Wiesz, zużyte już sprzęgło miałoby sens przy przebiegu jak wspomniałeś 20-30 tys km lub wyższym, ale nie w takim jak mam ją czy kolega wyżej, ja mam obecnie 150 km przebiegu kolega 200, a ja to zauważyłem już od pierwszych kilometrówflash pisze:Mam chyba to samo, "wychwyciłem" to przy większym przebiegu, może jakieś 20-30k km, nie pamiętam dokładnie, raczej przypadkowo, ale nauczyłem się jak to wywołać. Przy prędkości +/- 50 km/h jak jadę na ok. D4 i wcisnę dynamicznie pedał gazu, acz wciskam i od razu puszczam, jakbym chciał zrobić lekką przygazówkę, to następuje redukcja biegu do D3, zwiększenie obrotów, ale samochód nie przyspiesza zbytnio (bo od razu odpuszczam) i obroty zaczynają spadać z lekkim "wyciem" silnika po zredukowaniu biegu, i wtedy następuje taki właśnie świst, jakby dosłownie dwa dyski o siebie tarły.vonstanleyos pisze: ↑26 lut 2024, 12:01Cześć,
od soboty jestem właścicielm nowej Ateki Cupra, silnik 1.5, 150KM. Po przejechaniu 200km pojazd zaczął wydawać dziwny dzwięk, jakby dwa "świszczące w powietrzu dyski". Pytanie, czy to normalne bo auto jest na dotarciu i coś się musi ze sobą zestroić czy jednak wada fabryczna? Nie jestem do końca pewien czy to wina skrzyni, ale dzwięki pojawiają się w momencie kiedy pojazd wchodzi na wyższe obroty zaraz przed zmianą biegu. Słychać to między zmiana z D2 na D3; D3 na D4. Czy może to po prostu elektronika?
Jeździłem z tym do ASO, niby słyszeli, ale niby nic takiego. Kolega, który pracuje w ASO grupy vw też powiedział, że nic takiego, a na pewno to nie ten dźwięk świadczący o zużytych sprzęgłach/sprzęgiełkach(?). Jeśli jednak u Ciebie to to samo co u mnie, to widać jest to charakterystyczne dla tej jednostki.Aczkolwiek dźwięk mimo wszystko jak dla mnie nienaturalny.
Ktoś z ASO zasugerował mi też, że może to być wirniczek turbiny, który rozpędza się, żeby pojazd przyspieszył, więc "takie są prawa fizyki", że świszczy.
doszedłem do wniosku że ten typ tak ma, w razie w jest gwarancją 5 lat więc się nie ma co stresowacWysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka