Są różne płukanki, ale większość to tzw. płukanki postojowe, czyli dodawane do rozgrzanego silnika i pozostające w nim (na biegu jałowym) zwykle 10-15 minut (w/g informacji na opakowaniu), po czym zlewamy olej i zalewamy świeży. Przez ten krótki czas nie zdziałają cudów, raczej pomogą pozbyć się zanieczyszczeń zgromadzonych w oleju, który szybciej i w większej ilości spłynie ze ścianek. Ale i tak działanie każdej płukanki będzie inne ze względu na skład, którym niestety producent na opakowaniu się nie chwali. Można jednak to ustalić analizując karty charakterystyki produktu i dowiedzieć się ile i czego jest w produkcie. I tak w najtańszych, zwykle jest tylko nafta, która po prostu rozrzedza olej i ułatwia spływanie. Lepsze (zwykle droższe) mogą zawierać detergenty, estry i wysokie TBN (zasadowe substancje myjące). Ale i tu mogą być różnice, więc posłużę się przykładem: podstawowa, dobra płukanka postojowa firmy Archoil, którą sam stosuję to AR2820 Professional Engine Flush, natomiast płukanka Oilsyn ReleaseTech Power Flush (ten sam producent), jest dużo agresywniejsza i zawiera 4-krotnie więcej detergentów, a także wyższą dawkę środka smarnego dla bezpieczeństwa w trakcie silnego czyszczenia i TBN(30+).Młody pisze: ↑12 lis 2023, 11:30Pytanko, olej wymienia serwis to wlać płukankę przed samym oddaniem, jak długo powinno chodzić auto z płukanką, i czy np jak ma 25 minut do serwisu to już mogę wlać i przyjechać czy auto musi stać na jałowym biegu?. Nigdy nie korzystałem więc pytanie laika w tym temacie.
Z kolei płukanki długodystansowe (Long Life), to takie, które stosuje się podczas normalnej eksploatacji auta, przez co najmniej 1 tys. km lub cały interwał do zmiany oleju. Tu można liczyć na uwolnienie zapieczonych pierścieni, oczyszczenie kanałów olejowych, hydropopychaczy, czyli odgruzowanie zaniedbanego silnika. Przykładowa płukanka: Oilsyn ReleaseTech Power Cleaner (LongLife).
P.S. A co do ASO, to ja bym ich w to nie mieszał i w nic nie wtajemniczał... tam liczy się czas, więc 15 minut czekania jest niemile widziane. Poza tym jedno ASO odmówi, drugie wpisze w protokół przeglądu i w razie czego, nawet bez związku, wykorzystają to...
Wlałbym więc płukankę przed wjazdem do ASO i odczekał 15 minut...