Akcja serwisowa dotycząca systemu info (91HF jeżeli dobrze zapamiętałem) - aktualizacja softu

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Akcja serwisowa dotycząca systemu info (91HF jeżeli dobrze zapamiętałem) - aktualizacja softu

Post autor: Skylla »

W Info 8,25 cala z gałkami w nowo odebranym aucie mam 0470.

Sponsor

Kalinski

Re: Akcja serwisowa dotycząca systemu info (91HF jeżeli dobrze zapamiętałem) - aktualizacja softu

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

___Wojtek___
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI 150 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: ___Wojtek___ »

Skylla pisze:
16 maja 2024, 15:35
W Info 8,25 cala z gałkami w nowo odebranym aucie mam 0470.
To ciekawe bo ja mam auto wyprodukowane w lutym 2024 i wersja softu 1800 🤔
Obrazek

Skylla

kmw pisze:
16 maja 2024, 0:11
A czy u Was da się całkowicie wyłączyć na stałe asystenta informującego o przekroczeniu prędkości, tego o którym głównie mowa w tym wątku.
Mam auto z kwietnia i widzę, że nie zapamiętuje w ogóle żadnych ustawień tej funkcji, tzn. jak ustawię +5, +10 km/h, wyłączę sygnalizację dźwiękową, w ogóle go wyłączę, to przy następnym włączeniu zapłonu znów jest wszystko włączone z tolerancją 0 km/h
Za to sam infotainment uruchamia się bardzo szybko, rozpoznawanie znaków też działa według mnie dosyć dobrze, rozpoznaje nawet postawione tymczasowo na czas krótkich robót drogowych
Też mam auto z końca kwietnia i też nie zapamiętuje ustawień przekroczenia prędkości. Choć testuję dopiero dwa dni, więc może czegoś nie wiem. Wkurzające to pikanie, na wyświetlaczu wykrzyknik mógłby ewentualnie być.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2024, 16:33 przez Skylla, łącznie zmieniany 1 raz.

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Skylla pisze:
16 maja 2024, 16:20
Też na auto z końca kwietnia i też nie zapamiętuje ustawień przekroczenia prędkości. Choć testuję dopiero dwa dni, więc może czegoś nie wiem. Wkurzające to pikanie, na wyświetlaczu wykrzyknik mógłby ewentualnie być.
A może to celowe kłócenie się tych systemów? Ten, który od jakiegoś już czasu jest obowiązkowy przez UE, ma tak działać, że przekroczysz choćby o 1 i już pika. A to, co było do czasu obowiązkowości tego systemu (ISA), to można było zmienić (zwiększyć próg ostrzegania) – i ja tak chyba mogę zrobić, bo mam auto z czerwca 2022. A teraz przez unijne wymagania nie jest to zapamiętywane po zgaszeniu silnika i zawsze wynosi 0 po ponownym uruchomieniu? Obstawiam, że da się do jakoś przez obd przeprogramować, o ile ktoś już to ogarnął.

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

Mi nie chce zapamiętać ustawienia ekranu - wygaszania po 10sek, więc nie zdziwiłbym się, jakby inne ustawienia też gubił.

flash

YoursTruly pisze:
16 maja 2024, 20:52
Mi nie chce zapamiętać ustawienia ekranu - wygaszania po 10sek, więc nie zdziwiłbym się, jakby inne ustawienia też gubił.
Wygaszania ekranu chyba na pewno nie zapamiętuje. Miałem tak w ibizie, tak samo w atece, więc rozumiem, że to celowe. :) No chyba że błąd, którego nikt nie wychwycił.

Skylla

Sorry, ale jestem świeży więc nie wiem, chodzi o wygaszanie ekranu Info w czasie słuchania radia czy multimediów? Gdzie jest taki wygaszacz?

flash

Skylla pisze:
16 maja 2024, 21:47
Sorry, ale jestem świeży więc nie wiem, chodzi o wygaszanie ekranu Info w czasie słuchania radia czy multimediów? Gdzie jest taki wygaszacz?
Tak, jak ogólnie mówiąc radio jest włączone, to można wygasić ekran po 10s. Do zastosowania np. podczas jazdy w nocy, żeby audio grało, ale ekran nie świecił w kabinie. Trzeba zaznaczyć to w ustawieniach ekranu, ale jak wyżej napisałem wg mnie to celowe niezapamiętywanie tej opcji po ponownym uruchomieniu silnika.

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

flash pisze:
17 maja 2024, 0:47
Tak, jak ogólnie mówiąc radio jest włączone, to można wygasić ekran po 10s. Do zastosowania np. podczas jazdy w nocy, żeby audio grało, ale ekran nie świecił w kabinie. Trzeba zaznaczyć to w ustawieniach ekranu, ale jak wyżej napisałem wg mnie to celowe niezapamiętywanie tej opcji po ponownym uruchomieniu silnika.
Może czegoś nie zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, ale (potencjalnie) celowe niezapamiętywanie zmian ustawień funkcji eko czy bezpieczeństwa, to coś kompletnie innego, niż niezapamiętywanie ewidentnych preferencji użytkowników, które ci wcześniej musieli wyklikać błądząc po menu ustawień. Wygaszanie ekranu jest w mojej opinii absolutnie jedną z tych rzeczy, które zapamiętywane być powinny.

Na marginesie, przed zakupem nowego auta autentycznie bałem się tego kontrastu świetlnego z ekranów i wirtualnego pulpitu podczas jazdy w nocy, ale okazało się, że zupełnie nie ma z tym problemu. Nigdy nie pomyślałem nawet przez moment o wygaszaniu ekranu ze względu na jazdę nocą.

flash

rybsko pisze:
17 maja 2024, 7:14
Może czegoś nie zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, ale (potencjalnie) celowe niezapamiętywanie zmian ustawień funkcji eko czy bezpieczeństwa, to coś kompletnie innego, niż niezapamiętywanie ewidentnych preferencji użytkowników, które ci wcześniej musieli wyklikać błądząc po menu ustawień. Wygaszanie ekranu jest w mojej opinii absolutnie jedną z tych rzeczy, które zapamiętywane być powinny.

Na marginesie, przed zakupem nowego auta autentycznie bałem się tego kontrastu świetlnego z ekranów i wirtualnego pulpitu podczas jazdy w nocy, ale okazało się, że zupełnie nie ma z tym problemu. Nigdy nie pomyślałem nawet przez moment o wygaszaniu ekranu ze względu na jazdę nocą.
Niestety nie wiemy oficjalnie jakie ustawienia przez programistów systemu zostały zaprogramowane do zapamiętania po zgaszeniu silnika, a jakie nie. Stąd też możemy podejrzewać to o błąd lub celowe działanie. Osobiście nad wygaszaniem ekranu po 10s się długo nie zastanawiałem – zaobserwowałem że tak jest i przyjąłem że tak ma być. Dopiero ta dyskusja uświadomiła mi, że może to być błąd.

ODPOWIEDZ