiejsza, ale najbardziej spodobała mi się wersja Xperience 1.5 DSG. Ma całkiem przyjemne wyposażenie, jest alcantara, jest elektryczny fotel kierowcy, jest hands free/keyless, są ledy (szkoda, że nie matrycowe), są asystenci i z tego co zauważyłem, to auta zamówione już i czekające na dealerskich placach mają elektryczne klapy i pakiet wspomagania XL i całość kosztuje około 155-160 tys PLN. W wersjach FR stojących u dealerów zauważyłem brak elektrycznej klapy, a w zamian Beats Audio + czasem podgrzewana przednia szyba. O ile brak tej szyby bym jeszcze przebolał, to zastanawiam się, czy standardowe radio Navi+ gra dużo gorzej. Obecnie mam Bose z subwooferem i gra świetnie, ale mam też w Golfie 7 jakieś audio ze środkowej stawki (bez navi, bez subwoofera) i jak dla mnie też gra bardzo przyjemnie, jest przyjemny bas w głośnikach, dźwięk nie jest płaski.
Co do samej Ateci, to tak jak pisałem w temacie, zastanawiam się, czy warto ją jeszcze teraz kupować. Niby jest ładna, zgrabna, proporcjonalna, dobrze wyposażona i poprawna, do tego jeszcze fizyczne przyciski do wszystkiego (i ta poprawna, aczkolwiek opatrzona już w Leonie deska rozdzielcza), ale z drugiej strony już trochę zaczyna odstawać od nowocześniejszych projektów konkurencji, jak i również w grupie VAG, a autem chciałbym pojeździć dłużej niż 4 lata.
Z drugiej strony jest ten Formentor, auto z zewnątrz super, wygląd bardziej charakterny, nietuzinkowy, jakiś! Ale technicznie to praktycznie to samo co Ateca, tylko z mniejszym nadwoziem, bardziej ciasnym i ciekawszą, choć nie wiem, czy na dłuższą metę lepszą deską rozdzielczą (wszytsko dotykowe, brak podświetlania panelu klimatyzacji
Byłem na krótkiej jeździe próbnej i Ateca i Formentorem 1.5 TSI DSG i w moich odczuciach Formentor jest bardziej sztywny jeśli chodzi o zawieszenie, choć i Ateca nie jest kanapowozem (ale i tak daleko im do mojego francuza z fabrycznym sztywnym wbrew ogólnym opiniom zawieszeniem - dlatego teraz chciałbym coś nieco bardziej miękkiego). Dla odmiany Ateca wydawała mi się bardziej zrywna
Do tego jeśli chodzi o Atecę, a właściwie Seata, to nawet u dealera mówili, że wygaszają powoli markę jeśli chodzi o samochody, a i niebawem ma się pojawić Cupra Ateca 1.5 i 2.0 190 zamiast Seata (oczywiście pewnie będzie odpowiednio droższa, co przy samych, w zasadzie niewielkich zmianach stylistycznych będzie czyniło ją mniej opłacalnym zakupem. No i za rogiem chyba czai się następca Ateci w postaci Cupra Terramar. Z resztą i Formentor w 2024 ma się doczekać liftingu... Ehhh, jest dylemat
Czy gdybyście teraz mieli kupić nową Atecę, to kupilibyście ją w kwocie około 150 tys, czy wybralibyście gorzej wyposażonego Formentora, a może coś jeszcze innego? (Tiguan, nowy Sportage - też bardzo ładny, ale już sporo droższy z porównywalnym wyposażeniem, może jakąś Toyotę bez wyciszenia